Ingredienser
Vetedeg
50 g jäst för söta degar
5 dl mjölk, rumstempererad
200 g smör, rumstempererat
1 ½ dl, ca 210 g Dansukker Vit Sirap
3 tsk kardemumma, stött
13-15 dl, ca 800 g vetemjöl
1 tsk salt
Kolafyllning
200 g smör, rumstempererat
2 dl, ca 190 g Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 tsk kardemumma, stött
15-20 st, ca 100 g mjuk gräddkola, hackad
en nypa flingsalt
Pensling
1 ägg, uppvispat + lite salt + lite vatten
Garnering
Dansukker Pärlsocker
Instruktioner
Smula jästen i en bunke, tillsätt mjölken och rör tills det löst sig. Dela smöret i mindre bitar och tillsätt i degspadet tillsammans med sirap, kardemumma och nästan allt vetemjöl.
Arbeta degen i maskin i cirka 5 minuter. Tillsätt saltet och fortsätt blanda tills degen släpper från kanterna, ytterligare cirka 5 minuter. Tillsätt mer vetemjöl vid behov.
Låt jäsa under plast i cirka 30 minuter.
Förbered fyllningen. Vispa ihop alla ingredienserna förutom gräddkola och salt och ställ åt sidan. Hacka gräddkolan i mindre bitar.
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela i två delar och kavla ut till rektanglar. Bred ut kolafyllningen i ett jämnt lager, strö över kolahacket och en nypa flingsalt. Vik degen dubbel på längden. Skär cirka 2 cm breda remsor och forma snurror genom att hålla händerna på varsin kant av remsan och snurra/tvinna åt varsitt håll. Forma som en snurra och fäst ändarna på undersidan.
Lägg bullarna glest på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ytterligare cirka 40 minuter. Sätt ugnen på 225°C.
Pensla snurrorna försiktigt med uppvispat ägg med salt och vatten. Strö över rikligt med pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i cirka 8-10 minuter. Låt svalna på galler, under bakduk.
Recept: Sofia Palm, Receptutvecklare Dansukker
Ur boken Bara Bullar – en bakläxa, Hembakningsrådet.
Foto: Øyvind Lund
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Fantastiska fläder
Äntligen blommar den fantastiska flädern! Fläderblommorna kan du hitta i juni-juli och i augusti blir fläderbären mogna. Av både fläderblommorna och fläderbären kan du göra massvis med gott – och dessutom är det väldigt lätt att göra. Här har vi samlat alla våra fantastiska fläderrecept!

Härliga jordgubbstider
Sommaren – härliga jordgubbstider! Nu gäller det att ta vara på alla jordgubbar. De är givetvis goda att äta som de är, men låt dig gärna inspireras av våra recept med jordgubbar som ingrediens. Om du inte hinner ta vara på denna härliga jordgubbstid, så är bären lätta att frysa in till vintern.

Sommardesserter
När det är varmt är det extra gott att bjuda på en sötsyrlig och fräsch sommardessert som avslutning på grillkvällen eller sommarfesten. Här hittar du våra tips på härliga sommardesserter, både för den som vill bjuda på ett enklare alternativ och för er som vill testa något lite mer avancerat.

Läckra recept på sylt och marmelad
Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Gör din egen glass
Gör din egen glass i sommar! För varför köpa glass om du kan göra den helt själv? Använd Glykossirap som ger glassen en krämig och mjuk konsistens. Här har vi samlat våra bästa glassrecept, men experimentera gärna fram dina egna favoriter!

Sommardrinkar
Bjud någon du tycker om på en uppiggande drink med smak av sommar. Här hittar du läskande sommardrinkar för alla smaker och även alkoholfria alternativ. Varför inte testa Bubbelsangria eller Rabarber Margarita?