Strawberryfields - Recept

Strawberryfields

10 portioner
Strawberryfields
Betyg (0st)

Ingredienser

Citronbisqvi
100 g mandelmassa
50 g äggvita
1/2 st citron, gärna obesprutad, riven
2 msk Dansukker Ljust Muscovadorörsocker

Beredning
Rör mandelmassa, socker och citron till en jämn smet, tillsätt äggvita och rör till en homogen massa. Spritsa eller stryk ut rundlar lika stora som bottnarna och cirka 5 mm tjocka. Baka av i 160 °C tills gyllenbrun färg.

Jordgubbsmousse
1/2 dl mjölk
1 dl grädde
1 dl jordgubbspuré
Kokas upp

160 g äggula (ca 8 ägggulor)
1,1 dl Dansukker Strösocker
3,5 st blötlagda gelatinblad
2,25 dl lättvispad grädde

Vispa äggulor och socker lätt, slå den varma massan över och blanda. Häll det sedan tillbaka i kastrullen och sjud till 82 grader. Tillsätt sedan de blötlagda gelatinbladen så att de smälter. Låt smeten svalna till 20 grader vänd då i den lätt vispade grädden.
 

Jordgubbskompott
125 g fint skurna jordgubbar
1 dl Dansukker Gelésocker Multi

Kokas samman till gelé vid ”monteringen”
 

Jordgubbsmaräng
100 g äggvita
1 tsk citronsaft
150 g Dansukker Strösocker
2 msk reducerad jordgubbspuré

Vispa samman allt, sätt i vattenbad under ständig ”rörning” till 65 grader - vispa sedan marängen till rumstemperatur. Kan förvaras i frys.
 

Montering
Använd en cylinder som har samma storlek som bottnarna, lägg en citronbiskvibotten i varje cylinder, fodra med overheadplast i varje ring, koka ihop jordgubbskompotten och lägg cirka 1 cm ovanpå, sätt in i frys så att det stelnar.
Fyll upp med jordgubbsmousse ovanpå kompotten hela vägen upp. Frys in, när moussen är frusen tag ut och ta bort bandet, toppa upp med maräng. Vill man förbereda innan går det bra att spritsa marängen på den frusna moussen och sedan förvara den i frysen till ett par timmar innan servering. Bränn av marängen strax innan.

Recept Marie Skogström


;