Surdeg

Surdeg
Betyg: (0st)

Ingredienser

1 1/2 dl vatten
200 g råg- eller vetemjöl
100 g rårivet äpple

Värm vattnet till 35 °C. Blanda mjölet och äpplet i vattnet. Häll smeten i en två liters glasburk med lock. Förvara burken i 26-30 °C t ex i den avstängda ugnen, i tre dagar. Rör om i burken en gång om dagen.

Dag fyra skrapas surdegen ur glasburken och ner i en stor skål. Fyll på med 200 g mjöl och 2 dl 35 °C vatten. Rör om ordentligt och låt stå i ytterligare ett dygn i 26-30 °C. Dag fem är surdegen klar. Förvara den i kylskåp. Surdegen håller en vecka i kylskåp sedan måste den matas med 1 dl vatten och 200 g mjöl. Vetesurdeg används till ljusa bröd, rågsurdeg används till mörka bröd.

Receptet är framtaget av

Dansukker