Ingredienser
25 g jäst
2 1/2 dl mjölk, rumstempererad
1 dl Dansukker Svensk Vit Sirap
2 ägg
85 g smör, rumstempererat
3 msk pepparkakskrydda
ca 10 dl vetemjöl
1/2 salt
Fritering
1 1/2 dl neutral olja
Glasyr
6-8 dl Dansukker Florsocker
ca 6-8 msk saft från clementin eller vatten
Dekoration
Julströssel
Instruktioner
Smula jäst i en degbunke och tillsätt mjölk. Rör tills jästen löst sig.
Blanda ner sirap, ägg, smör, pepparkakskrydda och hälften av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Tillsätt salt och ytterligare mjöl och arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Degen ska vara lite kladdig.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en 1 cm tjock platta. Stansa ut cirklar med hjälp av t ex ett glas eller annan utstickare på ca 7-8 cm i diameter och sedan ytterligare en mindre cirkel till mitten på ca 2 cm i dimater.
Pensla sparsamt med olja på bakplåtspapper och lägg donutsen där. Täck med bakduk och låt jäsa i 2-3 timmar.
Hetta upp oljan till 175°C och fritera donutsen ca 1 min på varje sida. Ta upp dem med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Låt svalna helt innan du dekorerar med glasyr och strössel.
Gör glasyren. Blanda florsocker och clementinsaft, ta lite vätska i taget tills du får en bra konsistens. Rör till en jämn glasyr.
Doppa donutsen i glasyren, låt rinna av och strö sedan på strössel.
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Julens småkakor
Julens kakor är så mycket mer än pepparkakor! Klassiska småkakor med en julig twist passar perfekt till julfikat på dukat fat eller som små julklappar för den pysslige. Eller varför inte låta dem vara en del av julpyntet i vackra burkar och skålar.
Glögg och godsaker
Att bjuda på glöggmingel är ett enkelt sätt att samla vänner inför julen. Vi har plockat fram några goda recept som kan ge dig lite inspiration till dryck och tilltugg.
Baka med saffran
Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.
Julgodis
Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.
Sirapsskolan
Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.
Julens godaste paket
De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.