Sirap- och apelsinkaka med frosting

- Recept Yvonne Landin
Här är en smakrik sirap- och apelsinkaka som passar perfekt till adventsfikat. Det är en lättbakad och lite fastare variant av sockerkaka med en bas av kolasmakande sirap där även frostingen har smak av sirap.

8-12 bitar

Betyg (1 st)

Sätt betyg

Ingredienser

250 g smör
2 ½ dl Dansukker Svensk Ljus Sirap
1 st apelsin, skal från en + 1 dl saft
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
2 st ägg

Sirapsfrosting
50 g smör
200 g färskost (ex Mascarpone)
3 msk Dansukker Svensk Ljus Sirap
1 st apelsin, skalet

Instruktioner

Ta fram smör och färskost till frostingen så att de blir rumstempererade.

Kaka
Smält smöret på medelvärme i en kastrull och tillsätt sirap, vispa tills det blandats. Låt svalna.

Sätt ugnen på 150 grader och klä en 20 cm springform med bakplåtspapper i botten och längs insidan av kanterna.

Riv skal och pressa saft ur apelsinen (1 dl).

Blanda mjöl, bakpulver, apelsinskal och salt i en bunke.

Vispa ihop ägg och apelsinsaft och tillsätt.

Tillsätt hälften av smör- och sirapsblandningen och vispa samman. Tillsätt resten och vispa slätt.

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr.

Låt svalna helt i formen.

Frosting
Riv skalet av apelsinen.

Vispa smör vitt.

Tillsätt färskost och vispa slätt.

Tillsätt sirap och apelsinskal och vispa samman.

Lyft över kakan på ett fat och bred på frostingen. Toppa gärna med apelsingranar och florsocker.

- Recept Yvonne Landin @bakalite.se

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Fläderblomssaft, fläderisglass och flädersangria

Fantastiska fläder

Äntligen blommar den fantastiska flädern! Fläderblommorna kan du hitta i juni-juli och i augusti blir fläderbären mogna. Av både fläderblommorna och fläderbären kan du göra massvis med gott – och dessutom är det väldigt lätt att göra. Här har vi samlat alla våra fantastiska fläderrecept!

Enkel jordgubbstårta

Härliga jordgubbstider

Sommaren – härliga jordgubbstider! Nu gäller det att ta vara på alla jordgubbar. De är givetvis goda att äta som de är, men låt dig gärna inspireras av våra recept med jordgubbar som ingrediens. Om du inte hinner ta vara på denna härliga jordgubbstid, så är bären lätta att frysa in till vintern.

Vaniljglass med lemoncurd och bärripple

Sommardesserter

När det är varmt är det extra gott att bjuda på en sötsyrlig och fräsch sommardessert som avslutning på grillkvällen eller sommarfesten. Här hittar du våra tips på härliga sommardesserter, både för den som vill bjuda på ett enklare alternativ och för er som vill testa något lite mer avancerat.

Rabarbermarmelad med punsch

Läckra recept på sylt och marmelad

Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Fläderisglass

Gör din egen glass

Gör din egen glass i sommar! För varför köpa glass om du kan göra den helt själv? Använd Glykossirap som ger glassen en krämig och mjuk konsistens. Här har vi samlat våra bästa glassrecept, men experimentera gärna fram dina egna favoriter!

Flädersangria

Sommardrinkar

Bjud någon du tycker om på en uppiggande drink med smak av sommar. Här hittar du läskande sommardrinkar för alla smaker och även alkoholfria alternativ. Varför inte testa Bubbelsangria eller Rabarber Margarita?