Vaniljbavarois med björnbärskompott

Vaniljbavarois är den perfekta nyårsdesserten eftersom du kan förbereda allt och bara montera när slutet närmar sig. Skål och njut av en underbar dessert.

6 portioner

PT1H

ca 2 timmar

Betyg (71 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Björnbärskompott
250 g björnbär (ca 90 g saft)
1 1/2 dl Dansukker Syltsocker

Vaniljbavarois
50 g vit choklad
1 gelatinblad 
1 dl vispgrädde
1/2 dl grekisk yoghurt
1 dl mjölk
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 äggula
2 msk Dansukker Svenskt Strösocker

Björnbärssås
100 g björnbär
3 msk Dansukker Gelésocker Multi

Maränger
3 äggvitor
2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
2 droppar ättika
bärpulver, valfri sort

Garnering
björnbär

Instruktioner

Börja med björnbärskompotten. Lägg björnbär och syltsocker i en kastrull och koka i några min. Sila bort kärnorna genom en finmaskig sil. Häll upp i 6 silikonformar och ställ i frysen 1 timme.

Gör bavaroisen. Finhacka choklad och lägg i en bunke. Lägg gelatinblad i vatten i 10 min. Vispa grädde lätt, vänd ner yoghurten och ställ åt sidan.

Koka upp mjölk och vaniljsocker, ställ åt sidan. Vispa samman äggula med socker. Häll över den varma mjölken medan du vispar. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud under omrörning tills det tjocknar, ca 80°C.

Ta kastrullen från värmen och rör ner gelatinet. Häll den varma krämen över chokladen och rör till en jämn smet. Låt smeten svalna till ca 37°C och vänd sedan ner den vispade grädden. Häll krämen över den frusna björnbärskompotten och frys ca 2 timmar.

Förbered björnbärssåsen. Tina björnbär och sila bort kärnorna genom en finmaskig sil. Koka upp björnbärssaften med gelésocker i 30 sekunder. Häll över i en spritspåse eller flaska med litet munstycke och ställ i kylen. 

Gör marängen. Sätt ugnen på 125°C. Vispa äggvitor, 1 dl socker och ättika till ett fast skum. Vispa ner resten av sockret i marängen. För platta maränger bred ut smeten på ett bakplåtspapper, för minimaränger fyll en spritspåse med valfri tyll och spritsa små toppar. Grädda ca 1 timme, låt stå och torka i ugnen. Pudra på bärpulver. 

Montering:
Ta ut vaniljbavaroisen minst 10 min innan servering. Vill du ha den mjukare bör du ta ut den ca 30 min innan och förvara i kylen till servering. Ta ut bavaroisen från formarna direkt när de kommer från frysen eftersom det är enklast och ger snyggast finnish. 

Lägg upp bavaroisen med kompotten uppåt i mitten av 6 tallrikar. Spritsa björnbärssås i en ring runt och dekorera med färska björnbär och maräng.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Kärleksmumskladdkaka

Fira Kladdkakans dag 7 november!

Kladdkakan kan varieras med smaker som hasselnöt, kokos och chili och den kan även göras helt glutenfri. Servera med grädde eller glass och gärna några färgglada bär!

Choklad- och tahinikakor

Gör livet mustigare med Muscovado!

Upptäck skillnaden med Muscovadorörsocker du också! Sockret är fuktigt, finkornigt och har en unikt mustig och fyllig smakton. Ljus muscovado påminner om ljuvlig smörkola och den mörka har en fin ton av lakrits. Går utmärkt att använda i all sorts bakning, matlagning och i dryck. Bara att prova och njuta!

Varm choklad

Värmer gott när det är kallt

Här hittar du varianter på te, kaffe och varm choklad. Recept som passar allt ifrån att ta med sig ut i termos, till att avnjuta hemma, morgon, eftermiddag eller kväll.

Äppelcocktail

Festliga drinkar

Upptäck våra läckra recept på festliga drinkar och hitta en favorit för varje smak och tillfälle. Med Svensk Vit Sirap går det snabbt och enkelt att blanda goda drinkar – helt utan att koka sockerlag.

Kokos- och karamellpopcorn

Fredagsmys

Fredag är kanske veckans absolut bästa dag och fredagsmys är det bästa sättet att fira arbetsveckans slut. Ladda upp inför helgen genom att kura ihop i TV-soffan tillsammans med familj, vänner och något särskilt gott. Vi har recepten till din myskväll!

Knäckig äppelpaj

Baka med äpple och päron

Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter. Smakrik Pärongalette med chèvre och saftiga äppelmunkar är några av de goda recept som vi har samlat här.