Sofias kardemummasnurror med kola

Kardemummasnurror med kola, en vetebulle med allt! Smaken är en delikat blandning av kola, kardemumma och salt. Bjud på de här snurrorna och du gör succé!

Ca 35-40 st

PT1H

2 timmar

Betyg (106 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Vetedeg
50 g jäst för söta degar
5 dl mjölk, rumstempererad
200 g smör, rumstempererat
1 ½ dl, ca 210 g Dansukker Vit Sirap
3 tsk kardemumma, stött
13-15 dl, ca 800 g vetemjöl
1 tsk salt

Kolafyllning
200 g smör, rumstempererat
2 dl, ca 190 g Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 tsk kardemumma, stött
15-20 st, ca 100 g mjuk gräddkola, hackad
en nypa flingsalt

Pensling
1 ägg, uppvispat + lite salt + lite vatten

Garnering
Dansukker Pärlsocker

Instruktioner

Smula jästen i en bunke, tillsätt mjölken och rör tills det löst sig. Dela smöret i mindre bitar och tillsätt i degspadet tillsammans med sirap, kardemumma och nästan allt vetemjöl.

Arbeta degen i maskin i cirka 5 minuter. Tillsätt saltet och fortsätt blanda tills degen släpper från kanterna, ytterligare cirka 5 minuter. Tillsätt mer vetemjöl vid behov.

Låt jäsa under plast i cirka 30 minuter.

Förbered fyllningen. Vispa ihop alla ingredienserna förutom gräddkola och salt och ställ åt sidan. Hacka gräddkolan i mindre bitar.

Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela i två delar och kavla ut till rektanglar. Bred ut kolafyllningen i ett jämnt lager, strö över kolahacket och en nypa flingsalt. Vik degen dubbel på längden. Skär cirka 2 cm breda remsor och forma snurror genom att hålla händerna på varsin kant av remsan och snurra/tvinna åt varsitt håll. Forma som en snurra och fäst ändarna på undersidan.

Lägg bullarna glest på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ytterligare cirka 40 minuter. Sätt ugnen på 225°C.

Pensla snurrorna försiktigt med uppvispat ägg med salt och vatten. Strö över rikligt med pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i cirka 8-10 minuter. Låt svalna på galler, under bakduk.

Recept: Sofia Palm, Receptutvecklare Dansukker
Ur boken Bara Bullar – en bakläxa, Hembakningsrådet.
Foto: Øyvind Lund

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Halloweenkakor

Halloween

Låt barnen klä ut sig, klä upp dig själv, och överraska med läskigt mumsiga godsaker.

Knäckig äppelpaj

Baka med äpple och päron

Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter. Smakrik Pärongalette med chèvre och saftiga äppelmunkar är några av de goda recept som vi har samlat här.

Chutney

Chutney - kryddstark smaksättare

Chutney har sitt ursprung i den indiska matlagningen och består oftast av inkokt frukt, socker och kryddor. Chutney passar till det mesta och är en kryddstark smaksättare. Här har vi samlat våra bästa recept på chutneys som du kan använda i din matlagning.

Lingondricka

Läckert med lingon

Visst är det läckert med lingon! Dessutom har bären många användningsområden. Vi använder lingonen bland annat i kakor, till sylt eller varför inte göra lingonsaft? Nedan hittar du våra syrliga lingonrecept.

Äppelmos

Älskade äpplen

En av de frukter som är sist ut på sommaren är äpplet – läckert, saftigt och gott. Det går att göra så mycket med det. Vi har både läckra bakrecept med färska äpplen och förslag på hur du kan njuta av dina äpplen längre, som saft, äppelmarmelad eller äpplegelé.

Choklad- och tahinikakor

Gör livet mustigare med Muscovado!

Upptäck skillnaden med Muscovadorörsocker du också! Sockret är fuktigt, finkornigt och har en unikt mustig och fyllig smakton. Ljus muscovado påminner om ljuvlig smörkola och den mörka har en fin ton av lakrits. Går utmärkt att använda i all sorts bakning, matlagning och i dryck. Bara att prova och njuta!