Blåbärssylt
Vetebullar
Pensling
Mandelmassa
Garnering
Förbered blåbärssylten dagen innan. Blanda blåbär och syltsocker i en kastrull och koka cirka 5 minuter. Om du vill ha en slät sylt, mixa den snabbt. Häll upp sylten i en varm, väl rengjord glasburk. Förslut och förvara svalt över natten.
Gör vetebullarna. Smula jästen i en skål. Häll på mjölken och rör tills den löst sig. Blanda i sirap, kardemumma, smör och nästan allt vetemjöl.
Arbeta därefter in mjölet till degen släpper skålens kanter, cirka 10 minuter. Tillsätt saltet mot slutet. Låt jäsa under duk i 30 minuter.
Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela i cirka 40 bitar som rullas till bullar. Lägg på plåt och låt jäsa under duk i 30 minuter. Sätt ugnen på 225-250 °C.
Pensla med uppvispat ägg, vatten och salt. Grädda fastlagsbullarna mitt i ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Skålla, skala och mal nästan all mandel. Tillsätt sockret, vatten och riv ner bittermandel. Mixa till en massa.
Vispa grädden och skär av ett lock från bullarna och spritsa mandelmassa på nederdelen. Lägg en sked med blåbärssylt över mandelmassan och spritsa sedan grädden över sylten. Lägg på locken. Dofta över florsocker.
Receptet är framtaget av