Ingredienser
125 g smör (rumsvarmt)
1 dl Dansukker Svenskt Strösocker
1 dl Dansukker Svensk Mörk Sirap
2 st ägg
4 dl vetemjöl
2,5 tsk grovmald kardemumma
0,5 tsk bikarbonat
1 krm salt
2 dl naturell yoghurt
Glasyr
70 g smör
1, 25 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1 dl vispgrädde
2 dl Dansukker Florsocker
1-2 krm salt
Instruktioner
Gräddning: 175 grader, ca 35-40 minuter
Vispa ihop smör, sirap och socker så det blir fluffigt.
Tillsätt sedan ett ägg i taget och låt det vispas in före det nästa ägg hälls i smeten.
Blanda mjöl, kardemumma, bikarbonat och salt i en skål och häll i det i smeten tillsammans med yoghurten.
Vänd sedan ihop allt till en slät smet.
Klicka i smeten i en välsmord och mjölad sockerkaksform, grädda i mitten av ugnen.
Stjälp upp kakan på ett fat efter att den fått svalna några minuter. Lossa formen och låt sen sedan svalna helt under formen.
Glasyr
Smält smöret tillsammans med farinsocker och grädde på medelvärme i en kastrull. Tillsätt florsocker och salt och rör ihop till en slät glasyr. Låt svalna i 5-10 minuter innan den hälls över kakan.
- Recept Malin Sahlberg @fredagskakan
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Julens småkakor
Julens kakor är så mycket mer än pepparkakor! Klassiska småkakor med en julig twist passar perfekt till julfikat på dukat fat eller som små julklappar för den pysslige. Eller varför inte låta dem vara en del av julpyntet i vackra burkar och skålar.
Glögg och godsaker
Att bjuda på glöggmingel är ett enkelt sätt att samla vänner inför julen. Vi har plockat fram några goda recept som kan ge dig lite inspiration till dryck och tilltugg.
Baka med saffran
Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.
Julgodis
Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.
Sirapsskolan
Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.
Julens godaste paket
De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.