Sommarsviss

Härlig sommarsviss gjort på gelato, hallonmaränger, hallonkolasås, grädde och bär. En marängsviss som smakar sommar och passar stora som små.

ca 8 portioner

PT1H

ca 2 tim

Betyg (14 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Gelato
2 äggulor
3/4 dl Dansukker Svenskt Strösocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 1/2 dl mjölk
1/2 dl Dansukker Glykossirap
2 dl vispgrädde
200 g jordgubbar
1 tsk Dansukker Strösocker

Hallonmaränger
75 g hallonsaft (ca 3/4 dl)
1 2/3 dl Dansukker Svenskt Strösocker
4 äggvitor (100 g)
1 2/3 dl Dansukker Florsocker

Hallonkolasås
1 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1 dl Dansukker Ljus Sirap
1 dl vispgrädde
75 g hallon

Tillbehör
vispgrädde
färska bär

Instruktioner

Börja med gelaton. Vispa äggula, socker och vaniljsocker poröst.

Koka upp mjölk och glykossirap i en kastrull. Häll lite av den varma mjölkblandningen i äggsmeten och rör om. Häll ner resten och rör samman allt.

Häll tillbaka smeten i kastrullen och låt sjuda 6-8 minuter eller till 85°C, smeten får inte koka. Rör om under tiden.

Fyll diskhon med isvatten. Sila glassmeten och häll över i en ren skål och ställ ner den i isvattnet för att svalna av snabbt. Ställ sedan skålen i kylen 1 timme för att stå till sig.

Vispa grädde toppig och blanda ner i glassmeten. Mixa jordgubbar och strösocker till en puré och vänd ner.

Häll smeten i glassmaskinen och kör tills smeten är tjockflytande och krämig. Ställ i frysen.

Utan glassmaskin. Häll smeten i en behållare och ställ i frysen. Ta ut glassen efter 40 minuter och vispa upp med en elvisp. Upprepa 2-3 gånger. Låt frysa ytterligare 4-5 timmar.

Förbered med marängerna. Sätt ugnen på 100°C, över- och undervärme.

Mixa hallon och sila genom en finmaskig sil. Mät upp hallonsaften till 75 g och koka tillsammans med 1/2 dl strösocker i en kastrull i cirka 3 minuter. Ställ hallonpurén i kylen för att kallna.

Vispa äggvita till ett skum och tillsätt resten av strösockret. Vispa till en fast maräng. Vänd ner florsocker. Ringla i hallonpurén och använd en slickepott för att marmorera.

Lägg smeten i en spritspåse och spritsa ut maränger på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i cirka 50 minuter. Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar och torka.

Gör under tiden hallonkolasåsen. Blanda muscovadosocker och sirap i en kastrull. Låt koka cirka 2 minuter, tills den börjar tjockna lite.

Häll i grädden lite i taget och koka ytterligare cirka 4 minuter. Tillsätt hallon och mixa. Häll kolasåsen på en varm väl rengjord glasburk och ställ i kylen.

Montera marängsvissen. Vispa grädde och ta fram ett stort djupt fat. Skopa upp gelato på fatet och klicka över grädde, kolasås, bär och maränger.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Fläderblomssaft, fläderisglass och flädersangria

Fantastiska fläder

Äntligen blommar den fantastiska flädern! Fläderblommorna kan du hitta i juni-juli och i augusti blir fläderbären mogna. Av både fläderblommorna och fläderbären kan du göra massvis med gott – och dessutom är det väldigt lätt att göra. Här har vi samlat alla våra fantastiska fläderrecept!

Enkel jordgubbstårta

Härliga jordgubbstider

Sommaren – härliga jordgubbstider! Nu gäller det att ta vara på alla jordgubbar. De är givetvis goda att äta som de är, men låt dig gärna inspireras av våra recept med jordgubbar som ingrediens. Om du inte hinner ta vara på denna härliga jordgubbstid, så är bären lätta att frysa in till vintern.

Vaniljglass med lemoncurd och bärripple

Sommardesserter

När det är varmt är det extra gott att bjuda på en sötsyrlig och fräsch sommardessert som avslutning på grillkvällen eller sommarfesten. Här hittar du våra tips på härliga sommardesserter, både för den som vill bjuda på ett enklare alternativ och för er som vill testa något lite mer avancerat.

Rabarbermarmelad med punsch

Läckra recept på sylt och marmelad

Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Fläderisglass

Gör din egen glass

Gör din egen glass i sommar! För varför köpa glass om du kan göra den helt själv? Använd Glykossirap som ger glassen en krämig och mjuk konsistens. Här har vi samlat våra bästa glassrecept, men experimentera gärna fram dina egna favoriter!

Flädersangria

Sommardrinkar

Bjud någon du tycker om på en uppiggande drink med smak av sommar. Här hittar du läskande sommardrinkar för alla smaker och även alkoholfria alternativ. Varför inte testa Bubbelsangria eller Rabarber Margarita?