Småkakor av mördeg, basrecept

Småkakor är ett måste på fikabordet. Gör detta basrecept och variera mellan Finska pinnar, Brysselkex, Uppåkrakakor eller Wienerstänger. Oavsett vilket så blir resultatet ljuvligt!

45-50 st

PT1H15M
PT0M
Småkakor

75 min

Betyg (405 st)

Sätt betyg

Ingredienser

4 1/2 dl vetemjöl 
1 dl Dansukker Florsocker 
200 g smör, rumstempererat

Instruktioner

Sätt ugnen på 175°C. Arbeta samman ingredienserna till en deg, plasta och lägg i kylen ca 30 min. Forma sedan degen till de småkakor som önskas.

Grädda mitt i ugnen i 12-15 min beroende på form och storlek. Låt kakorna svalna på galler. Förvara torrt. 

Förslag på olika variationer

Finska pinnar
Rulla ut degen till fingertjocka längder som skärs i 5 cm långa bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med äggvita och strö på pärlsocker och hackad mandel.

Kanelkakor
Blanda 1/2 dl strösocker med 1 1/2 tsk malen kanel. Rulla degen till 4 längder, ca 4 cm tjocka. Pensla med äggvita och rulla i kanelsockret. Dela till ca 1 cm tjocka kakor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Brysselkex
Blanda strösocker med några droppar valfri karamellfärg. Rulla ut degen till 4 längder, ca 4 cm tjocka. Pensla med äggvita och rulla i det färgsatta strösockret. Dela till ca 1 cm tjocka kakor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Tips!
Vill du att sockret till dina brysselkex ska vara helt klumpfritt kan du torka det i ugnen i 100 grader, ca 5 min. Låt det svalna och rulla sedan degen i sockret.

Pistagekakor
Kavla ut degen, ca 2 mm tjock. Stansa ut kakor med runda eller blommiga formar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med äggvita och strö på finhackade pistagenötter.

Uppåkrakakor
Kavla ut degen, ca 2 mm tjock. Stansa ut runda kakor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Vik kakan på mitten och pensla med äggvita. Finhacka mandel och pistagenötter och blanda med pärlsocker. Strö på toppen av kakorna.

Tips!
Uppåkrakakor kan också innehålla sylt. Koka valfri sylt och lägg en klick på kanten av kakan och vik den sedan på mitten. Recept på sylt hittar du här

Chokladbrysselkex
Tillsätt 4 msk kakao i mördegen. Rulla degen till 4 längder, ca 4 cm tjocka. Pensla med äggvita och rulla i pärlsocker. Dela till ca 1 cm tjocka kakor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Wienerstänger
Rulla degen till stänger, platta ut och gör en grop i mitten. Lägg sylt längs med gropen och grädda mitt i ugnen ca 12-15 min. Ta ut och skär till snittar. Låt svalna.
Gör glasyr på florsocker och lite vatten, blanda till rätt konsistens. Ringla över kakorna.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Halloweenkakor

Halloween

Låt barnen klä ut sig, klä upp dig själv, och överraska med läskigt mumsiga godsaker.

Knäckig äppelpaj

Baka med äpple och päron

Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter. Smakrik Pärongalette med chèvre och saftiga äppelmunkar är några av de goda recept som vi har samlat här.

Varm choklad

Värmer gott när det är kallt

Här hittar du varianter på te, kaffe och varm choklad. Recept som passar allt ifrån att ta med sig ut i termos, till att avnjuta hemma, morgon, eftermiddag eller kväll.

Chutney

Chutney - kryddstark smaksättare

Chutney har sitt ursprung i den indiska matlagningen och består oftast av inkokt frukt, socker och kryddor. Chutney passar till det mesta och är en kryddstark smaksättare. Här har vi samlat våra bästa recept på chutneys som du kan använda i din matlagning.

Äppelmos

Älskade äpplen

En av de frukter som är sist ut på sommaren är äpplet – läckert, saftigt och gott. Det går att göra så mycket med det. Vi har både läckra bakrecept med färska äpplen och förslag på hur du kan njuta av dina äpplen längre, som saft, äppelmarmelad eller äpplegelé.

Choklad- och tahinikakor

Gör livet mustigare med Muscovado!

Upptäck skillnaden med Muscovadorörsocker du också! Sockret är fuktigt, finkornigt och har en unikt mustig och fyllig smakton. Ljus muscovado påminner om ljuvlig smörkola och den mörka har en fin ton av lakrits. Går utmärkt att använda i all sorts bakning, matlagning och i dryck. Bara att prova och njuta!