Ingredienser
25 g jäst för söta degar (1/2 paket)
3 dl sojadryck, kall eller rumsvarm
3/4 dl Dansukker Strösocker eller Dansukker Vit Sirap
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk nystött kardemumma
5 1/2–6 dl glutenfri mjölmix med havre
75 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt
Fyllning
75 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt
3 msk Dansukker Rörsocker
1/2 msk kanel
Pensling och garnering
Vatten
Dansukker Pärlsocker
Instruktioner
1. Smula jästen i en bunke, häll på sojadrycken och rör om så att jästen löser sig.
2. Tillsätt socker, salt, kardemumma och hälften av mjölmixen.
3. Klicka ner mjölkfritt margarin och resten av mjölet, lite i taget och bearbeta degen ordentligt. Se upp så att det degen inte blir för fast, den ska fortfarande vara kladdig.
4. Låt jäsa under plastfolie ca 40 minuter.
5. Rör samman mjölkfritt margarin, rörsocker och kanel till fyllningen.
6. Ta upp degen på lätt mjölat bakpapper. Platta ut den lite med mjölad (eller lätt oljad hand, använd en neutral olja). Lägg degen på papperet 10-15 minuter i frysen (den blir lättare att kavla).
7. Ta fram och kavla degen till en rektangel ca 30 x 35 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop (ta hjälp av papperet). Skär med vass vattensköljd kniv i ca 2 cm bitar. Lägg i bullformar.
8. Låt jäsa under bakduk 30-40 minuter. Sätt ugnen på 225 °C.
9. Pensla eller spraya med vatten. Strö på pärlsocker och grädda mitt i ugnen 10-12 minuter.
Recept Birgit Nilsson Bergström, Hembakningsrådet
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Från buske till burk!
Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Inlagda sommargrönsaker
Spara ner en liten bit av sommaren i en burk. Med inlagda sommargrönsaker förlänger du smaken av sommaren. Perfekta att använda till sena grillkvällar. Följ recepten så har du snart kylen fylld med hemgjorda, inlagda sommargrönsaker!

Safta i sommar
Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbär – skogens bästa bär
Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Plommonplock
Plommon är en av våra vanligaste trädgårdsfrukter och är goda att göra desserter och marmelader på. Varför inte göra en härlig plommonmarmelad eller plommonchutney att servera till ostbrickan? Eller testa vår härliga plommonpaj.

Björnbärslyx
Lyxa till det med björnbär i sommar! Björnbär passar utmärkt i bakverk, smoothies, sylt och saft. Dessutom är det extra fint att använda som dekoration och garnering. Björnbär växer under sensommaren och tidig höst.