Ingredienser
Blåbärs- och hallonsylt
150 g blåbär
100 g hallon
250 g Dansukker Syltsocker
Vaniljkräm
1 vaniljstång
2 dl mjölk
1 1/2 dl grädde
5 äggulor
3/4 dl Dansukker Svenskt Strösocker
3 msk majsstärkelse (ex. maizena)
30 g rumstempererat smör
Tårtbotten
5 ägg
3 dl Dansukker Svenskt Strösocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
Garnering
6-7 dl vispgrädde
400 g vit marsipan
Studentmössor
ca 200 g vit marsipan
100 g svart marsipan
20 g marsipan + gul karamellfärg
Instruktioner
Börja med blåbärs- och hallonsylten. Skölj bär och lägg dem i en kastrull tillsammans med syltsocker och koka under omrörning i 5 minuter. Ta kastrullen från värmen och skumma noga. Häll upp sylten i en varm, ren burk och slut väl. Ställ i kylen.
Förbered vaniljkrämen. Skrapa ur vaniljstången och koka upp tillsammans med mjölk och grädde. Ta upp stången ur blandningen. Vispa äggulor, socker och majsstärkelse poröst. Häll mjölkblandningen över äggsmeten under uppvispning. Häll tillbaka i kastrullen och koka upp under konstant vispning.
Lyft bort från plattan när krämen tjocknat. Häll vaniljkrämen genom en finmaskig sil ner i en skål och tillsätt smör lite i taget under vispning. Plasta skålen och ställ i kylen.
Gör botten. Sätt ugnen på 175 °C, varmluft. Smöra en ugnsform, ca 33x25 cm och täck med ett bakplåtspapper.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Blanda ihop vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en skål. Vänd ner i äggsmeten och blanda till en jämn smet. Häll smeten i formen.
Grädda tårtbottnen i nedre delen av ugnen i cirka 25-30 minuter. Låt vila i formen i 5 minuter. Stjälp upp kakan på galler och låt svalna.
Montera tårtan när bottnarna och vaniljkrämen är helt kall och sylten tjocknat. Vispa grädden och skär tårtbottnen i två delar. Lägg en av bottnarna tillbaka i formen och bred på sylt. Bred sedan på vaniljkräm, spara lite.
Lägg på den andra botten och bred på sista lagret vaniljkräm och sedan grädde. Ställ kallt medan du förbereder marsipanen.
Knåda den vita marsipanen till den blir mjuk och kavla ut den till cirka 3-4 mm tjock och ca 35x30 cm. Använd florsocker om marsipanen fastnar eller en kavelmatta. Vänd över marsipanlocket på tårtan. Skär bort kanterna som hänger över formen.
Gör studentmössorna. Knåda den vita och svarta marsipanen till 6 bollar var. Platta ut de svarta bollarna och forma dem runda men med lite äggform. Platta ut de vita marsipanbollarna lite och forma så de ser ut som studentmössor. Lägg den vita över den svarta.
Blanda den ofärgade marsipanen med gul karamellfärg och gör 6 små runda bollar. Platta till dem lite och tryck fast en var i mitten av varje studentmössa.
Dekorera tårtan med studentmössorna.
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Halloween
Låt barnen klä ut sig, klä upp dig själv, och överraska med läskigt mumsiga godsaker.
Baka med äpple och päron
Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter. Smakrik Pärongalette med chèvre och saftiga äppelmunkar är några av de goda recept som vi har samlat här.
Värmer gott när det är kallt
Här hittar du varianter på te, kaffe och varm choklad. Recept som passar allt ifrån att ta med sig ut i termos, till att avnjuta hemma, morgon, eftermiddag eller kväll.
Festliga drinkar
Upptäck våra läckra recept på festliga drinkar och hitta en favorit för varje smak och tillfälle. Med Svensk Vit Sirap går det snabbt och enkelt att blanda goda drinkar – helt utan att koka sockerlag.
Fira Kladdkakans dag 7 november!
Kladdkakan kan varieras med smaker som hasselnöt, kokos och chili och den kan även göras helt glutenfri. Servera med grädde eller glass och gärna några färgglada bär!
Gör livet mustigare med Muscovado!
Upptäck skillnaden med Muscovadorörsocker du också! Sockret är fuktigt, finkornigt och har en unikt mustig och fyllig smakton. Ljus muscovado påminner om ljuvlig smörkola och den mörka har en fin ton av lakrits. Går utmärkt att använda i all sorts bakning, matlagning och i dryck. Bara att prova och njuta!