Sirap- och apelsinkaka med frosting

- Recept Yvonne Landin
Här är en smakrik sirap- och apelsinkaka som passar perfekt till adventsfikat. Det är en lättbakad och lite fastare variant av sockerkaka med en bas av kolasmakande sirap där även frostingen har smak av sirap.

8-12 bitar

Betyg (1 st)

Sätt betyg

Ingredienser

250 g smör
2 ½ dl Dansukker Svensk Ljus Sirap
1 st apelsin, skal från en + 1 dl saft
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
2 st ägg

Sirapsfrosting
50 g smör
200 g färskost (ex Mascarpone)
3 msk Dansukker Svensk Ljus Sirap
1 st apelsin, skalet

Instruktioner

Ta fram smör och färskost till frostingen så att de blir rumstempererade.

Kaka
Smält smöret på medelvärme i en kastrull och tillsätt sirap, vispa tills det blandats. Låt svalna.

Sätt ugnen på 150 grader och klä en 20 cm springform med bakplåtspapper i botten och längs insidan av kanterna.

Riv skal och pressa saft ur apelsinen (1 dl).

Blanda mjöl, bakpulver, apelsinskal och salt i en bunke.

Vispa ihop ägg och apelsinsaft och tillsätt.

Tillsätt hälften av smör- och sirapsblandningen och vispa samman. Tillsätt resten och vispa slätt.

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr.

Låt svalna helt i formen.

Frosting
Riv skalet av apelsinen.

Vispa smör vitt.

Tillsätt färskost och vispa slätt.

Tillsätt sirap och apelsinskal och vispa samman.

Lyft över kakan på ett fat och bred på frostingen. Toppa gärna med apelsingranar och florsocker.

- Recept Yvonne Landin @bakalite.se

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Kärleksmumskladdkaka

Fira Kladdkakans dag 7 november!

Kladdkakan kan varieras med smaker som hasselnöt, kokos och chili och den kan även göras helt glutenfri. Servera med grädde eller glass och gärna några färgglada bär!

Choklad- och tahinikakor

Gör livet mustigare med Muscovado!

Upptäck skillnaden med Muscovadorörsocker du också! Sockret är fuktigt, finkornigt och har en unikt mustig och fyllig smakton. Ljus muscovado påminner om ljuvlig smörkola och den mörka har en fin ton av lakrits. Går utmärkt att använda i all sorts bakning, matlagning och i dryck. Bara att prova och njuta!

Varm choklad

Värmer gott när det är kallt

Här hittar du varianter på te, kaffe och varm choklad. Recept som passar allt ifrån att ta med sig ut i termos, till att avnjuta hemma, morgon, eftermiddag eller kväll.

Äppelcocktail

Festliga drinkar

Upptäck våra läckra recept på festliga drinkar och hitta en favorit för varje smak och tillfälle. Med Svensk Vit Sirap går det snabbt och enkelt att blanda goda drinkar – helt utan att koka sockerlag.

Kokos- och karamellpopcorn

Fredagsmys

Fredag är kanske veckans absolut bästa dag och fredagsmys är det bästa sättet att fira arbetsveckans slut. Ladda upp inför helgen genom att kura ihop i TV-soffan tillsammans med familj, vänner och något särskilt gott. Vi har recepten till din myskväll!

Knäckig äppelpaj

Baka med äpple och päron

Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter. Smakrik Pärongalette med chèvre och saftiga äppelmunkar är några av de goda recept som vi har samlat här.