Surtantens morotsmarmelad

Morot är en riktigt god rotfrukt att koka marmelad på, gärna ihop med citrusfrukter som bryter mot sötman och går i linje med den härliga, orangea färgen. Syltsockret gör att marmeladen får en fast och fin konsistens som passar bra på frukostmackan.

Betyg (0 st)

Ingredienser

500 g skalad morot 
300 g vatten
400 g syltsocker
0,5 dl citronsaft
0,5 medelstor apelsin (saft + zest)

Instruktioner

Riv moroten på den grova sidan på rivjärnet. Koka upp vattnet i en kastrull och tillsätt moroten, låt koka ca 5 min tills moroten mjuknar något. 

Häll citron- och apelsinsaften i grytan och tillsätt syltsockret under omrörning. Koka marmeladen ca 5 min och rör sedan ner apelsinzesten. Koka ytterligare en minut och ös upp marmeladen i varma, rena burkar. 

Skruva på locket ordentligt och ställ burken upp och ner, låt stå så i ca 10 min. Vänd burken rätt och förvara marmeladen mörkt och svalt.

Recept av Surtanten
Foto:
Manne Widlung

www.surtantens.se
Följ Surtanten på Instagram
Följ Surtanten på Facebook

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Baka med sommarens bär

Baka med sommarens bär och bjud på något hembakat till kalaset.

Magiskt god Morotsbulle med frosting

Elsa Billgren och Sofia Wood har tagit fram ett helt nytt bakverk som är härligt saftigt, goffigt, kryddigt och alldeles underbart. Ett recept du inte vill missa!

Härliga jordgubbstider

Låt dig inspireras av våra recept med jordgubbar som ingrediens.

Gör din egen glass

Här har vi samlat våra bästa glassrecept, men experimentera gärna fram dina egna favoriter!

Syltskolan

I vår Syltskola hittar du alla tips om hur du kokar sylt, frågor och svar och recept.

Sommardesserter

När det är varmt är det extra gott att bjuda på en sötsyrlig och fräsch sommardessert som avslutning på grillkvällen eller sommarfesten.