Ingredienser
250 g smör
2 ½ dl Dansukker Svensk Ljus Sirap
1 st apelsin, skal från en + 1 dl saft
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
2 st ägg
Sirapsfrosting
50 g smör
200 g färskost (ex Mascarpone)
3 msk Dansukker Svensk Ljus Sirap
1 st apelsin, skalet
Instruktioner
Ta fram smör och färskost till frostingen så att de blir rumstempererade.
Kaka
Smält smöret på medelvärme i en kastrull och tillsätt sirap, vispa tills det blandats. Låt svalna.
Sätt ugnen på 150 grader och klä en 20 cm springform med bakplåtspapper i botten och längs insidan av kanterna.
Riv skal och pressa saft ur apelsinen (1 dl).
Blanda mjöl, bakpulver, apelsinskal och salt i en bunke.
Vispa ihop ägg och apelsinsaft och tillsätt.
Tillsätt hälften av smör- och sirapsblandningen och vispa samman. Tillsätt resten och vispa slätt.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr.
Låt svalna helt i formen.
Frosting
Riv skalet av apelsinen.
Vispa smör vitt.
Tillsätt färskost och vispa slätt.
Tillsätt sirap och apelsinskal och vispa samman.
Lyft över kakan på ett fat och bred på frostingen. Toppa gärna med apelsingranar och florsocker.
- Recept Yvonne Landin @bakalite.se
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Från buske till burk!
Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Inlagda sommargrönsaker
Spara ner en liten bit av sommaren i en burk. Med inlagda sommargrönsaker förlänger du smaken av sommaren. Perfekta att använda till sena grillkvällar. Följ recepten så har du snart kylen fylld med hemgjorda, inlagda sommargrönsaker!

Safta i sommar
Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbär – skogens bästa bär
Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Plommonplock
Plommon är en av våra vanligaste trädgårdsfrukter och är goda att göra desserter och marmelader på. Varför inte göra en härlig plommonmarmelad eller plommonchutney att servera till ostbrickan? Eller testa vår härliga plommonpaj.

Björnbärslyx
Lyxa till det med björnbär i sommar! Björnbär passar utmärkt i bakverk, smoothies, sylt och saft. Dessutom är det extra fint att använda som dekoration och garnering. Björnbär växer under sensommaren och tidig höst.