Teas Midsommartårta med syrénsocker

Teas Midsommartårta med syrénsocker
Betyg: (4st)

Ingredienser

    Syrénsocker

    • 1 st citron, bara zest
    • 5 klasar syrénblommor
    • 5 1/2 dl ekologiskt rörsocker, strö
    • 1 vaniljstång

    Syréntårtbottnar

    • 3 st ägg
    • 125 g syrénsocker
    • 1 1/4 dl potatismjöl
    • 1 1/4 dl vetemjöl
    • 1 tsk bakpulver

    Syréncurd

    • 120 g (2 st) citronjuice + zest
    • 120g syrénsocker
    • 2 st ägg

    Tärnad rabarber

    • 2 st rabarberstänger
    • 2 1/4 dl ekologiskt rörsocker, strö

    Till montering

    • 3 dl vispgrädde, lättvispad
    • färska smultron
    • syrénblommor, ätbara blommor och blad
    • svenska flaggor

    1.    Börja med syrénsockret. Värm citronjuice, zest, syrénsocker och ägg till 84 grader.
    2.    Stavmixa och sila av. Kontaktplasta och låt svalna i kyl i cirka 2 timmar.
    3.    Gör tårtbottnarna. Förbered en springform (5cm hög och 20cm i diameter).

    1.    Sätt på ugnen på 190 grader.
    2.    Värm ägg och syrénsocker till 55–60 grader så att du känner att sockerkristallerna smält mellan fingrarna.
    3.    Vispa i en mixer eller med en elvisp cirka 3 minuter på max därefter ytterligare 10-15 minuter på medelhög hastighet.
    4.    Sikta och vänd försiktigt ner de torra ingredienserna och blanda tills du inte ser några klumpar. Häll smeten i formen och baka i mitten på ugnen i cirka 20 minuter, testa med provsticka så att den är klar. Öppna inte ugnsluckan under bakningen!
    5.    Ta ut låt svalna i cirka 10 min, vänd sedan anslagen upp och ned på en ny kall plåt med bakplåtspapper. Låt svalna helt och hållet. Lossa från ringen genom att skära ut den med en vass liten kniv. Om du bakar bottnarna i förväg, så håller de formen bättre om du spar dem i formen men plastar dem ordentligt.
    6.    Gör sedan syréncurden. Mixa samman i en matberedare. Förvara i lufttät burk i frysen.
    7.    Förbered rabarbern. Skala rabarbern och tärna i 5 mm tärningar. Lägg i en bunke tillsammans med socker. Låt stå i cirka 30 minuter. Häll av vätskan som bildas.
    8.    Dela syrénkakan i tre jämntjocka skivor.
    9.    Placera en botten centrerat på ett tårtfat och täck hela ytan med syréncurd och strö över tärnad rabarber.
    10.    Lägg på nästa skiva och repetera.
    11.    Lägg på den sista och toppa med lättvispad grädde, färska smultron och ätbara blommor och svenska flaggor.