Ingredienser
Blåbärssylt
200 g blåbär
100 g Dansukker Syltsocker
Syltgrottor
200 g smör, rumstempererat
1 dl Dansukker Florsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Glass
4 äggulor
1/2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
2 dl mjölk
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl Dansukker Glykossirap
Instruktioner
Börja med blåbärssylt. Skölj och rensa blåbär. Blanda med syltsocker i en kastrull och koka i 4-5 minuter. Skumma väl och häll upp på varm, väl rengjord burk. Förslut och förvara svalt.
Förbered sedan syltgrottorna. Sätt ugnen på 200°C.
Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker. Blanda vetemjöl och bakpulver i en annan skål och vänd ner i smörblandningen. Arbeta samman till en deg.
Forma till en rulle och skär i 20 bitar på 25 g. Rulla till kulor och lägg i små muffinsformar. Tryck en fördjupning i mitten med mjölat finger. Fyll gropen med sylt.
Grädda i nedre delen av ugnen i 14-16 min. Ta ut kakorna och låt svalna helt.
Gör glassen. Vispa samman äggulor och socker. Koka upp mjölk, grädde och glykossirap. Vispa ner äggsmeten i den varma mjölkblandningen. Sila genom finmaskig sil.
Låt smeten svalna innan den körs i glassmaskin eller stelnar i frysen. Ställ i frysen minst 5 tim och rör om då och då.
Vänd försiktigt ner ca 3 msk sylt och halvstora smulor från ca 6 syltgrottor när glassen är halvfrusen så att det blir ett fint mönster.
Toppa med syltgrottor vid servering.
Tips
I detta recept har vi använt blåbärssylt men du kan använda vilken sylt som helst. Hitta massor av syltrecept här.
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Baka med äpple och päron
Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter.
Chutney - kryddstark smaksättare
Chutney har sitt ursprung i den indiska matlagningen och består oftast av inkokt frukt, socker och kryddor. Chutney passar till det mesta och är en kryddstark smaksättare.
Läckert med lingon
Visst är det läckert med lingon! Dessutom har bären många användningsområden. Vi använder lingonen bland annat i kakor, till sylt eller varför inte göra lingonsaft? Nedan hittar du våra syrliga lingonrecept.
Inlagda sommargrönsaker
Spara ner en liten bit av sommaren i en burk. Med inlagda sommargrönsaker förlänger du smaken av sommaren. Perfekta att använda till sena grillkvällar. Följ recepten så har du snart kylen fylld med hemgjorda, inlagda sommargrönsaker!
Plommonplock
Plommon är en av våra vanligaste trädgårdsfrukter och är goda att göra desserter och marmelader på. Varför inte göra en härlig plommonmarmelad eller plommonchutney att servera till ostbrickan? Eller testa vår härliga plommonpaj.
Älskade äpplen
En av de frukter som är sist ut på sommaren är äpplet – läckert, saftigt och gott. Det går att göra så mycket med det. Vi har både läckra bakrecept med färska äpplen och förslag på hur du kan njuta av dina äpplen längre, som saft, äppelmarmelad eller äpplegelé.