Ingredienser
Galette
100 g smör, rumstempererat
1 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1/4 tsk salt
Fyllning
75 g mandelmassa
25 g smör
1/4 nystött kardemumma
3 stora plommon
Garnering
mandelspån
Dansukker Florsocker
Instruktioner
Arbeta snabbt ihop alla ingredienser till galetten i en matberedare eller förhand. Låt vila i kylen ca 30 min.
Gör under tiden fyllningen. Riv mandelmassa och vispa tillsammans med smör och kardemumma, ställ åt sidan. Skölj, halvera och kärna ur plommon. Skär dem i klyftor.
Sätt ugnen på 175°C, över- och undervärme.
Kavla ut degen till en cirkel på ett mjölat bakplåts-papper, ca 30 cm i diameter. Bred på fyllningen i mitten av cirkeln och lägg plommonklyftorna i ett fint mönster på fyllningen. Vik in kanterna, pensla med vatten och strö på mandelspån.
Grädda mitt i ugnen ca 30-35 min, tills galetten är gyllene. Låt svalna och dofta över florsocker innan servering. Servera gärna med vaniljglass.
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Julgodis
Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.
Julbak med variation
Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.
Julens småkakor
Julens kakor är så mycket mer än pepparkakor! Klassiska småkakor med en julig twist passar perfekt till julfikat på dukat fat eller som små julklappar för den pysslige. Eller varför inte låta dem vara en del av julpyntet i vackra burkar och skålar.
Juldrycker
Julhelgen bjuder på många tillfällen att träffas och mingla, med något gott att dricka i handen. Här är förslag för både stora och små julfirare.
Sirapsskolan
Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.
Julens godaste paket
De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.