Äppelmunkar

Friterade munkar fyllda med äpplebitar, rullade i kanelsocker. Servera dina äppelmunkar varma med en klick vaniljglass.

Cirka 50 stycken

Cirka 1 timme + 2 timmar jäsningstid

Betyg (17 st)

Ingredienser

Munkdeg
25 g jäst
2 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl Dansukker Svensk Vit Sirap
1 tsk kanel
2 tsk kardemumma
1/2 tsk salt
9-10 dl vetemjöl

Äppelbitar
3 äpplen
2 msk Dansukker Farinsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1/2 tsk kanel

Kanelsocker
3 dl Dansukker Svenskt Strösocker
3 msk kanel

Tillagning
cirka 1/2 l matolja/rapsolja

Instruktioner

Förbered munkdegen. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp.

Tillsätt sirap, kanel, kardemumma och salt och blanda ihop. Tillsätt sedan vetemjölet, lite i taget. Arbeta ihop degen i cirka 10 minuter. Täck degen med en handduk och låt jäsa i 2 timmar.

Gör under tiden äppelbitarna. Skölj, skala, kärna ur och skär äpplena i kuber. Tillsätt farinsocker, vaniljsocker och kanel och blanda så att det fördelas jämnt på äppelbitarna. Ställ åt sidan.

Knåda degen på ett mjölat bakbord och forma till en rulle. Dela rullen i cirka 50 bitar. Platta ut varje degbit i handen och lägg några äppelbitar i mitten, vik in resterande deg och rulla till en boll.

Värm upp matolja i en tjockbottnad kastrull till cirka 170-180 grader. Använd en termometer för att veta när oljan är varm nog. Lägg 3-4 munkar i oljan och fritera cirka 3 minuter. Vänd munkarna i oljan så att de får en jämn yta.

Blanda socker och kanel på en tallrik. Ta upp munkarna med en hålslev och rulla dem i socker- och kanelblandningen. Låt svalna.

Servera med glass.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Sommartårta

Tårtor till vårens fester och firanden

Bjud på en härlig tårta till säsongens firanden så som student, skolavslutning, konfirmation och andra festliga tillfällen. Här hittar du inspirerande tårtor för vårens och sommarens fester!

Mandelkaka med rabarber

Rabarberdags

Nu skjuter rabarberna i höjden och det är dags att skörda de första mjälla stjälkarna. Rabarberpaj är en klassiker, men det finns en mängd andra läckra användningsområden.

Syltgrottsglass

Gör din egen glass

Gör din egen glass i sommar! För varför köpa glass om du kan göra den helt själv? Här har vi samlat våra bästa glassrecept, men experimentera gärna fram dina egna favoriter!

Rabarberbubbel

Sommardrinkar

Bjud någon du tycker om på en uppiggande drink med smak av sommar. Här hittar du läskande sommardrinkar för alla smaker och även alkoholfria alternativ. 

Grillmarinader

Goda grillsåser, marinader och rubs

Sätt lite extra piff på grillkvällen med en riktigt god hemmagjord sås som tillbehör. Här hittar du snabbfixade såser för alla tillfällen.

Försommarfika

Försommarfika

Duka upp för en försommarfika i solen! Här har vi samlat våra bästa recept på bakverk och drycker för en härlig eftermiddag på balkongen, i parken eller i trädgården.