Semlor, finfina

Finfina semlor, alla våras februarifavorit. Njut av en klassisk semla med fluffig grädde och krämig mandelmassa och pudrat florsocker.

16 st

Betyg (243 st)

Sätt betyg

Ingredienser

25 g jäst (1/2 paket)
2 1/2 dl mjölk
1 ägg
1 dl Dansukker Rörsocker
100 g smör (rumsvarmt)
1/2 tsk salt
1 tsk kardemumma (stött)
8 1/2 dl vetemjöl

Pensling
1 ägg (uppvispat med lite vatten)

Fyllning
100 g mandel (mald)
1/2 dl Dansukker Rörsocker
1 dl grädde (ca)
apelsin, rivet skal (från 1 apelsin, gärna obesprutad)
inkråmet från bullarna
3 dl vispgrädde (ca)

Garnering
Dansukker Florsocker

Instruktioner

När det är dags för hembakade semlor så ska bullarna vara porösa och smaka nystött kardemumma. Rivet apelsinskal i fyllningen piggar upp.

1. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om så att jästen löser sig.
2. Tillsätt ägg, socker, smöret i klickar, salt, kardemumma och mjöl. Bearbeta degen kraftigt tills den blir smidig, minst 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
3. Låt jäsa under plast till dubbel storlek, minst 30-40 minuter.
4. Ta upp degen på bakbord, knåda lätt och dela i 16 bitar. Rulla till släta bullar. Lägg glest på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa till dubbelstorlek ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Pensla försiktigt med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen 3-4 minuter. Låt bullarna kallna.
6. Skär av ett lock med vass kniv. Gröpa ur lite av inkråmet och blanda med mandel, socker, grädde och rivet apelsinskal.
7. Vispa grädden.
8. Spritsa fyllning och vispgrädde i semlorna. Sätt på locket och avsluta med siktat florsocker.

Tips!
Byt ut fyllningen mot riven mandelmassa. Den kan också blandas med bull-inkråm och rivet apelsinskal.

Recept Hembakningsrådet
Foto: Agneta Thorsén

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Fläderblomssaft, fläderisglass och flädersangria

Fantastiska fläder

Äntligen blommar den fantastiska flädern! Fläderblommorna kan du hitta i juni-juli och i augusti blir fläderbären mogna. Av både fläderblommorna och fläderbären kan du göra massvis med gott – och dessutom är det väldigt lätt att göra. Här har vi samlat alla våra fantastiska fläderrecept!

Enkel jordgubbstårta

Härliga jordgubbstider

Sommaren – härliga jordgubbstider! Nu gäller det att ta vara på alla jordgubbar. De är givetvis goda att äta som de är, men låt dig gärna inspireras av våra recept med jordgubbar som ingrediens. Om du inte hinner ta vara på denna härliga jordgubbstid, så är bären lätta att frysa in till vintern.

Vaniljglass med lemoncurd och bärripple

Sommardesserter

När det är varmt är det extra gott att bjuda på en sötsyrlig och fräsch sommardessert som avslutning på grillkvällen eller sommarfesten. Här hittar du våra tips på härliga sommardesserter, både för den som vill bjuda på ett enklare alternativ och för er som vill testa något lite mer avancerat.

Rabarbermarmelad med punsch

Läckra recept på sylt och marmelad

Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Fläderisglass

Gör din egen glass

Gör din egen glass i sommar! För varför köpa glass om du kan göra den helt själv? Använd Glykossirap som ger glassen en krämig och mjuk konsistens. Här har vi samlat våra bästa glassrecept, men experimentera gärna fram dina egna favoriter!

Flädersangria

Sommardrinkar

Bjud någon du tycker om på en uppiggande drink med smak av sommar. Här hittar du läskande sommardrinkar för alla smaker och även alkoholfria alternativ. Varför inte testa Bubbelsangria eller Rabarber Margarita?