Tårta med Jordgubbsmousse

10 portioner Tid: 30 minuter + 4 timmar i frys
Tårta med Jordgubbsmousse
Betyg: (34 st)

Ingredienser

100 g smör, smält
100 g mörk choklad, hackad
2 ägg
3 dl Dansukker Strösocker
1 dl vetemjöl
3 msk kakao
1½ tsk Dansukker Vaniljsocker
2 krm salt
smör till formen

Mousse
500 g färska jordgubbar
2 dl Dansukker Gelésocker Multi
4 tsk Dansukker Vaniljsocker
6 dl vispgrädde

Dekoration
jordgubbar
myntablad


Den här tårtan med choklad-browniebotten går lätt att göra i förväg och ha redo i frysen. Tårtan måste tempereras minst 30 minuter före servering.

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och tillsätt chokladen och låt den smälta.
2. Rör ihop ägg och socker i en bunke, tillsätt övriga ingredienser samt chokladblandningen. Smörj en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Häll i smeten och grädda 15–20 minuter. Ta ut och låt svalna, täck och ställ in i kylskåp.
3. Mixa jordgubbarna till en puré, koka upp den med gelésockret. Ta från värmen och rör ner vaniljsockret.
4. Vispa grädden och vänd ner jordgubbsgelén då den börjat stelna något.
5. Bred moussen över bottnen, slå lätt i underlaget så att moussen kommer ner ordentligt och frys kakan minst 4 timmar.
6. Lossa formen och låt tårtan temperera minst 30 minuter. Garnera med klyftade jordgubbar och myntablad.

Recept Patrik Lundkvist, Ljungby