Rabarberpaj med myntakaramell

En lyxig rabarberpaj som även kallas rabarbertart med crumble-botten, myntakaramell och italiensk maräng. Baka denna läckra rabarberpaj med myntakramell.

12 stycken

PT1H

ca 3 timmar + tid för nedkylning

Betyg (119 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Crumble-botten
3 1/3 dl vetemjöl
1 dl Dansukker Ljust Muscovaorörsocker
150 g kallt smör
1/2 tsk fint salt

Myntakaramell
12 g färsk mynta (1 knippe)
1 1/2 dl vispgrädde
2 1/4 dl Dansukker Svenskt Strösocker
150 g smör, rumstempererat
1/2 tsk flingsalt

Rabarberkompott
4 gelatinblad
500 g rabarber
1 1/2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
150 g jordgubbar
1 1/2 msk (20 g) citronsaft

Italiensk maräng
1 dl vatten
3 dl Dansukker Svenskt Strösocker
1/4 vaniljstång, kan uteslutas
3 äggvitor

Garnering
färsk mynta

Instruktioner

Sätt ugnen på 170 °C.

Börja med pajbottnarna. Arbeta ihop alla ingredienser till en smulig konsistens. Fördela smulorna i 12 smorda ringar med en diameter på cirka 8 cm.

Grädda crumble-bottnarna i 10-12 min i mitten av ugnen. Förbered myntakaramellen under tiden.

Skölj, banka och hacka myntan fint och blanda den med grädde som ska stå och dra minst 1 timme. Sila bort myntan från grädden och värm i en kastrull till kokpunkten.

Koka socker på låg värme i en kastrull till en ljusbrun karamell, rör inte för mycket. När karamellen fått önskad färg, tillsätt den uppvärmda grädden lite åt gången. Rör i smöret i fyra omgångar och rör till sist ner saltet.

Häll karamellen i en värmetålig skål och låt stå i rumstemperatur några timmar. Fördela sedan karamellen med en spritspåse som ett tunt lager på crumble-bottnarna. Låt stelna och ta sedan ut bottnarna från ringarna.

Gör rabarberkompotten. Blötlägg gelatinblad i kallt vatten cirka 10 minuter. Skala rabarberna och skär dem i mindre bitar och vänd tillsammans med socker. Låt dra i några minuter.

Koka rabarberna med jordgubbar och citronsaft tills de är mjuka. Ta kastrullen från värmen och mixa kompotten till önskad konsistens.

Krama vattnet ur gelatinbladen och rör ut i den varma kompotten. Fyll kompotten i de ringar som använts till botten och låt dem sätta sig i frysen, cirka 2 timmar.

Ta ut formarna från frysen och lösgör dem genom att värma dem en smula runt om ringen, antingen med en brännare eller genom att doppa dem hastigt i varmt vatten. Placera kompotten ovanpå bottnarna med karamell och ställ kallt.

Gör den italienska marängen. Koka upp vatten, socker och vanilj till 121°C. När sockerlagen når 121°C, ta kastrullen från värmen.

Vispa äggvitorna på hög hastighet. När vitorna har fått lite höjd, häll i den varma sockerlagen i en tunn stråle. Fortsätt vispa marängen tills den är nedkyld och tillräckligt fast att spritsa på rabarbertarterna som dekoration med hjälp av en spritspåse med tyll. Dekorera med färsk mynta.

Tips. Sätt lite färg på marängen genom att måla ett streck med röd färgpasta längs innersidan av spritspåsen.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Fläderblomssaft, fläderisglass och flädersangria

Fantastiska fläder

Äntligen blommar den fantastiska flädern! Fläderblommorna kan du hitta i juni-juli och i augusti blir fläderbären mogna. Av både fläderblommorna och fläderbären kan du göra massvis med gott – och dessutom är det väldigt lätt att göra. Här har vi samlat alla våra fantastiska fläderrecept!

Enkel jordgubbstårta

Härliga jordgubbstider

Sommaren – härliga jordgubbstider! Nu gäller det att ta vara på alla jordgubbar. De är givetvis goda att äta som de är, men låt dig gärna inspireras av våra recept med jordgubbar som ingrediens. Om du inte hinner ta vara på denna härliga jordgubbstid, så är bären lätta att frysa in till vintern.

Vaniljglass med lemoncurd och bärripple

Sommardesserter

När det är varmt är det extra gott att bjuda på en sötsyrlig och fräsch sommardessert som avslutning på grillkvällen eller sommarfesten. Här hittar du våra tips på härliga sommardesserter, både för den som vill bjuda på ett enklare alternativ och för er som vill testa något lite mer avancerat.

Rabarbermarmelad med punsch

Läckra recept på sylt och marmelad

Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Fläderisglass

Gör din egen glass

Gör din egen glass i sommar! För varför köpa glass om du kan göra den helt själv? Använd Glykossirap som ger glassen en krämig och mjuk konsistens. Här har vi samlat våra bästa glassrecept, men experimentera gärna fram dina egna favoriter!

Flädersangria

Sommardrinkar

Bjud någon du tycker om på en uppiggande drink med smak av sommar. Här hittar du läskande sommardrinkar för alla smaker och även alkoholfria alternativ. Varför inte testa Bubbelsangria eller Rabarber Margarita?