Saftiga blåbärsbullar med citron och lakritssocker

- Recept Leila Lindholm
Om man vill kan man ju även baka dessa bullar som vanliga snäckor också, då rullar jag bara degen istället för att göra knutar. Jag lägger dem i stora muffinsformar i en muffinsplåt så att de håller ihop och blir höga bullar!

Betyg (10 st)

Sätt betyg

Ingredienser

1 msk kardemummakärnor
2,5 dl mjölk
0,5 dl vispgrädde
50 g färsk jäst (den blå varianten)
2 dl Dansukker Strösocker
3/4 tsk salt
1 ekologiskt ägg
100 g smör
Cirka 11 dl vetemjöl special

Fyllning
150 g mjukt smör
1 dl Dansukker Rörsocker Strö
1 nypa vaniljpulver
Rivet ska av 2 citroner
Blåbär
Majsstärkelse

Ägg till pensling

Garnering efter gräddning
1/2 dl Dansukker Ljus Sirap + 1 msk vatten
Dansukker Strösocker och lakritspulver

Instruktioner

1.  Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölk och grädde.
2.  Smula ner jästen i en bunke och lös den med fingerljummen mjölk, grädde, strösocker, salt, smör och ägg.
3.  Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman tills degen i maskin börjar släppa från kanten av bunken. Knåda i cirka 20 minuter. Spara lite mjöl till utbakningen.
4.  Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 60 minuter.
5.  Sätt ugnen på 220 grader.
6.  Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och kavla försiktigt ut vetedegen (utan att knåda den) till en avlång platta, cirka 2 cm tjock.
7.  Bred på det mjuka smöret på degen och strö över rörsocker - blandat med vaniljpulver. Riv över citronskal.
8.  Blanda blåbären med lite rörsocker och majsstärkelse och strö dem över degen.
9.  Vik degen till ett dubbelvikt ark och skär en bit som du sedan skär ett snitt i så det ser ut som ett par byxor.
10.  Tvinna byxbenen och snurra ihop till en knut. Lägg på en plåt med bakplåtspapper med ändarna nedåt (under knuten).
11.  Jäs under bakduk till dubbel storlek (cirka 45 minuter).
12.  Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
13.  Pensla kanelbullarna med sirap utblandat med lite vatten och strö direkt över strösockret blandat med lakritspulver.


Recept Leila Lindholm

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Fläderblomssaft, fläderisglass och flädersangria

Fantastiska fläder

Äntligen blommar den fantastiska flädern! Fläderblommorna kan du hitta i juni-juli och i augusti blir fläderbären mogna. Av både fläderblommorna och fläderbären kan du göra massvis med gott – och dessutom är det väldigt lätt att göra. Här har vi samlat alla våra fantastiska fläderrecept!

Enkel jordgubbstårta

Härliga jordgubbstider

Sommaren – härliga jordgubbstider! Nu gäller det att ta vara på alla jordgubbar. De är givetvis goda att äta som de är, men låt dig gärna inspireras av våra recept med jordgubbar som ingrediens. Om du inte hinner ta vara på denna härliga jordgubbstid, så är bären lätta att frysa in till vintern.

Vaniljglass med lemoncurd och bärripple

Sommardesserter

När det är varmt är det extra gott att bjuda på en sötsyrlig och fräsch sommardessert som avslutning på grillkvällen eller sommarfesten. Här hittar du våra tips på härliga sommardesserter, både för den som vill bjuda på ett enklare alternativ och för er som vill testa något lite mer avancerat.

Rabarbermarmelad med punsch

Läckra recept på sylt och marmelad

Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Fläderisglass

Gör din egen glass

Gör din egen glass i sommar! För varför köpa glass om du kan göra den helt själv? Använd Glykossirap som ger glassen en krämig och mjuk konsistens. Här har vi samlat våra bästa glassrecept, men experimentera gärna fram dina egna favoriter!

Flädersangria

Sommardrinkar

Bjud någon du tycker om på en uppiggande drink med smak av sommar. Här hittar du läskande sommardrinkar för alla smaker och även alkoholfria alternativ. Varför inte testa Bubbelsangria eller Rabarber Margarita?