Saftiga blåbärsbullar med citron och lakritssocker
- Recept Leila Lindholm
Om man vill kan man ju även baka dessa bullar som vanliga snäckor också, då rullar jag bara degen istället för att göra knutar. Jag lägger dem i stora muffinsformar i en muffinsplåt så att de håller ihop och blir höga bullar!
Ingredienser
1 msk kardemummakärnor
2,5 dl mjölk
0,5 dl vispgrädde
50 g färsk jäst (den blå varianten)
2 dl Dansukker Strösocker
3/4 tsk salt
1 ekologiskt ägg
100 g smör
Cirka 11 dl vetemjöl special
Fyllning
150 g mjukt smör
1 dl Dansukker Rörsocker Strö
1 nypa vaniljpulver
Rivet ska av 2 citroner
Blåbär
Majsstärkelse
Ägg till pensling
Garnering efter gräddning
1/2 dl Dansukker Ljus Sirap + 1 msk vatten
Dansukker Strösocker och lakritspulver
Instruktioner
1. Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölk och grädde.
2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med fingerljummen mjölk, grädde, strösocker, salt, smör och ägg.
3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman tills degen i maskin börjar släppa från kanten av bunken. Knåda i cirka 20 minuter. Spara lite mjöl till utbakningen.
4. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 60 minuter.
5. Sätt ugnen på 220 grader.
6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och kavla försiktigt ut vetedegen (utan att knåda den) till en avlång platta, cirka 2 cm tjock.
7. Bred på det mjuka smöret på degen och strö över rörsocker - blandat med vaniljpulver. Riv över citronskal.
8. Blanda blåbären med lite rörsocker och majsstärkelse och strö dem över degen.
9. Vik degen till ett dubbelvikt ark och skär en bit som du sedan skär ett snitt i så det ser ut som ett par byxor.
10. Tvinna byxbenen och snurra ihop till en knut. Lägg på en plåt med bakplåtspapper med ändarna nedåt (under knuten).
11. Jäs under bakduk till dubbel storlek (cirka 45 minuter).
12. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
13. Pensla kanelbullarna med sirap utblandat med lite vatten och strö direkt över strösockret blandat med lakritspulver.
Recept Leila Lindholm
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Kanelbullens dag – Vilken kanelbulle är du?
Det bästa med hembakat är att det blir unikt och personligt. Inget smakar bättre än något du gjort själv med kärlek. Så börja med vårt grundrecept, välj svenskt socker och låt fantasin styra. Forma, baka och njut – ha en härlig kanelbulle!

Baka med äpple och päron
Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter. Smakrik Pärongalette med chèvre och saftiga äppelmunkar är några av de goda recept som vi har samlat här.

Chutney - kryddstark smaksättare
Chutney har sitt ursprung i den indiska matlagningen och består oftast av inkokt frukt, socker och kryddor. Chutney passar till det mesta och är en kryddstark smaksättare. Här har vi samlat våra bästa recept på chutneys som du kan använda i din matlagning.

Läckert med lingon
Visst är det läckert med lingon! Dessutom har bären många användningsområden. Vi använder lingonen bland annat i kakor, till sylt eller varför inte göra lingonsaft? Nedan hittar du våra syrliga lingonrecept.

Älskade äpplen
En av de frukter som är sist ut på sommaren är äpplet – läckert, saftigt och gott. Det går att göra så mycket med det. Vi har både läckra bakrecept med färska äpplen och förslag på hur du kan njuta av dina äpplen längre, som saft, äppelmarmelad eller äpplegelé.

Gör livet mustigare med Muscovado!
Upptäck skillnaden med Muscovadorörsocker du också! Sockret är fuktigt, finkornigt och har en unikt mustig och fyllig smakton. Ljus muscovado påminner om ljuvlig smörkola och den mörka har en fin ton av lakrits. Går utmärkt att använda i all sorts bakning, matlagning och i dryck. Bara att prova och njuta!