Ingredienser
Vetedeg
50 g jäst för söta degar
5 dl mjölk, rumstempererad
200 g smör, rumstempererat
1 ½ dl, ca 210 g Dansukker Vit Sirap
3 tsk kardemumma, stött
13-15 dl, ca 800 g vetemjöl
1 tsk salt
Kolafyllning
200 g smör, rumstempererat
2 dl, ca 190 g Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 tsk kardemumma, stött
15-20 st, ca 100 g mjuk gräddkola, hackad
en nypa flingsalt
Pensling
1 ägg, uppvispat + lite salt + lite vatten
Garnering
Dansukker Pärlsocker
Instruktioner
Smula jästen i en bunke, tillsätt mjölken och rör tills det löst sig. Dela smöret i mindre bitar och tillsätt i degspadet tillsammans med sirap, kardemumma och nästan allt vetemjöl.
Arbeta degen i maskin i cirka 5 minuter. Tillsätt saltet och fortsätt blanda tills degen släpper från kanterna, ytterligare cirka 5 minuter. Tillsätt mer vetemjöl vid behov.
Låt jäsa under plast i cirka 30 minuter.
Förbered fyllningen. Vispa ihop alla ingredienserna förutom gräddkola och salt och ställ åt sidan. Hacka gräddkolan i mindre bitar.
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela i två delar och kavla ut till rektanglar. Bred ut kolafyllningen i ett jämnt lager, strö över kolahacket och en nypa flingsalt. Vik degen dubbel på längden. Skär cirka 2 cm breda remsor och forma snurror genom att hålla händerna på varsin kant av remsan och snurra/tvinna åt varsitt håll. Forma som en snurra och fäst ändarna på undersidan.
Lägg bullarna glest på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ytterligare cirka 40 minuter. Sätt ugnen på 225°C.
Pensla snurrorna försiktigt med uppvispat ägg med salt och vatten. Strö över rikligt med pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i cirka 8-10 minuter. Låt svalna på galler, under bakduk.
Recept: Sofia Palm, Receptutvecklare Dansukker
Ur boken Bara Bullar – en bakläxa, Hembakningsrådet.
Foto: Øyvind Lund
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Från buske till burk!
Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.
Inlagda sommargrönsaker
Spara ner en liten bit av sommaren i en burk. Med inlagda sommargrönsaker förlänger du smaken av sommaren. Perfekta att använda till sena grillkvällar. Följ recepten så har du snart kylen fylld med hemgjorda, inlagda sommargrönsaker!
Safta i sommar
Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.
Blåbär – skogens bästa bär
Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.
Plommonplock
Plommon är en av våra vanligaste trädgårdsfrukter och är goda att göra desserter och marmelader på. Varför inte göra en härlig plommonmarmelad eller plommonchutney att servera till ostbrickan? Eller testa vår härliga plommonpaj.
Björnbärslyx
Lyxa till det med björnbär i sommar! Björnbär passar utmärkt i bakverk, smoothies, sylt och saft. Dessutom är det extra fint att använda som dekoration och garnering. Björnbär växer under sensommaren och tidig höst.