Nyponmarmelad med färska nypon

En underbar nyponmarmelad på färska nypon. Plocka dina nypon vid havet och njut sedan av en hemgjord nyponmarmelad till ostbrickan.

1 burk

2 timmar

Betyg (3 st)

Ingredienser

400 g nypon (ca 800 g hela nypon)
1/2 dl vatten
1 msk färskpressad citronsaft
200 g Dansukker Syltsocker (ca 2 dl)

Instruktioner

Skölj nypon och använd en liten vass kniv och skär bort blomfästet. Dela nyponen på mitten och rensa bort kärnorna med en liten sked eller händerna. Använd gärna plasthandskar.

Koka nypon och vatten under lock i 5 minuter. Rör om då och då. Tillsätt citronsaft och syltsocker och koka ytterligare ca 4 minuter.

Skumma och häll upp marmeladen i en varm och väl rengjord burk. Förslut. Förvara svalt.

Det tar lite tid att rensa nyponen men det är värt det i slutändan. Passar utmärkt till ostbrickan.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Kanelbullens dag

Fira Kanelbullens dag 4 oktober – ladda upp med kanel och pärlsocker, hugg in på något av våra välbeprövade recept och bjud in någon som du tycker om. Hembakat är godast!

Baka med äpple och päron

Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter.

Blåbär – skogens bästa bär

Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Sylta och Safta

Att koka sin egen sylt och saft är både enkelt och gott. Sockret lyfter fram smaken på bären och frukterna som du använder och ger ditt mästerverk längre hållbarhet.

Läckert med lingon

Visst är det läckert med lingon! Dessutom har bären många användningsområden. Vi använder lingonen bland annat i kakor, till sylt eller varför inte göra lingonsaft?

Chutney - kryddstark smaksättare

Chutney har sitt ursprung i den indiska matlagningen och består oftast av inkokt frukt, socker och kryddor. Chutney passar till det mesta och är en kryddstark smaksättare.