Teas Midsommartårta med syrénsocker

- Recept Tea Malmegård
Här har vi en riktigt god tårta till midsommarfirandet. Läckra syrénbottnar, syréncurd, rabarber, grädde, svenska bär och syrénsocker. Kan det bli bättre?

Betyg (9 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Syrénsocker
1 st citron, bara zest
5 klasar syrénblommor
5 1/2 dl ekologiskt rörsocker fairtrade
1 vaniljstång

Syréntårtbottnar
3 st ägg
125 g syrénsocker
1 1/4 dl potatismjöl
1 1/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Syréncurd
120 g (2 st) citronjuice + zest
120g syrénsocker
2 st ägg

Tärnad rabarber
2 st rabarberstänger
2 1/4 dl ekologiskt rörsocker fairtrade

Till montering
3 dl vispgrädde, lättvispad
färska smultron
syrénblommor, ätbara blommor och blad
svenska flaggor

Instruktioner

1. Börja med syrénsockret. Mixa samman allt i en matberedare. Förvara i lufttät burk i frysen.

2. Gör tårtbottnarna. Förbered en springform (5cm hög och 20cm i diameter) och sätt ugnen på 190 grader.

3. Värm ägg och syrénsocker till 55–60 grader så att du känner att sockerkristallerna smält mellan fingrarna.

4. Vispa i en mixer eller med en elvisp cirka 3 minuter på max därefter ytterligare 10-15 minuter på medelhög hastighet.

5. Sikta och vänd försiktigt ner de torra ingredienserna och blanda tills du inte ser några klumpar. Häll smeten i formen och baka i mitten på ugnen i cirka 20 minuter, testa med provsticka så att den är klar. Öppna inte ugnsluckan under bakningen!

6. Ta ut och låt svalna i cirka 10 min, vänd sedan anslagen upp och ned på en ny kall plåt med bakplåtspapper. Låt svalna helt och hållet. Lossa från ringen genom att skära ut den med en vass liten kniv. Om du bakar bottnarna i förväg, så håller de formen bättre om du spar dem i formen men plastar dem ordentligt.

7. Gör sedan syréncurden. Värm citronjuice, zest, syrénsocker och ägg till 84 grader. Stavmixa och sila av. Kontaktplasta och låt svalna i kyl i cirka 2 timmar.

8. Förbered rabarbern. Skala rabarbern och tärna i 5 mm tärningar. Lägg i en bunke tillsammans med socker. Låt stå i cirka 30 minuter. Häll av vätskan som bildas.

9. Dela syrénkakan i tre jämntjocka skivor.

10. Placera en botten centrerat på ett tårtfat och täck hela ytan med syréncurd och strö över tärnad rabarber.

11. Lägg på nästa skiva och repetera.

12. Lägg på den sista och toppa med lättvispad grädde, färska smultron och ätbara blommor och svenska flaggor.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Sylt och marmelad med Syltsocker

Från buske till burk!

Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Vaniljrutor med vinbär

Baka med sommarens bär

Baka med sommarens bär och bjud på något hembakat till kalaset. En paj eller kaka fylld med fräscha, syrliga bär är perfekt för eftermiddagsfikan. Ta vara på sommarens bär och fira att det är semester!

Saft

Safta i sommar

Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbärssylt

Blåbär – skogens bästa bär

Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Key lime pie med hallonswirl

Himmelska hallon

Hallon är med sin söta smak perfekt till bakverk och desserter, och är nästan lika självklara för oss som jordgubbar. Hallon hittar vi i både trädgårdar och vilt i skogen. Använd dina hallon till allt från hemgjorda pajer till halloncurd.

Flädersangria

Sommardrinkar

Bjud någon du tycker om på en uppiggande drink med smak av sommar. Här hittar du läskande sommardrinkar för alla smaker och även alkoholfria alternativ. Varför inte testa Bubbelsangria eller Rabarber Margarita?