Sofias kardemummasnurror med kola - Recept

Sofias kardemummasnurror med kola

Ca 35-40 st 2 timmar
Kardemummasnurror med kola, en vetebulle med allt! Smaken är en delikat blandning av kola, kardemumma och salt. Bjud på de här snurrorna och du gör succé!
Sofias kardemummasnurror med kola
Betyg (85st)

Ingredienser

    Vetedeg

    • 50 g jäst för söta degar
    • 5 dl mjölk, rumstempererad
    • 200 g smör, rumstempererat
    • 1 ½ dl, ca 210 g Dansukker Vit Sirap
    • 3 tsk kardemumma, stött
    • 13-15 dl, ca 800 g vetemjöl
    • 1 tsk salt

    Kolafyllning

    • 200 g smör, rumstempererat
    • 2 dl, ca 190 g Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
    • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker
    • 2 tsk kardemumma, stött
    • 15-20 st, ca 100 g mjuk gräddkola, hackad
    • en nypa flingsalt

    Pensling

    • 1 ägg, uppvispat + lite salt + lite vatten

    Garnering

    • Dansukker Pärlsocker

    Smula jästen i en bunke, tillsätt mjölken och rör tills det löst sig. Dela smöret i mindre bitar och tillsätt i degspadet tillsammans med sirap, kardemumma och nästan allt vetemjöl.

    Arbeta degen i maskin i cirka 5 minuter. Tillsätt saltet och fortsätt blanda tills degen släpper från kanterna, ytterligare cirka 5 minuter. Tillsätt mer vetemjöl vid behov.

    Låt jäsa under plast i cirka 30 minuter.

    Förbered fyllningen. Vispa ihop alla ingredienserna förutom gräddkola och salt och ställ åt sidan. Hacka gräddkolan i mindre bitar.

    Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela i två delar och kavla ut till rektanglar. Bred ut kolafyllningen i ett jämnt lager, strö över kolahacket och en nypa flingsalt. Vik degen dubbel på längden. Skär cirka 2 cm breda remsor och forma snurror genom att hålla händerna på varsin kant av remsan och snurra/tvinna åt varsitt håll. Forma som en snurra och fäst ändarna på undersidan.

    Lägg bullarna glest på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ytterligare cirka 40 minuter. Sätt ugnen på 225°C.

    Pensla snurrorna försiktigt med uppvispat ägg med salt och vatten. Strö över rikligt med pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i cirka 8-10 minuter. Låt svalna på galler, under bakduk.

    Recept: Sofia Palm, Receptutvecklare Dansukker
    Ur boken Bara Bullar – en bakläxa, Hembakningsrådet.
    Foto: Øyvind Lund


    ;