Plommon- och jordgubbssylt

- Recept Julia Johanssson
Så enkel och smidig att göra tack vare syltsocker från Dansukker. Och det bästa är att du kan koka hemgjord sylt året om eftersom det går lika bra att använda frysta bär och frukt som färska.

Ca 4–5 st mellanstora glasburkar

Sylt & marmelad
Betyg (0 st)

Sätt betyg

Ingredienser

1 kg plommon (vikten avser hela plommon med kärnor i) (frysta som blivit upptinade, eller färska)
800 g jordgubbar (frysta som blivit upptinade eller färska)
9 dl Dansukker Syltsocker
1 krm vaniljpulver

Instruktioner

Kärna ur plommonen. Ta bort skalet om du vill. Jag har skalet kvar för jag tycker det blir lika gott som utan. Skär plommonen i mindre bitar.

Ta bort det gröna från jordgubbarna. Skär dem i mindre bitar.

Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp. Medan det kokar upp kan du mixa ihop det med stavmixer om du vill. Välj själv hur mycket du vill mixa. Jag föredrar en slät sylt, så jag väljer att mixa den helt slät.

Sänk värmen lite efter att det börjat koka. Koka i ca 5 min. Under tiden som det kokar tar du bort skummet som bildas på ytan, enklast med en sked.

Häll upp i rena glasburkar. Låt svalna i rumstemperatur, och förvara sedan mörkt och svalt, förslagsvis i kylskåp (öppnad burk förvaras i kylskåp). Sylten är hållbar i flera månader om du varit noggrann med hygienen och använt helt rena burkar och lock.

Recept på fyllning till pannkakstårta
Räcker till 6 st lager fyllning

2,5 dl vispgrädde
125 g mascarpone
0,5 dl Dansukker Florsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
Ca 3–4 dl plommon- och jordgubbssylt

Använd elvisp och vispa ihop alla ingredienser, förutom sylten, tills det blir en krämig och ganska fast konsistens.

Bred först ut ett lager mascarponekräm på en pannkaka och sedan ett lager sylt. Fortsätt så tills alla lager är täckta med fyllning.

- Recept Julia Johanssson @fikaochdesserter

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Halloweenkakor

Halloween

Låt barnen klä ut sig, klä upp dig själv, och överraska med läskigt mumsiga godsaker.

Knäckig äppelpaj

Baka med äpple och päron

Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter. Smakrik Pärongalette med chèvre och saftiga äppelmunkar är några av de goda recept som vi har samlat här.

Chutney

Chutney - kryddstark smaksättare

Chutney har sitt ursprung i den indiska matlagningen och består oftast av inkokt frukt, socker och kryddor. Chutney passar till det mesta och är en kryddstark smaksättare. Här har vi samlat våra bästa recept på chutneys som du kan använda i din matlagning.

Lingondricka

Läckert med lingon

Visst är det läckert med lingon! Dessutom har bären många användningsområden. Vi använder lingonen bland annat i kakor, till sylt eller varför inte göra lingonsaft? Nedan hittar du våra syrliga lingonrecept.

Äppelmos

Älskade äpplen

En av de frukter som är sist ut på sommaren är äpplet – läckert, saftigt och gott. Det går att göra så mycket med det. Vi har både läckra bakrecept med färska äpplen och förslag på hur du kan njuta av dina äpplen längre, som saft, äppelmarmelad eller äpplegelé.

Choklad- och tahinikakor

Gör livet mustigare med Muscovado!

Upptäck skillnaden med Muscovadorörsocker du också! Sockret är fuktigt, finkornigt och har en unikt mustig och fyllig smakton. Ljus muscovado påminner om ljuvlig smörkola och den mörka har en fin ton av lakrits. Går utmärkt att använda i all sorts bakning, matlagning och i dryck. Bara att prova och njuta!