Veganska havremjölksbullar med cashewnötter

Här blir det goda bullar med ingredienser från enbart växtriket. Vi har valt havremjölk men visst går det bra med annan vätska – även vatten fungerar fint. Fyllningen med rostade, mixade cashewnötter är en riktig hit.

18 – 20 st

Betyg (40 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Vetedeg
75 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt
6 1/2 - 7 dl, ca 400 g vetemjöl
1/2 dl, ca 45 g Dansukker Rörsocker
2 krm salt
1/2 pkt, 25 g jäst
2 1/2 dl havremjölk

Fyllning
100 g rostade cashewnötter, mixade
75 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt
2-3 msk, ca 35 g Dansukker Rörsocker
1-2 tsk Dansukker Vaniljsocker

Pensling
Havremjölk eller olja

Garnering
Hackade cashewnötter och pistagenötter

Instruktioner

Skär smöret i skivor eller klicka ner det i köksmaskinens skål eller i en degbunke.

Tillsätt mjölet (spara ca 1/2 dl till utbakningen) tillsammans med socker, salt och smulad jäst. Häll på havremjölk.

Arbeta degen kraftigt (5-10 minuter) till en slät och smidig deg. Låt jäsa under plast minst 30 minuter.

Gör fyllningen under tiden. Rosta nötterna i torr stekpanna. Låt svalna och kör dem sedan i mixer (eller hacka rikligt fint). Vispa samman nötterna med margarin, socker och vaniljsocker.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt. Kavla till en rektangel 25 x 50 cm. Bred på fyllningen. Rulla samman degen till en fast rulle och skär den i ca 2 cm bitar. Lägg glest på bakpappersklädd plåt eller i bullformar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°.

Pensla bullarna med havremjölk eller olja och strö över hackade nötter. Grädda mitt i ugnen 6-8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Ur boken Bara Bullar – en bakläxa, Hembakningsrådet.
Foto: Øyvind Lund

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Sylt och marmelad med Syltsocker

Från buske till burk!

Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Inlagda gurkor

Inlagda sommargrönsaker

Spara ner en liten bit av sommaren i en burk. Med inlagda sommargrönsaker förlänger du smaken av sommaren. Perfekta att använda till sena grillkvällar. Följ recepten så har du snart kylen fylld med hemgjorda, inlagda sommargrönsaker!

Saft

Safta i sommar

Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbärssylt

Blåbär – skogens bästa bär

Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Plommongalette med mandelspån

Plommonplock

Plommon är en av våra vanligaste trädgårdsfrukter och är goda att göra desserter och marmelader på. Varför inte göra en härlig plommonmarmelad eller plommonchutney att servera till ostbrickan? Eller testa vår härliga plommonpaj.

Björnbärscobbler i portionsformar

Björnbärslyx

Lyxa till det med björnbär i sommar! Björnbär passar utmärkt i bakverk, smoothies, sylt och saft. Dessutom är det extra fint att använda som dekoration och garnering. Björnbär växer under sensommaren och tidig höst.