Rabarber- & mandelgalette

6-8 portioner
Rabarber- & mandelgalette
Betyg: (41st)

Ingredienser

    Pajdeg

    • 3 dl vetemjöl
    • 1 msk Dansukker Ljus Sirap
    • 1 krm salt
    • 150 kallt smör
    • 3-5 msk kallt vatten

    Fyllning och topping

    • 200 g rabarber
    • zest och saft från 1 liten citron
    • 3 msk Dansukker Strösocker
    • 1 msk potatismjöl
    • 1 ägg
    • 3-4 msk flagad mandel

    Sätt ugnen på 200°C.

    Blanda mjöl, socker och salt i en bunke. Använd en osthyvel att skiva smöret tunt i bunken. Banda alla ingredienser med en sked så det fortfarande är små bitar av smöret men ingredienserna blandas. Tillsätt det kalla vattnet i omgångar och arbeta ihop allt till en deg utan att knåda degen.

    Forma degen till en rund boll och plasta den med platsfolie. Låt vila i kylen minst en timme men gärna över natten.

    Skär rabarber i lika stora bitar och lägg den i en skål med socker, citron och potatismjöl. Blanda runt och låt stå cirka 15 minuter.

    Ta ut degen från kylen cirka 20 min innan du ska baka ut den. Mjöla ett bakbord och kavla ut den till cirka 3-5 mm tjock. Tänk på att vända degen under tiden så den inte fastnar på bakbordet.

    Lägg över degen på ett bakplåtspapper och lägga på rabarberna i ett fint mönster. Lämna lite utrymme så du sedan kan vika in kanterna. Pensla kanterna med ägg och strö över mandelflarnen. Strö över lite mer socker på pajen och baka i mitten av ugnen 35-40 min.

    Ta ut pajen och låt den svalna lite innan du skär upp den och servera sedan med vaniljglass.

    Recept i samarbete Malin Fränberg/Matbyrån Sthlm

     

    Se film: Så här gör du Rabarber- & mandelgalette