Surdeg

Betyg (7 st)

Ingredienser

1 1/2 dl vatten
200 g råg- eller vetemjöl
100 g rårivet äpple

Instruktioner

Värm vattnet till 35 °C. Blanda mjölet och äpplet i vattnet. Häll smeten i en två liters glasburk med lock. Förvara burken i 26-30 °C t ex i den avstängda ugnen, i tre dagar. Rör om i burken en gång om dagen.

Dag fyra skrapas surdegen ur glasburken och ner i en stor skål. Fyll på med 200 g mjöl och 2 dl 35 °C vatten. Rör om ordentligt och låt stå i ytterligare ett dygn i 26-30 °C. Dag fem är surdegen klar. Förvara den i kylskåp. Surdegen håller en vecka i kylskåp sedan måste den matas med 1 dl vatten och 200 g mjöl. Vetesurdeg används till ljusa bröd, rågsurdeg används till mörka bröd.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Jul med smak av svensk sirap!

Här bjuder vi på våra godaste recept som förgyller både lussefika, glöggmingel, tomte-väntan och julbord. Alla är bakade och blandade med Sveriges enda svenska sirap – Dansukkers. Njut!

Det enda svenska strösockret!

Nu har vi tagit fram en ny design på vårt Från Sverige-märkta strösocker. Allt för att göra det enklare för dig att välja svenskt!

Pepparkakor

Finns det något bättre än doften av nybakade pepparkakor? Ja, det skulle väl i så fall vara smaken av dem.

Julgodis

Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet.

Baka med saffran

Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är en uppskattad krydda världen över.

Julens godaste recept

Det är få tider på året som är så mysiga som runt jul. Här hittar du julens bakverk, godis, pyssel, drycker, mat och desserter.