Semlor med rostade hasselnötter

Semlor med smak av rostade hasselnötter. Gör semlorna på ett lite annorlunda sätt och blanda i rostade hasselnötter i deg och fyllning. Njut av en god semla.

ca 20 st

Betyg (30 st)

Ingredienser

50 g hasselnötter (*rostade, hackade)
25 g jäst (för söta degar)
2 1/2 dl mjölk
2 krm salt
1 dl Dansukker Strösocker
1/2 ägg (2 msk)
75 g smör (rumsvarmt)
8 dl vetemjöl (480 g)

Pensling
1 ägg (uppvispat med lite vatten och en nypa salt)

Fyllning
inkråm från bullarna
100 g mandelmassa
100 g hasselnötter (*rostade, malda)
1/2 dl Dansukker Ljus Sirap
2 msk vispgrädde

Garnering
4 dl vispgrädde (ca)
Dansukker Florsocker

Instruktioner

Här har vi hasselnötter i både deg och fyllning. Börja med att rosta nötterna i ugnen, så blir smaken ännu läckrare.

1. Börja med nötterna. Sätt ugnen på 200°. Häll ut nötterna (till både deg och fyllning) på bakpappersklädd plåt. Rosta mitt i ugnen 8-10 min. Ta ut och häll nötterna på en handduk. Gnugga så skalen lossnar. Hacka hälften av nötterna ganska fint. Resten ska malas till fyllningen.
2. Smula jästen i en degbunke, tillsätt mjölken och rör till jästen löst sig.
3. Tillsätt salt, hackade hasselnötter, socker, ägg, smöret i klickar och mjöl. Bearbeta degen kraftigt i maskin tills den släpper bunken, ca 10 min. Låt degen jäsa under plast ca 30 min.
4. Ta upp på mjölat bakbord. Forma degen till en längd och dela i två delar. Dela varje del i 10 bitar à 50 g. Rulla dem till runda släta bullar. Lägg på bakpappersklädda plåtar. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 40 min. Sätt ugnen på 225°.
5. Vispa upp ägget med salt och vatten och pensla bullarna. För att få extra blank yta på bullarna kan du pensla två gånger. Grädda mitt i ugnen ca 8 min. Låt svalna på bakgaller under bakduk.
6. Vid servering: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet med en gaffel. Blanda det med riven mandelmassa, malda rostade hasselnötter, sirap och grädde. Fyll hålet i bullarna med blandningen.
7. Vispa grädden och klicka eller spritsa den på fyllningen. Lägg på locken och sikta över florsocker.

Tips!
Köp färdigrostade hasselnötter!

Recept Hembakningsrådet
Foto: Thomas Carlén

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Kokos och karamellpopcorn

Fredagsmys

Fredag är kanske veckans absolut bästa dag och fredagsmys är det bästa sättet att fira arbetsveckans slut. Vi har recepten till din myskväll!

Våfflor med salt karamell, banan och bär

Bjud på frasiga våfflor

Bjud på frasiga, nygräddade våfflor med hemmagjord sylt och andra toppings.

Blondies med krusbärsmarmelad

Baka i långpanna

Att baka i långpanna är både enkelt och praktiskt och framför allt blir det ju så mycket av ditt bak. Perfekt om du ska ha kalas eller bjuda på fika på jobbet.

Varm kaffedryck

Värmer gott när det är kallt

Här hittar du varianter på te, kaffe och varm choklad. Recept som passar allt ifrån att ta med sig ut i termos, till att avnjuta hemma, morgon, eftermiddag eller kväll.

Citrusmarmelad med saffran

Citrusmarmelader

Finns det något godare än att börja morgonen med hemlagad marmelad på smörgåsen. Låt säsongens citrusfrukter inspirera dig. Använder du dessutom vårt Syltsocker gör du din egen marmelad på några minuter.

Brownie med mjölkchokladganache och pekannötter

Ljuvlig choklad

Mmm! Finns det något godare än en riktigt fyllig och smarrig chokladkaka som får livsandarna att jubla. Som en extra guldkant på tillvaron eller som avslutning på en god måltid.