Saftiga blåbärsbullar med citron och lakritssocker

Om man vill kan man ju även baka dessa bullar som vanliga snäckor också, då rullar jag bara degen istället för att göra knutar. Jag lägger dem i stora muffinsformar i en muffinsplåt så att de håller ihop och blir höga bullar!
Saftiga blåbärsbullar med citron och lakritssocker
Betyg: (3st)

Ingredienser

  • 1 msk kardemummakärnor
  • 2,5 dl mjölk
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 50 g färsk jäst (den blå varianten)
  • 2 dl Dansukker Strösocker
  • 3/4 tsk salt
  • 1 ekologiskt ägg
  • 100 g smör
  • Cirka 11 dl vetemjöl special

Fyllning

  • 150 g mjukt smör
  • 1 dl Dansukker Rörsocker Strö
  • 1 nypa vaniljpulver
  • Rivet ska av 2 citroner
  • Blåbär
  • Majsstärkelse

  • Ägg till pensling

Garnering efter gräddning

  • 1/2 dl Dansukker Ljus Sirap + 1 msk vatten
  • Dansukker Strösocker och lakritspulver

1.  Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölk och grädde.
2.  Smula ner jästen i en bunke och lös den med fingerljummen mjölk, grädde, strösocker, salt, smör och ägg.
3.  Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman tills degen i maskin börjar släppa från kanten av bunken. Knåda i cirka 20 minuter. Spara lite mjöl till utbakningen.
4.  Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 60 minuter.
5.  Sätt ugnen på 220 grader.
6.  Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och kavla försiktigt ut vetedegen (utan att knåda den) till en avlång platta, cirka 2 cm tjock.
7.  Bred på det mjuka smöret på degen och strö över rörsocker - blandat med vaniljpulver. Riv över citronskal.
8.  Blanda blåbären med lite rörsocker och majsstärkelse och strö dem över degen.
9.  Vik degen till ett dubbelvikt ark och skär en bit som du sedan skär ett snitt i så det ser ut som ett par byxor.
10.  Tvinna byxbenen och snurra ihop till en knut. Lägg på en plåt med bakplåtspapper med ändarna nedåt (under knuten).
11.  Jäs under bakduk till dubbel storlek (cirka 45 minuter).
12.  Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
13.  Pensla kanelbullarna med sirap utblandat med lite vatten och strö direkt över strösockret blandat med lakritspulver.


Recept Leila Lindholm