Småkakor av mördeg, basrecept

Småkakor är ett måste på fikabordet. Gör detta basrecept och variera mellan Finska pinnar, Brysselkex, Uppåkrakakor eller Wienerstänger. Oavsett vilket så blir resultatet ljuvligt!

45-50 st

PT1H15M
PT0M
Småkakor

75 min

Betyg (358 st)

Sätt betyg

Ingredienser

4 1/2 dl vetemjöl 
1 dl Dansukker Florsocker 
200 g smör, rumstempererat

Instruktioner

Sätt ugnen på 175°C. Arbeta samman ingredienserna till en deg, plasta och lägg i kylen ca 30 min. Forma sedan degen till de småkakor som önskas.

Grädda mitt i ugnen i 12-15 min beroende på form och storlek. Låt kakorna svalna på galler. Förvara torrt. 

Förslag på olika variationer

Finska pinnar
Rulla ut degen till fingertjocka längder som skärs i 5 cm långa bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med äggvita och strö på pärlsocker och hackad mandel.

Kanelkakor
Blanda 1/2 dl strösocker med 1 1/2 tsk malen kanel. Rulla degen till 4 längder, ca 4 cm tjocka. Pensla med äggvita och rulla i kanelsockret. Dela till ca 1 cm tjocka kakor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Brysselkex
Blanda strösocker med några droppar valfri karamellfärg. Rulla ut degen till 4 längder, ca 4 cm tjocka. Pensla med äggvita och rulla i det färgsatta strösockret. Dela till ca 1 cm tjocka kakor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Tips!
Vill du att sockret till dina brysselkex ska vara helt klumpfritt kan du torka det i ugnen i 100 grader, ca 5 min. Låt det svalna och rulla sedan degen i sockret.

Pistagekakor
Kavla ut degen, ca 2 mm tjock. Stansa ut kakor med runda eller blommiga formar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med äggvita och strö på finhackade pistagenötter.

Uppåkrakakor
Kavla ut degen, ca 2 mm tjock. Stansa ut runda kakor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Vik kakan på mitten och pensla med äggvita. Finhacka mandel och pistagenötter och blanda med pärlsocker. Strö på toppen av kakorna.

Tips!
Uppåkrakakor kan också innehålla sylt. Koka valfri sylt och lägg en klick på kanten av kakan och vik den sedan på mitten. Recept på sylt hittar du här

Chokladbrysselkex
Tillsätt 4 msk kakao i mördegen. Rulla degen till 4 längder, ca 4 cm tjocka. Pensla med äggvita och rulla i pärlsocker. Dela till ca 1 cm tjocka kakor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Wienerstänger
Rulla degen till stänger, platta ut och gör en grop i mitten. Lägg sylt längs med gropen och grädda mitt i ugnen ca 12-15 min. Ta ut och skär till snittar. Låt svalna.
Gör glasyr på florsocker och lite vatten, blanda till rätt konsistens. Ringla över kakorna.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Mandelkaka med rabarber

Rabarberdags

Nu skjuter rabarberna i höjden och det är dags att skörda de första mjälla stjälkarna. Rabarberpaj är en klassiker, men det finns en mängd andra läckra användningsområden.

Gräddglass på pinne

Gör din egen glass

Varför köpa glass om du kan göra den helt själv? Använd Glykossirap som ger glassen en krämig och mjuk konsistens. Här har vi samlat våra bästa glassrecept, men experimentera gärna fram dina egna favoriter!

Försommarfika

Försommarfika

Duka upp för en försommarfika i solen! Här har vi samlat våra bästa recept på bakverk och drycker för en härlig eftermiddag på balkongen, i parken eller i trädgården.

Sommartårta

Tårtor till vårens fester och firanden

Bjud på en härlig tårta till säsongens firanden så som student, skolavslutning, konfirmation och andra festliga tillfällen. Här hittar du inspirerande tårtor för vårens och sommarens fester!

Grillmarinader

Goda grillsåser, marinader och rubs

Sätt lite extra piff på grillkvällen med en riktigt god hemmagjord sås som tillbehör. Här hittar du snabbfixade såser för alla tillfällen.

Blondies med krusbärsmarmelad

Baka i långpanna

Att baka i långpanna är både enkelt och praktiskt och framför allt blir det ju så mycket av ditt bak. Perfekt om du ska ha kalas eller bjuda på fika på jobbet.