Påskdessert med hemmagjord lemoncurd

Påskdessert med hemmagjord lemoncurd

4 portioner
Påskdessert med hemmagjord lemoncurd
Betyg (2st)

Ingredienser

    Maränger

    • 2 äggvitor
    • 1 1/2 dl Dansukker EKO Socker
    • 2 droppar citronsaft

    Lemoncurd

    • 2 dl färskpressad citronsaft
    • 3 ägg
    • 5 dl Dansukker Syltsocker
    • 200 g smör

    Kex

    • 8 st digestivekex
    • 1 msk Dansukker EKO Socker
    • 25 g smör
    • 1 tsk kardemumma

    Garnering

    • 3 dl grädde
    • 100 g blåbär
    • 8 maränger
    • Dansukker EKO Florsocker

    Sätt ugnen på 125°C och börja med marängerna. Vispa äggvitorna och halva sockret till ett fast skum. Vispa ner resten av sockret och citronsaften i smeten.

    Fyll en spritspåse och spritsa ut små toppar på ett bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i cirka en timme.

    Gör sedan lemoncurden. Pressa citronerna och sila saften för att få bort kärnor. Blanda ägg, syltsocker och citronsaft i en kastrull. Sätt kastrullen på en platta och sjud på låg värme under omrörning tills curden börjar tjockna.

    Tillsätt smöret i små klickar medans du rör om. Ta kastrullen från plattan och sila genom en finmaskig sil. Häll upp lemoncurden i en väl rengjord burk. Låt svalna.

    Förbered kexen. Sätt sedan ugnen på 175°C.

    Krossa kexen och lägg de på en plåt. Dela smöret i små kuber i sprid ut det på plåten. Strö över kardemumman. Rosta i mitten av ugnen tills kexen fått fin färg, cirka 5 -10 minuter.

    Vispa grädden med strösocker och sätt ihop desserten. Varva kex, lemoncurd, grädde, blåbär och maränger i ett glas.

    Toppa med blåbär och pudra över florsocker.

    Se film: Så här gör du Påskdessert med hemmagjord lemoncurd

    Receptet är framtaget av

    Dansukker

    ;