Plommongalette med mandelspån

Rustik galette fylld med saftig mandelmassa, soliga plommon, smör och kardemumma. Oh la la, vad gott!

ca 8 bitar

PT1H30M
PT0M
Pajer

1 tim 30 min

Betyg (0 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Galette 
100 g smör, rumstempererat 
1 ägg 
2 1/2 dl vetemjöl 
1/2 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker 
1/4 tsk salt 

Fyllning 
75 g mandelmassa 
25 g smör 
1/4 nystött kardemumma 
3 stora plommon 

Garnering 
mandelspån 
Dansukker Florsocker

Instruktioner

Arbeta snabbt ihop alla ingredienser till galetten i en matberedare eller förhand. Låt vila i kylen ca 30 min.

Gör under tiden fyllningen. Riv mandelmassa och vispa tillsammans med smör och kardemumma, ställ åt sidan. Skölj, halvera och kärna ur plommon. Skär dem i klyftor.

Sätt ugnen på 175°C, över- och undervärme.

Kavla ut degen till en cirkel på ett mjölat bakplåts-papper, ca 30 cm i diameter. Bred på fyllningen i mitten av cirkeln och lägg plommonklyftorna i ett fint mönster på fyllningen. Vik in kanterna, pensla med vatten och strö på mandelspån.

Grädda mitt i ugnen ca 30-35 min, tills galetten är gyllene. Låt svalna och dofta över florsocker innan servering. Servera gärna med vaniljglass.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Sylt och marmelad med Syltsocker

Från buske till burk!

Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Vaniljrutor med vinbär

Baka med sommarens bär

Baka med sommarens bär och bjud på något hembakat till kalaset. En paj eller kaka fylld med fräscha, syrliga bär är perfekt för eftermiddagsfikan. Ta vara på sommarens bär och fira att det är semester!

Saft

Safta i sommar

Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbärssylt

Blåbär – skogens bästa bär

Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Key lime pie med hallonswirl

Himmelska hallon

Hallon är med sin söta smak perfekt till bakverk och desserter, och är nästan lika självklara för oss som jordgubbar. Hallon hittar vi i både trädgårdar och vilt i skogen. Använd dina hallon till allt från hemgjorda pajer till halloncurd.

Flädersangria

Sommardrinkar

Bjud någon du tycker om på en uppiggande drink med smak av sommar. Här hittar du läskande sommardrinkar för alla smaker och även alkoholfria alternativ. Varför inte testa Bubbelsangria eller Rabarber Margarita?