Prinsesstårta i glas

Prinsesstårta i glas, en trend du bara måste testa. Ett enkelt och gott sätt att få till en prinsesstårta utan för mycket arbete.

6 glas

PT1H

ca 1,5 timme

Betyg (0 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Hallonsylt
300 g hallon
150 g Dansukker Syltsocker

Sockerkaka
75 g smör
1 dl mjölk
2 ägg
2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk Dansukker Vaniljsocker

Vaniljkräm
1/2 vaniljstång
2 1/2 dl mjölk
4 äggulor
1/2 dl Dansukker Strösocker
2 msk majsstärkelse
25 g rumstempererat smör

Övrigt
3 dl vispad grädde
1 ark kavlad marsipan, eller ca 100 g marsipan i valfri färg

Instruktioner

Börja med hallonsylten. Rensa hallon och lägg i en kastrull tillsammans med syltsocker. Låt koka i 3-4 minuter.

Skumma sylten och häll upp på en varm, väl rengjord burk. Förslut och ställ i kylen minst 4 timmar så att den hinner stelna.

Gör under tiden sockerkakan. Smörj en avlång form, ca 25x35 cm.

Smält smör och tillsätt mjölk. Låt svalna.

Vispa ägg och socker poröst och vänd ner smörblandningen. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en separat skål och vänd ner i äggsmeten. Rör om tills smeten är jämn och slät och häll den sedan i formen.

Grädda sockerkakan i nedre delen av ugnen i 175 °C i 40 minuter.  Låt svalna på galler.

Förbered vaniljkrämen. Skrapa ur en halv vaniljstång och koka upp tillsammans med mjölk. Ställ åt sidan och ta upp stången.

Vispa äggula, socker och majsstärkelse poröst. Häll mjölken över äggsmeten under uppvispning.

Häll ner blandningen i en kastrull och värm försiktigt på medelvärme under fortsatt omrörning. Lyft bort från plattan när krämen tjocknat och tillsätt smöret lite i taget under vispning. Sila vaniljkrämen genom en finmaskig sil. Lägg vaniljkrämen i en spritspåse, förslut och låt svalna i kylen.

Montering: Ställ fram 6 valfria glas. Stansa ut runda bitar eller dela sockerkakan till småbitar och fördela ut i botten av varje glas.

Spritsa på hallonsylt och lägg på en ny sockerkaksbit. Spritsa på vaniljkräm och lägg på sista sockerkaksbiten. Spritsa sedan på vispad grädde så att glaset fylls.

Kavla ut marsipanen och stansa ut lock med ett glas. Lägg ett lock på toppen av varje glas över grädden.

Pudra över florsocker och dekorera med hallon eller en marsipanros. Låt stå i kylen till servering. Den går att förbereda dagen innan och blir godare av att stå till sig lite.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Mandelkaka med rabarber

Rabarberdags

Nu skjuter rabarberna i höjden och det är dags att skörda de första mjälla stjälkarna. Rabarberpaj är en klassiker, men det finns en mängd andra läckra användningsområden.

Gräddglass på pinne

Gör din egen glass

Varför köpa glass om du kan göra den helt själv? Använd Glykossirap som ger glassen en krämig och mjuk konsistens. Här har vi samlat våra bästa glassrecept, men experimentera gärna fram dina egna favoriter!

Försommarfika

Försommarfika

Duka upp för en försommarfika i solen! Här har vi samlat våra bästa recept på bakverk och drycker för en härlig eftermiddag på balkongen, i parken eller i trädgården.

Sommartårta

Tårtor till vårens fester och firanden

Bjud på en härlig tårta till säsongens firanden så som student, skolavslutning, konfirmation och andra festliga tillfällen. Här hittar du inspirerande tårtor för vårens och sommarens fester!

Grillmarinader

Goda grillsåser, marinader och rubs

Sätt lite extra piff på grillkvällen med en riktigt god hemmagjord sås som tillbehör. Här hittar du snabbfixade såser för alla tillfällen.

Blondies med krusbärsmarmelad

Baka i långpanna

Att baka i långpanna är både enkelt och praktiskt och framför allt blir det ju så mycket av ditt bak. Perfekt om du ska ha kalas eller bjuda på fika på jobbet.