Ingredienser
Syrénsocker
1 st citron, bara zest
5 klasar syrénblommor
5 1/2 dl ekologiskt rörsocker, strö
1 vaniljstång
Syréntårtbottnar
3 st ägg
125 g syrénsocker
1 1/4 dl potatismjöl
1 1/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Syréncurd
120 g (2 st) citronjuice + zest
120g syrénsocker
2 st ägg
Tärnad rabarber
2 st rabarberstänger
2 1/4 dl ekologiskt rörsocker, strö
Till montering
3 dl vispgrädde, lättvispad
färska smultron
syrénblommor, ätbara blommor och blad
svenska flaggor
Instruktioner
1. Börja med syrénsockret. Värm citronjuice, zest, syrénsocker och ägg till 84 grader.
2. Stavmixa och sila av. Kontaktplasta och låt svalna i kyl i cirka 2 timmar.
3. Gör tårtbottnarna. Förbered en springform (5cm hög och 20cm i diameter).
1. Sätt på ugnen på 190 grader.
2. Värm ägg och syrénsocker till 55–60 grader så att du känner att sockerkristallerna smält mellan fingrarna.
3. Vispa i en mixer eller med en elvisp cirka 3 minuter på max därefter ytterligare 10-15 minuter på medelhög hastighet.
4. Sikta och vänd försiktigt ner de torra ingredienserna och blanda tills du inte ser några klumpar. Häll smeten i formen och baka i mitten på ugnen i cirka 20 minuter, testa med provsticka så att den är klar. Öppna inte ugnsluckan under bakningen!
5. Ta ut låt svalna i cirka 10 min, vänd sedan anslagen upp och ned på en ny kall plåt med bakplåtspapper. Låt svalna helt och hållet. Lossa från ringen genom att skära ut den med en vass liten kniv. Om du bakar bottnarna i förväg, så håller de formen bättre om du spar dem i formen men plastar dem ordentligt.
6. Gör sedan syréncurden. Mixa samman i en matberedare. Förvara i lufttät burk i frysen.
7. Förbered rabarbern. Skala rabarbern och tärna i 5 mm tärningar. Lägg i en bunke tillsammans med socker. Låt stå i cirka 30 minuter. Häll av vätskan som bildas.
8. Dela syrénkakan i tre jämntjocka skivor.
9. Placera en botten centrerat på ett tårtfat och täck hela ytan med syréncurd och strö över tärnad rabarber.
10. Lägg på nästa skiva och repetera.
11. Lägg på den sista och toppa med lättvispad grädde, färska smultron och ätbara blommor och svenska flaggor.
Recept: Tea Malmegård
Foto: Raphael Gagliano
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Baka med äpple och päron
Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter.
Chutney - kryddstark smaksättare
Chutney har sitt ursprung i den indiska matlagningen och består oftast av inkokt frukt, socker och kryddor. Chutney passar till det mesta och är en kryddstark smaksättare.
Läckert med lingon
Visst är det läckert med lingon! Dessutom har bären många användningsområden. Vi använder lingonen bland annat i kakor, till sylt eller varför inte göra lingonsaft? Nedan hittar du våra syrliga lingonrecept.
Inlagda sommargrönsaker
Spara ner en liten bit av sommaren i en burk. Med inlagda sommargrönsaker förlänger du smaken av sommaren. Perfekta att använda till sena grillkvällar. Följ recepten så har du snart kylen fylld med hemgjorda, inlagda sommargrönsaker!
Plommonplock
Plommon är en av våra vanligaste trädgårdsfrukter och är goda att göra desserter och marmelader på. Varför inte göra en härlig plommonmarmelad eller plommonchutney att servera till ostbrickan? Eller testa vår härliga plommonpaj.
Älskade äpplen
En av de frukter som är sist ut på sommaren är äpplet – läckert, saftigt och gott. Det går att göra så mycket med det. Vi har både läckra bakrecept med färska äpplen och förslag på hur du kan njuta av dina äpplen längre, som saft, äppelmarmelad eller äpplegelé.