Rabarber- & mandelgalette

6-8 portioner

Betyg (198 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Pajdeg
3 dl vetemjöl
1 msk Dansukker Ljus Sirap
1 krm salt
150 kallt smör
3-5 msk kallt vatten

Fyllning och topping
200 g rabarber
zest och saft från 1 liten citron
3 msk Dansukker Strösocker
1 msk potatismjöl
1 ägg
3-4 msk flagad mandel

Instruktioner

Sätt ugnen på 200°C.

Blanda mjöl, sirap och salt i en bunke. Använd en osthyvel att skiva smöret tunt i bunken. Banda alla ingredienser med en sked så det fortfarande är små bitar av smöret men ingredienserna blandas. Tillsätt det kalla vattnet i omgångar och arbeta ihop allt till en deg utan att knåda degen.

Forma degen till en rund boll och plasta den med platsfolie. Låt vila i kylen minst en timme men gärna över natten.

Skär rabarber i lika stora bitar och lägg den i en skål med socker, citron och potatismjöl. Blanda runt och låt stå cirka 15 minuter.

Ta ut degen från kylen cirka 20 min innan du ska baka ut den. Mjöla ett bakbord och kavla ut den till cirka 3-5 mm tjock. Tänk på att vända degen under tiden så den inte fastnar på bakbordet.

Lägg över degen på ett bakplåtspapper och lägga på rabarberna i ett fint mönster. Lämna lite utrymme så du sedan kan vika in kanterna. Pensla kanterna med ägg och strö över mandelflarnen. Strö över lite mer socker på pajen och baka i mitten av ugnen 35-40 min.

Ta ut pajen och låt den svalna lite innan du skär upp den och servera sedan med vaniljglass.

Recept i samarbete Malin Fränberg/Matbyrån Sthlm

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Halloweenkakor

Halloween

Låt barnen klä ut sig, klä upp dig själv, och överraska med läskigt mumsiga godsaker.

Knäckig äppelpaj

Baka med äpple och päron

Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter. Smakrik Pärongalette med chèvre och saftiga äppelmunkar är några av de goda recept som vi har samlat här.

Chutney

Chutney - kryddstark smaksättare

Chutney har sitt ursprung i den indiska matlagningen och består oftast av inkokt frukt, socker och kryddor. Chutney passar till det mesta och är en kryddstark smaksättare. Här har vi samlat våra bästa recept på chutneys som du kan använda i din matlagning.

Lingondricka

Läckert med lingon

Visst är det läckert med lingon! Dessutom har bären många användningsområden. Vi använder lingonen bland annat i kakor, till sylt eller varför inte göra lingonsaft? Nedan hittar du våra syrliga lingonrecept.

Äppelmos

Älskade äpplen

En av de frukter som är sist ut på sommaren är äpplet – läckert, saftigt och gott. Det går att göra så mycket med det. Vi har både läckra bakrecept med färska äpplen och förslag på hur du kan njuta av dina äpplen längre, som saft, äppelmarmelad eller äpplegelé.

Choklad- och tahinikakor

Gör livet mustigare med Muscovado!

Upptäck skillnaden med Muscovadorörsocker du också! Sockret är fuktigt, finkornigt och har en unikt mustig och fyllig smakton. Ljus muscovado påminner om ljuvlig smörkola och den mörka har en fin ton av lakrits. Går utmärkt att använda i all sorts bakning, matlagning och i dryck. Bara att prova och njuta!