Vaniljrutor med rabarber

- Recept Camilla Hamid
Vaniljrutor är en klassiker som är riktigt god och väldigt enkel att göra. Idag har jag piffat till den med en härlig och uppiggande rabarberkompott som ger en drömmigt sötsyrlig finish.

Receptet bakade jag i en rektangulär ugnsfast form med måtten 20×32 cm vilket ger 12 generösa bitar. Vill du göra den i en lite större form eller långpanna på ca 30×40 cm kan du dubbla mängden ingredienser.

Betyg (562 st)

Sätt betyg

Ingredienser

250 g rabarber
Saft från 1 citron
0,5 dl vatten
0,75 dl Dansukker Syltsocker med pektin
250 g rumstempererat smör
5 dl vetemjöl
2 dl Dansukker Svenskt Strösocker (till degen)
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 dl kesella eller kvarg (gärna med vaniljsmak)
2,5 dl creme fraiche
2 ägg
1,5 dl Dansukker Svenskt Strösocker (till fyllningen)
2 tsk Dansukker Vaniljsocker (till fyllningen)

Instruktioner

Gör såhär:
1. Koka upp rabarber skuren i bitar, tillsammans med citronsaft och vatten, under omrörning på hög värme tills det blir ett mos.
2. Tillsätt syltsocker och låt koka under omrörning i ytterligare ca 3 minuter.
3. Ta bort kastrullen från värmen och häll över rabarberkompotten i en skål och ställ i kylskåpet.
4. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
5. Mixa samman smör, vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och bakpulver i en matberedare till en deg. För hand går också bra.
6. Tryck ut hälften av degen i botten på den.
7. Blanda ihop kesella, creme fraiche, ägg, strösocker och vaniljsocker i en bunke till en jämn smet. Häll vaniljsmeten över botten, klicka ut rabarberkompotten och dra några varv med en kniv så att den fördelar sig jämnt i fyllningen.
8. Smula över resten av degen på kakan.
9. Grädda kakan i mitten av ugnen i 30-40 minuter tills den fått en fin gyllenbrun färg.
10. Låt kakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du skär den i bitar och serverar.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Halloweenkakor

Halloween

Låt barnen klä ut sig, klä upp dig själv, och överraska med läskigt mumsiga godsaker.

Knäckig äppelpaj

Baka med äpple och päron

Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter. Smakrik Pärongalette med chèvre och saftiga äppelmunkar är några av de goda recept som vi har samlat här.

Varm choklad

Värmer gott när det är kallt

Här hittar du varianter på te, kaffe och varm choklad. Recept som passar allt ifrån att ta med sig ut i termos, till att avnjuta hemma, morgon, eftermiddag eller kväll.

Äppelcocktail

Festliga drinkar

Upptäck våra läckra recept på festliga drinkar och hitta en favorit för varje smak och tillfälle. Med Svensk Vit Sirap går det snabbt och enkelt att blanda goda drinkar – helt utan att koka sockerlag.

Äppelmos

Älskade äpplen

En av de frukter som är sist ut på sommaren är äpplet – läckert, saftigt och gott. Det går att göra så mycket med det. Vi har både läckra bakrecept med färska äpplen och förslag på hur du kan njuta av dina äpplen längre, som saft, äppelmarmelad eller äpplegelé.

Choklad- och tahinikakor

Gör livet mustigare med Muscovado!

Upptäck skillnaden med Muscovadorörsocker du också! Sockret är fuktigt, finkornigt och har en unikt mustig och fyllig smakton. Ljus muscovado påminner om ljuvlig smörkola och den mörka har en fin ton av lakrits. Går utmärkt att använda i all sorts bakning, matlagning och i dryck. Bara att prova och njuta!