Ingredienser
Björnbärskompott
250 g björnbär (ca 90 g saft)
1 1/2 dl Dansukker Syltsocker
Vaniljbavarois
50 g vit choklad
1 gelatinblad
1 dl vispgrädde
1/2 dl grekisk yoghurt
1 dl mjölk
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 äggula
2 msk Dansukker Svenskt Strösocker
Björnbärssås
100 g björnbär
3 msk Dansukker Gelésocker Multi
Maränger
3 äggvitor
2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
2 droppar ättika
bärpulver, valfri sort
Garnering
björnbär
Instruktioner
Börja med björnbärskompotten. Lägg björnbär och syltsocker i en kastrull och koka i några min. Sila bort kärnorna genom en finmaskig sil. Häll upp i 6 silikonformar och ställ i frysen 1 timme.
Gör bavaroisen. Finhacka choklad och lägg i en bunke. Lägg gelatinblad i vatten i 10 min. Vispa grädde lätt, vänd ner yoghurten och ställ åt sidan.
Koka upp mjölk och vaniljsocker, ställ åt sidan. Vispa samman äggula med socker. Häll över den varma mjölken medan du vispar. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud under omrörning tills det tjocknar, ca 80°C.
Ta kastrullen från värmen och rör ner gelatinet. Häll den varma krämen över chokladen och rör till en jämn smet. Låt smeten svalna till ca 37°C och vänd sedan ner den vispade grädden. Häll krämen över den frusna björnbärskompotten och frys ca 2 timmar.
Förbered björnbärssåsen. Tina björnbär och sila bort kärnorna genom en finmaskig sil. Koka upp björnbärssaften med gelésocker i 30 sekunder. Häll över i en spritspåse eller flaska med litet munstycke och ställ i kylen.
Gör marängen. Sätt ugnen på 125°C. Vispa äggvitor, 1 dl socker och ättika till ett fast skum. Vispa ner resten av sockret i marängen. För platta maränger bred ut smeten på ett bakplåtspapper, för minimaränger fyll en spritspåse med valfri tyll och spritsa små toppar. Grädda ca 1 timme, låt stå och torka i ugnen. Pudra på bärpulver.
Montering:
Ta ut vaniljbavaroisen minst 10 min innan servering. Vill du ha den mjukare bör du ta ut den ca 30 min innan och förvara i kylen till servering. Ta ut bavaroisen från formarna direkt när de kommer från frysen eftersom det är enklast och ger snyggast finnish.
Lägg upp bavaroisen med kompotten uppåt i mitten av 6 tallrikar. Spritsa björnbärssås i en ring runt och dekorera med färska björnbär och maräng.
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Baka till advent
Med första advent kommer julstämningen. Tänd det första stearinljuset, sätt på kaffe och bjud på ljuvligt doftande bakverk. Gör gärna en sats extra, så har du frysen laddad inför de kommande helgerna.
Glögg och godsaker
Att bjuda på glöggmingel är ett enkelt sätt att samla vänner inför julen. Vi har plockat fram några goda recept som kan ge dig lite inspiration till dryck och tilltugg.
Baka med saffran
Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.
Julgodis
Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.
Sirapsskolan
Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.
Julens godaste paket
De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.