Äppelmunkar

Cirka 50 stycken Cirka 1 timme + 2 timmar jäsningstid
Äppelmunkar
Betyg: (12st)

Ingredienser

    Munkdeg

    • 25 g jäst
    • 2 1/2 dl mjölk
    • 1 1/2 dl Dansukker Vit Sirap
    • 1 tsk kanel
    • 2 tsk kardemumma
    • 1/2 tsk salt
    • 9-10 dl vetemjöl

    Äppelbitar

    • 3 äpplen
    • 2 msk Dansukker Farinsocker
    • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker
    • 1/2 tsk kanel

    Kanelsocker

    • 3 dl Dansukker Strösocker
    • 3 msk kanel

    Tillagning

    • cirka 1/2 l matolja/rapsolja

    Förbered munkdegen. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp.

    Tillsätt sirap, kanel, kardemumma och salt och blanda ihop. Tillsätt sedan vetemjölet, lite i taget. Arbeta ihop degen i cirka 10 minuter. Täck degen med en handduk och låt jäsa i 2 timmar.

    Gör under tiden äppelbitarna. Skölj, skala, kärna ur och skär äpplena i kuber. Tillsätt farinsocker, vaniljsocker och kanel och blanda så att det fördelas jämnt på äppelbitarna. Ställ åt sidan.

    Knåda degen på ett mjölat bakbord och forma till en rulle. Dela rullen i cirka 50 bitar. Platta ut varje degbit i handen och lägg en äppelbit i mitten, vik in resterande deg och rulla till en boll.

    Värm upp matolja i en tjockbottnad kastrull till cirka 170-180 grader. Använd en termometer för att veta när oljan är varm nog. Lägg 3-4 munkar i oljan och fritera cirka 3 minuter. Vänd munkarna i oljan så att de får en jämn yta.

    Blanda socker och kanel på en tallrik. Ta upp munkarna med en hålslev och rulla dem i socker- och kanelblandningen. Låt svalna.

    Servera med glass.

    Receptet är framtaget av

    Dansukker