Saffransgifflar

32 gifflar

PT1H

2 timmar

Betyg (187 st)

Sätt betyg

Ingredienser

1 g (2pkt) saffran (alt. 2 tsk gurkmeja, endast för färgsättning)
1 msk Dansukker Strösocker
50 g jäst
5 dl mjölk
150 g rumstempererat smör
1 dl Dansukker Vit Sirap
1 tsk salt
13-14 dl vetemjöl

Fyllning
150 g mandelmassa
100 g rumstempererat smör
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
50 g vit choklad

Garnering
1 ägg till pensling
Dansukker Pärlsocker

Instruktioner

Mortla saffran med 1 msk socker och värm mjölken till 37 °C.

Smula jästen i en bunke och häll över mjölken.

Blanda i smör, saffran, sirap och salt. Tillsätt sedan nästan allt vetemjöl och arbeta ihop till en smidig deg.

Låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 40 minuter.

Förbered under tiden fyllningen. Riv mandelmassa och mixa tillsammans med smör, vaniljsocker och hackad choklad.

Dela degen i fyra bitar och kavla ut till rektanglar, ca 1/2 cm tjocka på ett mjölat bakbord. Dela rektanglarna till åtta trekanter.

Lägg på en klick fyllning på trekantens breda del och rulla ihop från den breda delen till spetsen. Lägg gifflarna med spetsen neråt på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i cirka 40 minuter. Sätt ugnen på 225 °C.

Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

Grädda mitt i ugnen 7–8 minuter.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Saftig mandelkaka med grapefrukt

Baka till advent

Med första advent kommer julstämningen. Tänd det första stearinljuset, sätt på kaffe och bjud på ljuvligt doftande bakverk. Gör gärna en sats extra, så har du frysen laddad inför de kommande helgerna.

Friterade ostbollar och marmelader

Glögg och godsaker

Att bjuda på glöggmingel är ett enkelt sätt att samla vänner inför julen. Vi har plockat fram några goda recept som kan ge dig lite inspiration till dryck och tilltugg.

Saffransgifflar med vaniljfyllning

Baka med saffran

Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.

Kola, fudge och bounty

Julgodis

Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.

Utbudet av svensk sirap

Sirapsskolan

Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.

Brownie-mix på fin burk

Julens godaste paket

De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.