Pekankolapaj - Recept

Pekankolapaj

ca 12 bitar 1 timme + 2 timmar kyltid
Njut av en lyxig pekankolapaj med juldoftande kakbotten, len pekannötkola och en maffig chokladtryffel. Allt du kan önska av en pekankolapaj.
Pekankolapaj
Betyg (0st)

Ingredienser

    Botten

    • 60 g smör
    • 100 g pepparkakor
    • 150 g chocolate chip cookies

    Pekannötkola

    • 100 g pekannötter
    • 1 1/2 dl Dansukker Ljust Musocvadorörsocker
    • 1 1/2 dl Dansukker EKO Ljus Sirap
    • 1 1/2 dl vispgrädde
    • 75 g smör

    Tryffel

    • 70 g mjölkchoklad
    • 70 g mörk choklad
    • 1 dl vispgrädde
    • 1/2 dl Dansukker EKO Ljus Sirap
    • 1 nypa salt

    Garnering

    • 50 g pekannötter
    • smulorna från botten
    • frysta lingon

    Smält smör och mixa tillsammans med pepparkakor och chocolate chip cookies. Tryck ut blandningen i en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Fördela blandningen så det blir en tjock kant ända upp till formens slut. Spara lite pajsmulor till dekoration. Ställ pajformen i kylen.

    Grovhacka pekannötter och ställ åt sidan. Blanda övriga ingredienser till pekannötkolan i en tjockbottnad kastrull. Låt koka till 120°C. Rör ner pekannötterna i kolasmeten och häll smeten i pajskalet. Ställ i kylen.

    Finhacka chokladen till tryffeln och ställ åt sidan. Koka upp grädde och sirap, tillsätt choklad och salt. Rör till en jämn smet. Häll tryffeln över kolan och ställ i kylen.

    Dekorera pekankolapajen med pekannötter, pajsmulor och lingon.

    Receptet är framtaget av

    Dansukker

    ;