Ingredienser
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl Dansukker Florsocker
200 g smör, rumstempererat
Instruktioner
Sätt ugnen på 175°C. Arbeta samman ingredienserna till en deg, plasta och lägg i kylen ca 30 min. Forma sedan degen till de småkakor som önskas.
Grädda mitt i ugnen i 12-15 min beroende på form och storlek. Låt kakorna svalna på galler. Förvara torrt.
Förslag på olika variationer
Finska pinnar
Rulla ut degen till fingertjocka längder som skärs i 5 cm långa bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med äggvita och strö på pärlsocker och hackad mandel.
Kanelkakor
Blanda 1/2 dl strösocker med 1 1/2 tsk malen kanel. Rulla degen till 4 längder, ca 4 cm tjocka. Pensla med äggvita och rulla i kanelsockret. Dela till ca 1 cm tjocka kakor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Brysselkex
Blanda strösocker med några droppar valfri karamellfärg. Rulla ut degen till 4 längder, ca 4 cm tjocka. Pensla med äggvita och rulla i det färgsatta strösockret. Dela till ca 1 cm tjocka kakor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Tips!
Vill du att sockret till dina brysselkex ska vara helt klumpfritt kan du torka det i ugnen i 100 grader, ca 5 min. Låt det svalna och rulla sedan degen i sockret.
Pistagekakor
Kavla ut degen, ca 2 mm tjock. Stansa ut kakor med runda eller blommiga formar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med äggvita och strö på finhackade pistagenötter.
Uppåkrakakor
Kavla ut degen, ca 2 mm tjock. Stansa ut runda kakor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Vik kakan på mitten och pensla med äggvita. Finhacka mandel och pistagenötter och blanda med pärlsocker. Strö på toppen av kakorna.
Tips!
Uppåkrakakor kan också innehålla sylt. Koka valfri sylt och lägg en klick på kanten av kakan och vik den sedan på mitten. Recept på sylt hittar du här
Chokladbrysselkex
Tillsätt 4 msk kakao i mördegen. Rulla degen till 4 längder, ca 4 cm tjocka. Pensla med äggvita och rulla i pärlsocker. Dela till ca 1 cm tjocka kakor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Wienerstänger
Rulla degen till stänger, platta ut och gör en grop i mitten. Lägg sylt längs med gropen och grädda mitt i ugnen ca 12-15 min. Ta ut och skär till snittar. Låt svalna.
Gör glasyr på florsocker och lite vatten, blanda till rätt konsistens. Ringla över kakorna.
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Rabarberdags
Nu skjuter rabarberna i höjden och det är dags att skörda de första mjälla stjälkarna. Rabarberpaj är en klassiker, men det finns en mängd andra läckra användningsområden.

Gör din egen glass
Varför köpa glass om du kan göra den helt själv? Använd Glykossirap som ger glassen en krämig och mjuk konsistens. Här har vi samlat våra bästa glassrecept, men experimentera gärna fram dina egna favoriter!

Försommarfika
Duka upp för en försommarfika i solen! Här har vi samlat våra bästa recept på bakverk och drycker för en härlig eftermiddag på balkongen, i parken eller i trädgården.

Tårtor till vårens fester och firanden
Bjud på en härlig tårta till säsongens firanden så som student, skolavslutning, konfirmation och andra festliga tillfällen. Här hittar du inspirerande tårtor för vårens och sommarens fester!

Goda grillsåser, marinader och rubs
Sätt lite extra piff på grillkvällen med en riktigt god hemmagjord sås som tillbehör. Här hittar du snabbfixade såser för alla tillfällen.

Baka i långpanna
Att baka i långpanna är både enkelt och praktiskt och framför allt blir det ju så mycket av ditt bak. Perfekt om du ska ha kalas eller bjuda på fika på jobbet.