Päronkaka med romglass

En saftig päronkaka mandelmassa tillsammans med en krämig romglass. Päronkaka med romglass är en delikat efterrätt för vuxna. Ljuvligt gott!

8-10 portioner

Betyg (3 st)

Ingredienser

Glass
4 äggulor
1 dl Dansukker Strösocker
2 dl mjölk
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl Dansukker Glykossirap
2 msk rom
1 dl gula russin
1 dl hackade valnötter

Sås
1 dl Dansukker Ljus Sirap
1/2 dl rom

Kaka
300 g mandelmassa
150 g smör eller margarin
2 ägg
1 1/4 dl vetemjöl
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
4-5 päron

Garnering
Dansukker Florsocker

Instruktioner

Vispa samman äggulor och socker. Koka upp mjölk, grädde och glykossirap. Vispa ner äggsmeten i den varma mjölkblandningen. Sila genom finmaskig sil. Tillsätt rom, russin och nötter. Låt smeten svalna innan den körs i glassmaskinen eller ställs in i frysen. Kör blandningen i glassmaskin eller ställ in i frysen i minst 5 timmar och rör om då och då.

Blanda samman sirap och rom och ställ åt sidan till serveringen.

Riv mandelmassan och vispa samman den med matfettet. Tillsätt äggen, ett i sänder. Tillsätt mjöl och vaniljsocker och arbeta till en slät smet. Skala päronen och skär dem i bitar och vänd ner i smeten. Häll upp i en stor smord form eller 8-10 smorda portionsformar. Grädda mitt i ugnen i 200 °C cirka 20 minuter för små formar cirka 35 minuter för en stor form. Dofta lite florsocker över kakan/kakorna innan serveringen. Servera kakan lätt ljummen eller kall med en klick romglass och såsen till.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Baka med sommarens bär

Baka med sommarens bär och bjud på något hembakat till kalaset.

Magiskt god Morotsbulle med frosting

Elsa Billgren och Sofia Wood har tagit fram ett helt nytt bakverk som är härligt saftigt, goffigt, kryddigt och alldeles underbart. Ett recept du inte vill missa!

Härliga jordgubbstider

Låt dig inspireras av våra recept med jordgubbar som ingrediens.

Gör din egen glass

Här har vi samlat våra bästa glassrecept, men experimentera gärna fram dina egna favoriter!

Syltskolan

I vår Syltskola hittar du alla tips om hur du kokar sylt, frågor och svar och recept.

Sommardesserter

När det är varmt är det extra gott att bjuda på en sötsyrlig och fräsch sommardessert som avslutning på grillkvällen eller sommarfesten.