Pepparkakslängd

Julens saftigaste och kryddigaste längd. Ställ fram och låt gästerna själva dra isär. Försvinnande god!

ca 12 portioner

PT1H

ca 2 timmar + 40 minuter i ugn

Betyg (8 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Vetedeg
25 g jäst
2 dl mjölk
75 g smör, rumsvarmt
1/2 dl Dansukker Svensk Vit Sirap
1 tsk kardemumma, nystött
6–7 dl vetemjöl

Fyllning
100 g smör, rumsvarmt
1 dl Dansukker Svensk Brun Farin Strö
2 tsk mald kanel
1 tsk mald nejlika
1 tsk mald kardemumma
1 tsk mald ingefära

Pensling
1 ägg

Instruktioner

Smula ner jäst i en bunke. Värm mjölk till fingervarmt och häll över jästen och rör om. Rör ner smör, vit sirap och kardemumma. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta tills degen släpper från bunkens kanter. Täck skålen med en bakhanduk och låt jäsa i cirka 1 timme.

Förbered fyllningen. Vispa smör, farinsocker och kryddor krämigt. Smörj en brödform, cirka 30 cm. 

Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Kavla ut degen till en rektangel, cirka 0,5 cm tjock. Bred ut fyllningen jämnt över degen. Dela degen i 20 rektanglar genom att skära den i 4 lika breda remsor på längden, och i 5 lika breda remsor tvärs över. Placera bitarna i formen intill varandra och låt jäsa under bakduk i 45 minuter.

Sätt ugnen på 175°C.

Pensla brödet med uppvispat ägg. Grädda i cirka 35–40 minuter i nedre delen av ugnen. Ha koll på brödet så att det inte får för mycket färg. Täck i så fall med ugnsfolie. 

Låt brödet svalna i formen.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Halloweenkakor

Halloween

Låt barnen klä ut sig, klä upp dig själv, och överraska med läskigt mumsiga godsaker.

Knäckig äppelpaj

Baka med äpple och päron

Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter. Smakrik Pärongalette med chèvre och saftiga äppelmunkar är några av de goda recept som vi har samlat här.

Chutney

Chutney - kryddstark smaksättare

Chutney har sitt ursprung i den indiska matlagningen och består oftast av inkokt frukt, socker och kryddor. Chutney passar till det mesta och är en kryddstark smaksättare. Här har vi samlat våra bästa recept på chutneys som du kan använda i din matlagning.

Lingondricka

Läckert med lingon

Visst är det läckert med lingon! Dessutom har bären många användningsområden. Vi använder lingonen bland annat i kakor, till sylt eller varför inte göra lingonsaft? Nedan hittar du våra syrliga lingonrecept.

Äppelmos

Älskade äpplen

En av de frukter som är sist ut på sommaren är äpplet – läckert, saftigt och gott. Det går att göra så mycket med det. Vi har både läckra bakrecept med färska äpplen och förslag på hur du kan njuta av dina äpplen längre, som saft, äppelmarmelad eller äpplegelé.

Choklad- och tahinikakor

Gör livet mustigare med Muscovado!

Upptäck skillnaden med Muscovadorörsocker du också! Sockret är fuktigt, finkornigt och har en unikt mustig och fyllig smakton. Ljus muscovado påminner om ljuvlig smörkola och den mörka har en fin ton av lakrits. Går utmärkt att använda i all sorts bakning, matlagning och i dryck. Bara att prova och njuta!