Västerbottenpaj

cirka 8 portioner
Västerbottenpaj
Betyg: (77st)

Ingredienser

    Pajdeg

    • 125 g smör eller margarin
    • 3 dl vetemjöl
    • 2 msk vatten

    Fyllning

    • 1 msk smör eller margarin
    • 1 msk Dansukker Strösocker
    • 1 purjolök i tunna skivor
    • 5 ägg
    • 2 1/2 dl grädde, valfri fetthalt
    • 7 dl riven Västerbottenost
    • 1 tsk salt
    • 1/2 tsk svartpeppar

    Sås

    • 1 1/2 dl creme fraiche
    • 100 g löjrom eller annan rom
    • 1 finhackad rödlök
    • 3/4 dl finhackad dill

    Arbeta samman ingredienserna till degen. Tryck ut degen i en pajform, cirka 25 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Ställ formen i kylen i 30 minuter. Förgrädda skalet i nedre delen av ugnen i 225 °C i 10 minuter. Smält matfettet och sockret i en stekpanna och fräs purjolöken lätt. Vispa samman ägg och grädde. Tillsätt osten, purjolöken, salt och peppar. Häll blandningen i pajskalet och grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter, fyllningen skall ha stelnat. Blanda samman creme fraiche, rom, lök och dill och servera till pajen.

    Receptet är framtaget av

    Dansukker