Teas Midsommartårta med syrénsocker

Här har vi en riktigt god tårta till midsommarfirandet. Läckra syrénbottnar, syréncurd, rabarber, grädde, svenska bär och syrénsocker. Kan det bli bättre?

Betyg (6 st)

Ingredienser

Syrénsocker
1 st citron, bara zest
5 klasar syrénblommor
5 1/2 dl ekologiskt rörsocker, strö
1 vaniljstång

Syréntårtbottnar
3 st ägg
125 g syrénsocker
1 1/4 dl potatismjöl
1 1/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Syréncurd
120 g (2 st) citronjuice + zest
120g syrénsocker
2 st ägg

Tärnad rabarber
2 st rabarberstänger
2 1/4 dl ekologiskt rörsocker, strö

Till montering
3 dl vispgrädde, lättvispad
färska smultron
syrénblommor, ätbara blommor och blad
svenska flaggor

Instruktioner

1.    Börja med syrénsockret. Värm citronjuice, zest, syrénsocker och ägg till 84 grader.
2.    Stavmixa och sila av. Kontaktplasta och låt svalna i kyl i cirka 2 timmar.
3.    Gör tårtbottnarna. Förbered en springform (5cm hög och 20cm i diameter).

1.    Sätt på ugnen på 190 grader.
2.    Värm ägg och syrénsocker till 55–60 grader så att du känner att sockerkristallerna smält mellan fingrarna.
3.    Vispa i en mixer eller med en elvisp cirka 3 minuter på max därefter ytterligare 10-15 minuter på medelhög hastighet.
4.    Sikta och vänd försiktigt ner de torra ingredienserna och blanda tills du inte ser några klumpar. Häll smeten i formen och baka i mitten på ugnen i cirka 20 minuter, testa med provsticka så att den är klar. Öppna inte ugnsluckan under bakningen!
5.    Ta ut låt svalna i cirka 10 min, vänd sedan anslagen upp och ned på en ny kall plåt med bakplåtspapper. Låt svalna helt och hållet. Lossa från ringen genom att skära ut den med en vass liten kniv. Om du bakar bottnarna i förväg, så håller de formen bättre om du spar dem i formen men plastar dem ordentligt.
6.    Gör sedan syréncurden. Mixa samman i en matberedare. Förvara i lufttät burk i frysen.
7.    Förbered rabarbern. Skala rabarbern och tärna i 5 mm tärningar. Lägg i en bunke tillsammans med socker. Låt stå i cirka 30 minuter. Häll av vätskan som bildas.
8.    Dela syrénkakan i tre jämntjocka skivor.
9.    Placera en botten centrerat på ett tårtfat och täck hela ytan med syréncurd och strö över tärnad rabarber.
10.    Lägg på nästa skiva och repetera.
11.    Lägg på den sista och toppa med lättvispad grädde, färska smultron och ätbara blommor och svenska flaggor.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Baka med sommarens bär

Baka med sommarens bär och bjud på något hembakat till kalaset.

Magiskt god Morotsbulle med frosting

Elsa Billgren och Sofia Wood har tagit fram ett helt nytt bakverk som är härligt saftigt, goffigt, kryddigt och alldeles underbart. Ett recept du inte vill missa!

Härliga jordgubbstider

Låt dig inspireras av våra recept med jordgubbar som ingrediens.

Gör din egen glass

Här har vi samlat våra bästa glassrecept, men experimentera gärna fram dina egna favoriter!

Syltskolan

I vår Syltskola hittar du alla tips om hur du kokar sylt, frågor och svar och recept.

Sommardesserter

När det är varmt är det extra gott att bjuda på en sötsyrlig och fräsch sommardessert som avslutning på grillkvällen eller sommarfesten.