Saffranskaka

Julfika på bästa sätt- baka denna härliga julkaka.
- Recept Malin Sahlberg
Saffranskaka
Betyg: (62st)

Ingredienser

  • 300 g mandelmassa
  • 150 smör (rumsvarmt)
  • 1,5 dl Dansukker Ljus Sirap
  • 3 st ägg
  • 2 dl mannagryn
  • 0,5 g saffran
  • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker
  • 1,5 dl sötmandel
  • 1 dl hackad choklad
  • 0,5 dl frystorkade hallon

Riv först madelmassan grovt och vispa sedan ihop den med smör och sirap till en fluffig massa. Rör sedan ner äggen, ett i taget och låt varje arbetas in ordentligt innan nästa tillsätts.

Blanda sedan ner mannagrynen, saltet och saffranet och rör till en jämn smet. Grovhacka mandeln och chokladen, rör ner det tillsammans med de frystorkade hallonen.

Täck en brödform (ca 1,5 liter) med bakplåtspapper och bred ut smeten jämnt. Grädda mitt i ugnen i ca 1,5 timme. Låt kakan svalna helt innan den tas från formen. Skär sedan i skivor och servera gärna med vispad grädde och lite ny kokt hallonkompott.

Kakan kan med fördel bakas både en och två dagar innan den ska avnjutas :)