Surdeg

Betyg (9 st)

Ingredienser

1 1/2 dl vatten
200 g råg- eller vetemjöl
100 g rårivet äpple

Instruktioner

Värm vattnet till 35 °C. Blanda mjölet och äpplet i vattnet. Häll smeten i en två liters glasburk med lock. Förvara burken i 26-30 °C t ex i den avstängda ugnen, i tre dagar. Rör om i burken en gång om dagen.

Dag fyra skrapas surdegen ur glasburken och ner i en stor skål. Fyll på med 200 g mjöl och 2 dl 35 °C vatten. Rör om ordentligt och låt stå i ytterligare ett dygn i 26-30 °C. Dag fem är surdegen klar. Förvara den i kylskåp. Surdegen håller en vecka i kylskåp sedan måste den matas med 1 dl vatten och 200 g mjöl. Vetesurdeg används till ljusa bröd, rågsurdeg används till mörka bröd.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Våffeldagen

Den 25 mars firar vi Våffeldagen. Och vad passar då bättre än att bjuda på frasiga, nygräddade våfflor med hemmagjord sylt.

Påskens godsaker

Här hittar du både bakverk, godis och desserter för en riktigt glad påskhelg.

Pannkakor

Barn älskar pannkakor. Och det gör vuxna med. Pannkakor är perfekta som mellanmål, utflyktsmat, brunch eller efterrätt – och så är de lätta att variera med olika goda tillbehör.

Citrusmarmelader

Finns det något godare än att börja morgonen med hemlagad marmelad på smörgåsen. Låt säsongens citrusfrukter inspirera dig.

Värmer gott när det är kallt

Varma drycker är bra under alla årstider i vårt lynniga, nordiska klimat. Men framförallt uppskattas de att värma sig med på vintern efter en tur i skidbacken.

Se till att du har svenskt socker i påsen.

När du väljer vårt svenska strösocker bidrar du till att stötta skånska sockerbetsodlare samtidigt som Sveriges inhemska produktion av livsmedel bevaras och stärks. Något som är viktigare än någonsin just nu. Läs varför här.