Saffransgifflar

32 gifflar 2 timmar
Saffransgifflar
Betyg: (133st)

Ingredienser

  • 1 g (2pkt) saffran (alt. 2 tsk gurkmeja, endast för färgsättning)
  • 1 msk Dansukker Strösocker
  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 150 g rumstempererat smör
  • 1 dl Dansukker Vit Sirap
  • 1 tsk salt
  • 13-14 dl vetemjöl

Fyllning

  • 150 g mandelmassa
  • 100 g rumstempererat smör
  • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker
  • 50 g vit choklad

Garnering

  • 1 ägg till pensling
  • Dansukker Pärlsocker

Mortla saffran med 1 msk socker och värm mjölken till 37 °C.

Smula jästen i en bunke och häll över mjölken.

Blanda i smör, saffran, sirap och salt. Tillsätt sedan nästan allt vetemjöl och arbeta ihop till en smidig deg.

Låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 40 minuter.

Förbered under tiden fyllningen. Riv mandelmassa och mixa tillsammans med smör, vaniljsocker och hackad choklad.

Dela degen i fyra bitar och kavla ut till rektanglar, ca 1/2 cm tjocka på ett mjölat bakbord. Dela rektanglarna till åtta trekanter.

Lägg på en klick fyllning på trekantens breda del och rulla ihop från den breda delen till spetsen. Lägg gifflarna med spetsen neråt på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i cirka 40 minuter. Sätt ugnen på 225 °C.

Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

Grädda mitt i ugnen 7–8 minuter.

Receptet är framtaget av

Dansukker