Studenttårta

En härlig prinsesstårta i långpanna med fluffiga bottnar, blåbärs- och hallonsylt, vaniljkräm och vispad fluffig grädde. Dekorerad med studentmössor av marsipan.

ca 15 bitar

PT2H30M
PT0M
Tårtor

ca 2,5 timmar

Betyg (1 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Blåbärs- och hallonsylt
150 g blåbär
100 g hallon
250 g Dansukker Syltsocker

Vaniljkräm
1 vaniljstång
2 dl mjölk
1 1/2 dl grädde
5 äggulor
3/4 dl Dansukker Svenskt Strösocker
3 msk majsstärkelse (ex. maizena)
30 g rumstempererat smör

Tårtbotten
5 ägg
3 dl Dansukker Svenskt Strösocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

Garnering
6-7 dl vispgrädde
400 g vit marsipan

Studentmössor
ca 200 g vit marsipan
100 g svart marsipan
20 g marsipan + gul karamellfärg

Instruktioner

Börja med blåbärs- och hallonsylten. Skölj bär och lägg dem i en kastrull tillsammans med syltsocker och koka under omrörning i 5 minuter. Ta kastrullen från värmen och skumma noga. Häll upp sylten i en varm, ren burk och slut väl. Ställ i kylen.

Förbered vaniljkrämen. Skrapa ur vaniljstången och koka upp tillsammans med mjölk och grädde. Ta upp stången ur blandningen. Vispa äggulor, socker och majsstärkelse poröst. Häll mjölkblandningen över äggsmeten under uppvispning. Häll tillbaka i kastrullen och koka upp under konstant vispning.

Lyft bort från plattan när krämen tjocknat. Häll vaniljkrämen genom en finmaskig sil ner i en skål och tillsätt smör lite i taget under vispning. Plasta skålen och ställ i kylen.

Gör botten. Sätt ugnen på 175 °C, varmluft. Smöra en ugnsform, ca 33x25 cm och täck med ett bakplåtspapper.

Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Blanda ihop vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en skål. Vänd ner i äggsmeten och blanda till en jämn smet. Häll smeten i formen.

Grädda tårtbottnen i nedre delen av ugnen i cirka 25-30 minuter. Låt vila i formen i 5 minuter. Stjälp upp kakan på galler och låt svalna.

Montera tårtan när bottnarna och vaniljkrämen är helt kall och sylten tjocknat. Vispa grädden och skär tårtbottnen i två delar. Lägg en av bottnarna tillbaka i formen och bred på sylt. Bred sedan på vaniljkräm, spara lite.

Lägg på den andra botten och bred på sista lagret vaniljkräm och sedan grädde. Ställ kallt medan du förbereder marsipanen.

Knåda den vita marsipanen till den blir mjuk och kavla ut den till cirka 3-4 mm tjock och ca 35x30 cm. Använd florsocker om marsipanen fastnar eller en kavelmatta. Vänd över marsipanlocket på tårtan. Skär bort kanterna som hänger över formen.

Gör studentmössorna. Knåda den vita och svarta marsipanen till 6 bollar var. Platta ut de svarta bollarna och forma dem runda men med lite äggform. Platta ut de vita marsipanbollarna lite och forma så de ser ut som studentmössor. Lägg den vita över den svarta.

Blanda den ofärgade marsipanen med gul karamellfärg och gör 6 små runda bollar. Platta till dem lite och tryck fast en var i mitten av varje studentmössa.

Dekorera tårtan med studentmössorna.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Kola, fudge och bounty

Julgodis

Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.

Pepparkaksrulltårta med kolafyllning och lingonfrosting

Julbak med variation

Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.

Kolagrottor

Julens småkakor

Julens kakor är så mycket mer än pepparkakor! Klassiska småkakor med en julig twist passar perfekt till julfikat på dukat fat eller som små julklappar för den pysslige. Eller varför inte låta dem vara en del av julpyntet i vackra burkar och skålar.

Vintersaga och Glögg sour

Juldrycker

Julhelgen bjuder på många tillfällen att träffas och mingla, med något gott att dricka i handen. Här är förslag för både stora och små julfirare.

Utbudet av svensk sirap

Sirapsskolan

Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.

Brownie-mix på fin burk

Julens godaste paket

De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.