Semlor, finfina

Finfina semlor, alla våras februarifavorit. Njut av en klassisk semla med fluffig grädde och krämig mandelmassa och pudrat florsocker.

16 st

Betyg (156 st)

Ingredienser

25 g jäst (1/2 paket)
2 1/2 dl mjölk
1 ägg
1 dl Dansukker Rörsocker
100 g smör (rumsvarmt)
1/2 tsk salt
1 tsk kardemumma (stött)
8 1/2 dl vetemjöl

Pensling
1 ägg (uppvispat med lite vatten)

Fyllning
100 g mandel (mald)
1/2 dl Dansukker Rörsocker
1 dl grädde (ca)
apelsin, rivet skal (från 1 apelsin, gärna obesprutad)
inkråmet från bullarna
3 dl vispgrädde (ca)

Garnering
Dansukker Florsocker

Instruktioner

När det är dags för hembakade semlor så ska bullarna vara porösa och smaka nystött kardemumma. Rivet apelsinskal i fyllningen piggar upp.

1. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om så att jästen löser sig.
2. Tillsätt ägg, socker, smöret i klickar, salt, kardemumma och mjöl. Bearbeta degen kraftigt tills den blir smidig, minst 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
3. Låt jäsa under plast till dubbel storlek, minst 30-40 minuter.
4. Ta upp degen på bakbord, knåda lätt och dela i 16 bitar. Rulla till släta bullar. Lägg glest på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa till dubbelstorlek ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Pensla försiktigt med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen 3-4 minuter. Låt bullarna kallna.
6. Skär av ett lock med vass kniv. Gröpa ur lite av inkråmet och blanda med mandel, socker, grädde och rivet apelsinskal.
7. Vispa grädden.
8. Spritsa fyllning och vispgrädde i semlorna. Sätt på locket och avsluta med siktat florsocker.

Tips!
Byt ut fyllningen mot riven mandelmassa. Den kan också blandas med bull-inkråm och rivet apelsinskal.

Recept Hembakningsrådet
Foto: Agneta Thorsén

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Julbak med variation

Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.

Julgodis

Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.

Julens småkakor

Julens kakor är så mycket mer än pepparkakor! Klassiska småkakor med en julig twist passar perfekt till julfikat på dukat fat eller som små julklappar för den pysslige. Eller varför inte låta dem vara en del av julpyntet i vackra burkar och skålar.

Julens godaste paket

De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.

Juliga desserter

Mitt i vintern doftar det av klementin och saffran, dofter som skvallrar om att det finns platser där det inte är lika mörkt och kallt som i Norden. Här kommer lite fler goda smakkombinationer att överraska med efter julmaten.

Juldrycker

Julhelgen bjuder på många tillfällen att träffas och mingla, med något gott att dricka i handen. Här är förslag för både stora och små julfirare.