Pepparkakslyktor

2,5-3 timmar + en natt i kyl
Pepparkakslyktor
Betyg: (0st)

Ingredienser

    Pepparkaksdeg

    • 200 g smör
    • 2 1/4 dl Dansukker Strösocker
    • 2 dl Dansukker Ljus Sirap
    • 1 ägg
    • 1 1/2 tsk bikarbonat
    • 2 tsk malda nejlikor
    • 1 tsk mald ingefära
    • 1 tsk mald kanel
    • ca 8 dl vetemjöl

    Montering

    • 3 dl smält Dansukker Strösocker

    Kristyr till dekoration

    • 1 äggvita
    • 2 krm ättiksprit
    • 4 dl Dansukker Florsocker

    Smält smör tillsammans med socker och sirap. Rör tills det kallnat. Tillsätt ägg.

    Lös bikarbonat i lite vatten och rör ned tillsammans med kryddorna.

    Tillsätt vetemjöl och arbeta samman degen. Låt vila över natten.

    Sätt ugnen på 175 °C och ta ut degen från kylen en stund innan du ska kavla den.

    Kavla ut degen cirka 3 mm tjock på bakplåtspapper. Stansa eller skär ut till önskad form och ta bort överflödig deg.
    Ladda ned mall till lykta »
    Ladda ned mall till minihus »

    Grädda mitt i ugnen i 5–7 minuter. Skär kanterna raka om det behövs. Låt kallna.

    Smält socker i en kastrull på spisen och sätt ihop lyktorna/småhusen, var försiktig då det är lätt att bränna sig. Låt stå för att stelna.

    Gör under tiden kristyren till dekorationen. Vispa samman ingredienserna till en fast, seg smet med elvisp. Fyll en spritspåse och dekorera.

     

    Se film: Så här gör du kristyr

    Receptet är framtaget av

    Dansukker