Saffransgifflar

32 gifflar

PT1H

2 timmar

Betyg (187 st)

Sätt betyg

Ingredienser

1 g (2pkt) saffran (alt. 2 tsk gurkmeja, endast för färgsättning)
1 msk Dansukker Strösocker
50 g jäst
5 dl mjölk
150 g rumstempererat smör
1 dl Dansukker Vit Sirap
1 tsk salt
13-14 dl vetemjöl

Fyllning
150 g mandelmassa
100 g rumstempererat smör
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
50 g vit choklad

Garnering
1 ägg till pensling
Dansukker Pärlsocker

Instruktioner

Mortla saffran med 1 msk socker och värm mjölken till 37 °C.

Smula jästen i en bunke och häll över mjölken.

Blanda i smör, saffran, sirap och salt. Tillsätt sedan nästan allt vetemjöl och arbeta ihop till en smidig deg.

Låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 40 minuter.

Förbered under tiden fyllningen. Riv mandelmassa och mixa tillsammans med smör, vaniljsocker och hackad choklad.

Dela degen i fyra bitar och kavla ut till rektanglar, ca 1/2 cm tjocka på ett mjölat bakbord. Dela rektanglarna till åtta trekanter.

Lägg på en klick fyllning på trekantens breda del och rulla ihop från den breda delen till spetsen. Lägg gifflarna med spetsen neråt på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i cirka 40 minuter. Sätt ugnen på 225 °C.

Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

Grädda mitt i ugnen 7–8 minuter.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Halloweenkakor

Halloween

Låt barnen klä ut sig, klä upp dig själv, och överraska med läskigt mumsiga godsaker.

Knäckig äppelpaj

Baka med äpple och päron

Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter. Smakrik Pärongalette med chèvre och saftiga äppelmunkar är några av de goda recept som vi har samlat här.

Varm choklad

Värmer gott när det är kallt

Här hittar du varianter på te, kaffe och varm choklad. Recept som passar allt ifrån att ta med sig ut i termos, till att avnjuta hemma, morgon, eftermiddag eller kväll.

Chutney

Chutney - kryddstark smaksättare

Chutney har sitt ursprung i den indiska matlagningen och består oftast av inkokt frukt, socker och kryddor. Chutney passar till det mesta och är en kryddstark smaksättare. Här har vi samlat våra bästa recept på chutneys som du kan använda i din matlagning.

Äppelmos

Älskade äpplen

En av de frukter som är sist ut på sommaren är äpplet – läckert, saftigt och gott. Det går att göra så mycket med det. Vi har både läckra bakrecept med färska äpplen och förslag på hur du kan njuta av dina äpplen längre, som saft, äppelmarmelad eller äpplegelé.

Choklad- och tahinikakor

Gör livet mustigare med Muscovado!

Upptäck skillnaden med Muscovadorörsocker du också! Sockret är fuktigt, finkornigt och har en unikt mustig och fyllig smakton. Ljus muscovado påminner om ljuvlig smörkola och den mörka har en fin ton av lakrits. Går utmärkt att använda i all sorts bakning, matlagning och i dryck. Bara att prova och njuta!