Pavlova-julgran

Pavlova-julgran

ca 8 port. ca 2,5 tim
Baka din egen julgran med hjälp av pavlova och smaksätt med lingonkolasås, vispad grädde och lingon. Dekorera pavlova-julgranen med rosmarinkvistar.
Pavlova-julgran
Betyg (19st)

Ingredienser

    Pavlova

    • 4 äggvitor
    • 2 1/2 dl Dansukker Finkornigt Strösocker
    • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker
    • 1 msk maizena
    • 1 tsk äppelcidervinäger

    Lingonkolasås

    • 1 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
    • 1 dl Dansukker Eko Ljus Sirap
    • 1 dl vispgrädde
    • 75 g lingon

    Dekoration

    • vispgrädde
    • lingon
    • rosmarinkvistar

    Sätt ugnen på 125°C. Vispa äggvitorna till ett fast skum och tillsätt hälften av sockret under vispning. Tillsätt resten av sockret och vaniljsockret efter 5 minuter och vispa sedan ytterligare 5 minuter. Vänd ner maizena och vinäger.

    Rita 5 runda ringar i olika storlekar på bakplåtspapper, ex. 14 cm, 12 cm, 10 cm, 9 cm och 7 cm. Gör de 3 minsta på en plåt och de andra på en annan plåt. Klicka ut smeten i ringarna och bred ut jämt. Grädda i ca 1 1/2 timme, beroende på storlek. De ska vara sega i mitten. Stäng av ugnen och låt plåten stå kvar.

    Gör under tiden lingonkolasåsen. Blanda muscovadosocker och sirap i en kastrull. Låt koka ca 2 minuter, tills den börjar karamellisera eller tjockna lite.

    Häll i grädden lite i taget och koka ytterligare ca 4 minuter. Tillsätt lingonen och rör om. Låt svalna och ställ sedan i kylskåpet.

    Montera julgrans-pavlovan. Börja med att vispa grädden och lägg sedan den största pavlovan på ett fat, bred på lite grädde och lingonkolasås.

    Lägg på den näst största pavlovan och ett nytt lager med grädde och kolasås och fortsätt så till sista pavlovan. Lägg den minsta pavlovan på toppen och en klick grädde. Ringla över lingonkolasås, lingon och rosmarinkvistar. Serveras direkt.

    Receptet är framtaget av

    Dansukker

    ;