Surtantens morotsmarmelad

Morot är en riktigt god rotfrukt att koka marmelad på, gärna ihop med citrusfrukter som bryter mot sötman och går i linje med den härliga, orangea färgen. Syltsockret gör att marmeladen får en fast och fin konsistens som passar bra på frukostmackan.

Betyg (40 st)

Ingredienser

500 g skalad morot 
300 g vatten
400 g syltsocker
0,5 dl citronsaft
0,5 medelstor apelsin (saft + zest)

Instruktioner

Riv moroten på den grova sidan på rivjärnet. Koka upp vattnet i en kastrull och tillsätt moroten, låt koka ca 5 min tills moroten mjuknar något. 

Häll citron- och apelsinsaften i grytan och tillsätt syltsockret under omrörning. Koka marmeladen ca 5 min och rör sedan ner apelsinzesten. Koka ytterligare en minut och ös upp marmeladen i varma, rena burkar. 

Skruva på locket ordentligt och ställ burken upp och ner, låt stå så i ca 10 min. Vänd burken rätt och förvara marmeladen mörkt och svalt.

Recept av Surtanten
Foto:
Manne Widlung

www.surtantens.se
Följ Surtanten på Instagram
Följ Surtanten på Facebook

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Julbak med variation

Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.

Julgodis

Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.

Julens småkakor

Julens kakor är så mycket mer än pepparkakor! Klassiska småkakor med en julig twist passar perfekt till julfikat på dukat fat eller som små julklappar för den pysslige. Eller varför inte låta dem vara en del av julpyntet i vackra burkar och skålar.

Julens godaste paket

De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.

Juliga desserter

Mitt i vintern doftar det av klementin och saffran, dofter som skvallrar om att det finns platser där det inte är lika mörkt och kallt som i Norden. Här kommer lite fler goda smakkombinationer att överraska med efter julmaten.

Juldrycker

Julhelgen bjuder på många tillfällen att träffas och mingla, med något gott att dricka i handen. Här är förslag för både stora och små julfirare.