Veganska havremjölksbullar med cashewnötter

18 – 20 st
Här blir det goda bullar med ingredienser från enbart växtriket. Vi har valt havremjölk men visst går det bra med annan vätska – även vatten fungerar fint. Fyllningen med rostade, mixade cashewnötter är en riktig hit.
Veganska havremjölksbullar med cashewnötter
Betyg: (25st)

Ingredienser

    Vetedeg

    • 75 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt
    • 6 1/2 - 7 dl, ca 400 g vetemjöl
    • 1/2 dl, ca 45 g rörsocker
    • 2 krm salt
    • 1/2 pkt, 25 g jäst
    • 2 1/2 dl havremjölk

    Fyllning

    • 100 g rostade cashewnötter, mixade
    • 75 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt
    • 2-3 msk, ca 35 g rörsocker
    • 1-2 tsk vaniljsocker

    Pensling

    • Havremjölk eller olja

    Garnering

    • Hackade cashewnötter och pistagenötter

    Skär smöret i skivor eller klicka ner det i köksmaskinens skål eller i en degbunke.

    Tillsätt mjölet (spara ca 1/2 dl till utbakningen) tillsammans med socker, salt och smulad jäst. Häll på havremjölk.

    Arbeta degen kraftigt (5-10 minuter) till en slät och smidig deg. Låt jäsa under plast minst 30 minuter.

    Gör fyllningen under tiden. Rosta nötterna i torr stekpanna. Låt svalna och kör dem sedan i mixer (eller hacka rikligt fint). Vispa samman nötterna med margarin, socker och vaniljsocker.

    Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt. Kavla till en rektangel 25 x 50 cm. Bred på fyllningen. Rulla samman degen till en fast rulle och skär den i ca 2 cm bitar. Lägg glest på bakpappersklädd plåt eller i bullformar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°.

    Pensla bullarna med havremjölk eller olja och strö över hackade nötter. Grädda mitt i ugnen 6-8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

    Ur boken Bara Bullar – en bakläxa, Hembakningsrådet.
    Foto: Øyvind Lund