Snöägg med vaniljsås och brända mandlar

4 portioner
Snöägg med vaniljsås och brända mandlar
Betyg: (2st)

Ingredienser

  • 4 äggvitor
  • 1/2 dl Dansukker Florsocker
  • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker
  • 2 liter vatten
  • 1/4 dl Dansukker Strösocker
  • 1/2 krm salt

Sås

  • 4 äggulor
  • 1/2 liter mjölk
  • 1 1/4 dl Dansukker Strösocker
  • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker

Mandlar

  • 50 g mandelspån
  • 2 msk Dansukker Florsocker

Garnering

  • 2 msk Dansukker Ekologisk Ljus Sirap

Börja med såsen. Blanda äggulor, mjölk och socker i en gryta och sjud tills det tjocknar. Rör i vaniljsockret. Sila såsen och ställ i kylskåp för att svalna.

Lägg därefter mandelspånen i en torr stekpanna och strö på florsockret. Rör om och låt mandlarna karamellisera på svag värme.

Vispa äggvitorna till fast skum. Blanda flor- och vaniljsocker och vänd ner i äggvitesmeten. Koka upp vattnet tillsammans med socker och salt i en gryta. Forma äggvitesmeten till ägg med hjälp av två matskedar och lägg ner i det kokande vattnet. Vänd efter en minut och låt koka i ytterligare två minuter innan de tas upp och får rinna av på hushållspapper.

Fördela vaniljsåsen i fyra djupa tallrikar eller skålar. Lägg på äggen och de brända mandlarna. Ringla över sirapen.

Receptet är framtaget av

Dansukker