Ingredienser
Blåbärs- och hallonsylt
150 g blåbär
100 g hallon
250 g Dansukker Syltsocker
Vaniljkräm
1 vaniljstång
2 dl mjölk
1 1/2 dl grädde
5 äggulor
3/4 dl Dansukker Svenskt Strösocker
3 msk majsstärkelse (ex. maizena)
30 g rumstempererat smör
Tårtbotten
5 ägg
3 dl Dansukker Svenskt Strösocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
Garnering
6-7 dl vispgrädde
400 g vit marsipan
Studentmössor
ca 200 g vit marsipan
100 g svart marsipan
20 g marsipan + gul karamellfärg
Instruktioner
Börja med blåbärs- och hallonsylten. Skölj bär och lägg dem i en kastrull tillsammans med syltsocker och koka under omrörning i 5 minuter. Ta kastrullen från värmen och skumma noga. Häll upp sylten i en varm, ren burk och slut väl. Ställ i kylen.
Förbered vaniljkrämen. Skrapa ur vaniljstången och koka upp tillsammans med mjölk och grädde. Ta upp stången ur blandningen. Vispa äggulor, socker och majsstärkelse poröst. Häll mjölkblandningen över äggsmeten under uppvispning. Häll tillbaka i kastrullen och koka upp under konstant vispning.
Lyft bort från plattan när krämen tjocknat. Häll vaniljkrämen genom en finmaskig sil ner i en skål och tillsätt smör lite i taget under vispning. Plasta skålen och ställ i kylen.
Gör botten. Sätt ugnen på 175 °C, varmluft. Smöra en ugnsform, ca 33x25 cm och täck med ett bakplåtspapper.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Blanda ihop vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en skål. Vänd ner i äggsmeten och blanda till en jämn smet. Häll smeten i formen.
Grädda tårtbottnen i nedre delen av ugnen i cirka 25-30 minuter. Låt vila i formen i 5 minuter. Stjälp upp kakan på galler och låt svalna.
Montera tårtan när bottnarna och vaniljkrämen är helt kall och sylten tjocknat. Vispa grädden och skär tårtbottnen i två delar. Lägg en av bottnarna tillbaka i formen och bred på sylt. Bred sedan på vaniljkräm, spara lite.
Lägg på den andra botten och bred på sista lagret vaniljkräm och sedan grädde. Ställ kallt medan du förbereder marsipanen.
Knåda den vita marsipanen till den blir mjuk och kavla ut den till cirka 3-4 mm tjock och ca 35x30 cm. Använd florsocker om marsipanen fastnar eller en kavelmatta. Vänd över marsipanlocket på tårtan. Skär bort kanterna som hänger över formen.
Gör studentmössorna. Knåda den vita och svarta marsipanen till 6 bollar var. Platta ut de svarta bollarna och forma dem runda men med lite äggform. Platta ut de vita marsipanbollarna lite och forma så de ser ut som studentmössor. Lägg den vita över den svarta.
Blanda den ofärgade marsipanen med gul karamellfärg och gör 6 små runda bollar. Platta till dem lite och tryck fast en var i mitten av varje studentmössa.
Dekorera tårtan med studentmössorna.
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Rabarberdags
Nu skjuter rabarberna i höjden och det är dags att skörda de första mjälla stjälkarna. Rabarberpaj är en klassiker, men det finns en mängd andra läckra användningsområden.

Gör din egen glass
Varför köpa glass om du kan göra den helt själv? Använd Glykossirap som ger glassen en krämig och mjuk konsistens. Här har vi samlat våra bästa glassrecept, men experimentera gärna fram dina egna favoriter!

Försommarfika
Duka upp för en försommarfika i solen! Här har vi samlat våra bästa recept på bakverk och drycker för en härlig eftermiddag på balkongen, i parken eller i trädgården.

Tårtor till vårens fester och firanden
Bjud på en härlig tårta till säsongens firanden så som student, skolavslutning, konfirmation och andra festliga tillfällen. Här hittar du inspirerande tårtor för vårens och sommarens fester!

Goda grillsåser, marinader och rubs
Sätt lite extra piff på grillkvällen med en riktigt god hemmagjord sås som tillbehör. Här hittar du snabbfixade såser för alla tillfällen.

Baka i långpanna
Att baka i långpanna är både enkelt och praktiskt och framför allt blir det ju så mycket av ditt bak. Perfekt om du ska ha kalas eller bjuda på fika på jobbet.