Ingredienser
25 g jäst (1/2 paket)
2 1/2 dl mjölk
1 ägg
1 dl Dansukker Rörsocker
100 g smör (rumsvarmt)
1/2 tsk salt
1 tsk kardemumma (stött)
8 1/2 dl vetemjöl
Pensling
1 ägg (uppvispat med lite vatten)
Fyllning
100 g mandel (mald)
1/2 dl Dansukker Rörsocker
1 dl grädde (ca)
apelsin, rivet skal (från 1 apelsin, gärna obesprutad)
inkråmet från bullarna
3 dl vispgrädde (ca)
Garnering
Dansukker Florsocker
Instruktioner
När det är dags för hembakade semlor så ska bullarna vara porösa och smaka nystött kardemumma. Rivet apelsinskal i fyllningen piggar upp.
1. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om så att jästen löser sig.
2. Tillsätt ägg, socker, smöret i klickar, salt, kardemumma och mjöl. Bearbeta degen kraftigt tills den blir smidig, minst 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
3. Låt jäsa under plast till dubbel storlek, minst 30-40 minuter.
4. Ta upp degen på bakbord, knåda lätt och dela i 16 bitar. Rulla till släta bullar. Lägg glest på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa till dubbelstorlek ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Pensla försiktigt med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen 3-4 minuter. Låt bullarna kallna.
6. Skär av ett lock med vass kniv. Gröpa ur lite av inkråmet och blanda med mandel, socker, grädde och rivet apelsinskal.
7. Vispa grädden.
8. Spritsa fyllning och vispgrädde i semlorna. Sätt på locket och avsluta med siktat florsocker.
Tips!
Byt ut fyllningen mot riven mandelmassa. Den kan också blandas med bull-inkråm och rivet apelsinskal.
Recept Hembakningsrådet
Foto: Agneta Thorsén
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Halloween
Låt barnen klä ut sig, klä upp dig själv, och överraska med läskigt mumsiga godsaker.
Baka med äpple och päron
Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter. Smakrik Pärongalette med chèvre och saftiga äppelmunkar är några av de goda recept som vi har samlat här.
Värmer gott när det är kallt
Här hittar du varianter på te, kaffe och varm choklad. Recept som passar allt ifrån att ta med sig ut i termos, till att avnjuta hemma, morgon, eftermiddag eller kväll.
Festliga drinkar
Upptäck våra läckra recept på festliga drinkar och hitta en favorit för varje smak och tillfälle. Med Svensk Vit Sirap går det snabbt och enkelt att blanda goda drinkar – helt utan att koka sockerlag.
Fira Kladdkakans dag 7 november!
Kladdkakan kan varieras med smaker som hasselnöt, kokos och chili och den kan även göras helt glutenfri. Servera med grädde eller glass och gärna några färgglada bär!
Gör livet mustigare med Muscovado!
Upptäck skillnaden med Muscovadorörsocker du också! Sockret är fuktigt, finkornigt och har en unikt mustig och fyllig smakton. Ljus muscovado påminner om ljuvlig smörkola och den mörka har en fin ton av lakrits. Går utmärkt att använda i all sorts bakning, matlagning och i dryck. Bara att prova och njuta!