Teas Midsommartårta med syrénsocker

- Recept Tea Malmegård
Här har vi en riktigt god tårta till midsommarfirandet. Läckra syrénbottnar, syréncurd, rabarber, grädde, svenska bär och syrénsocker. Kan det bli bättre?

Betyg (6 st)

Ingredienser

Syrénsocker
1 st citron, bara zest
5 klasar syrénblommor
5 1/2 dl ekologiskt rörsocker, strö
1 vaniljstång

Syréntårtbottnar
3 st ägg
125 g syrénsocker
1 1/4 dl potatismjöl
1 1/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Syréncurd
120 g (2 st) citronjuice + zest
120g syrénsocker
2 st ägg

Tärnad rabarber
2 st rabarberstänger
2 1/4 dl ekologiskt rörsocker, strö

Till montering
3 dl vispgrädde, lättvispad
färska smultron
syrénblommor, ätbara blommor och blad
svenska flaggor

Instruktioner

1.    Börja med syrénsockret. Värm citronjuice, zest, syrénsocker och ägg till 84 grader.
2.    Stavmixa och sila av. Kontaktplasta och låt svalna i kyl i cirka 2 timmar.
3.    Gör tårtbottnarna. Förbered en springform (5cm hög och 20cm i diameter).

1.    Sätt på ugnen på 190 grader.
2.    Värm ägg och syrénsocker till 55–60 grader så att du känner att sockerkristallerna smält mellan fingrarna.
3.    Vispa i en mixer eller med en elvisp cirka 3 minuter på max därefter ytterligare 10-15 minuter på medelhög hastighet.
4.    Sikta och vänd försiktigt ner de torra ingredienserna och blanda tills du inte ser några klumpar. Häll smeten i formen och baka i mitten på ugnen i cirka 20 minuter, testa med provsticka så att den är klar. Öppna inte ugnsluckan under bakningen!
5.    Ta ut låt svalna i cirka 10 min, vänd sedan anslagen upp och ned på en ny kall plåt med bakplåtspapper. Låt svalna helt och hållet. Lossa från ringen genom att skära ut den med en vass liten kniv. Om du bakar bottnarna i förväg, så håller de formen bättre om du spar dem i formen men plastar dem ordentligt.
6.    Gör sedan syréncurden. Mixa samman i en matberedare. Förvara i lufttät burk i frysen.
7.    Förbered rabarbern. Skala rabarbern och tärna i 5 mm tärningar. Lägg i en bunke tillsammans med socker. Låt stå i cirka 30 minuter. Häll av vätskan som bildas.
8.    Dela syrénkakan i tre jämntjocka skivor.
9.    Placera en botten centrerat på ett tårtfat och täck hela ytan med syréncurd och strö över tärnad rabarber.
10.    Lägg på nästa skiva och repetera.
11.    Lägg på den sista och toppa med lättvispad grädde, färska smultron och ätbara blommor och svenska flaggor.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Kokos och karamellpopcorn

Fredagsmys

Fredag är kanske veckans absolut bästa dag och fredagsmys är det bästa sättet att fira arbetsveckans slut. Vi har recepten till din myskväll!

Våfflor med salt karamell, banan och bär

Bjud på frasiga våfflor

Bjud på frasiga, nygräddade våfflor med hemmagjord sylt och andra toppings.

Blondies med krusbärsmarmelad

Baka i långpanna

Att baka i långpanna är både enkelt och praktiskt och framför allt blir det ju så mycket av ditt bak. Perfekt om du ska ha kalas eller bjuda på fika på jobbet.

Varm kaffedryck

Värmer gott när det är kallt

Här hittar du varianter på te, kaffe och varm choklad. Recept som passar allt ifrån att ta med sig ut i termos, till att avnjuta hemma, morgon, eftermiddag eller kväll.

Citrusmarmelad med saffran

Citrusmarmelader

Finns det något godare än att börja morgonen med hemlagad marmelad på smörgåsen. Låt säsongens citrusfrukter inspirera dig. Använder du dessutom vårt Syltsocker gör du din egen marmelad på några minuter.

Brownie med mjölkchokladganache och pekannötter

Ljuvlig choklad

Mmm! Finns det något godare än en riktigt fyllig och smarrig chokladkaka som får livsandarna att jubla. Som en extra guldkant på tillvaron eller som avslutning på en god måltid.