Surtantens morotsmarmelad - Recept

Surtantens morotsmarmelad

Morot är en riktigt god rotfrukt att koka marmelad på, gärna ihop med citrusfrukter som bryter mot sötman och går i linje med den härliga, orangea färgen. Syltsockret gör att marmeladen får en fast och fin konsistens som passar bra på frukostmackan.
Surtantens morotsmarmelad
Betyg (0st)

Ingredienser

  • 500 g skalad morot
  • 300 g vatten
  • 400 g syltsocker
  • 0,5 dl citronsaft
  • 0,5 medelstor apelsin (saft + zest)

Riv moroten på den grova sidan på rivjärnet. Koka upp vattnet i en kastrull och tillsätt moroten, låt koka ca 5 min tills moroten mjuknar något. 

Häll citron- och apelsinsaften i grytan och tillsätt syltsockret under omrörning. Koka marmeladen ca 5 min och rör sedan ner apelsinzesten. Koka ytterligare en minut och ös upp marmeladen i varma, rena burkar. 

Skruva på locket ordentligt och ställ burken upp och ner, låt stå så i ca 10 min. Vänd burken rätt och förvara marmeladen mörkt och svalt.

Recept av Surtanten
Foto:
Manne Widlung

www.surtantens.se
Följ Surtanten på Instagram
Följ Surtanten på Facebook


;