Ingredienser
250 g smör
2 ½ dl Dansukker Svensk Ljus Sirap
1 st apelsin, skal från en + 1 dl saft
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
2 st ägg
Sirapsfrosting
50 g smör
200 g färskost (ex Mascarpone)
3 msk Dansukker Svensk Ljus Sirap
1 st apelsin, skalet
Instruktioner
Ta fram smör och färskost till frostingen så att de blir rumstempererade.
Kaka
Smält smöret på medelvärme i en kastrull och tillsätt sirap, vispa tills det blandats. Låt svalna.
Sätt ugnen på 150 grader och klä en 20 cm springform med bakplåtspapper i botten och längs insidan av kanterna.
Riv skal och pressa saft ur apelsinen (1 dl).
Blanda mjöl, bakpulver, apelsinskal och salt i en bunke.
Vispa ihop ägg och apelsinsaft och tillsätt.
Tillsätt hälften av smör- och sirapsblandningen och vispa samman. Tillsätt resten och vispa slätt.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr.
Låt svalna helt i formen.
Frosting
Riv skalet av apelsinen.
Vispa smör vitt.
Tillsätt färskost och vispa slätt.
Tillsätt sirap och apelsinskal och vispa samman.
Lyft över kakan på ett fat och bred på frostingen. Toppa gärna med apelsingranar och florsocker.
- Recept Yvonne Landin @bakalite.se
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Baka till advent
Med första advent kommer julstämningen. Tänd det första stearinljuset, sätt på kaffe och bjud på ljuvligt doftande bakverk. Gör gärna en sats extra, så har du frysen laddad inför de kommande helgerna.
Glögg och godsaker
Att bjuda på glöggmingel är ett enkelt sätt att samla vänner inför julen. Vi har plockat fram några goda recept som kan ge dig lite inspiration till dryck och tilltugg.
Baka med saffran
Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.
Julgodis
Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.
Sirapsskolan
Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.
Julens godaste paket
De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.