Aptårta

Aptårta
Betyg: (64st)

Ingredienser

    Tårtbotten

    • 100 g smör eller margarin
    • 2 dl mjölk
    • 4 ägg
    • 4 dl Dansukker Strösocker
    • 6 dl vetemjöl
    • 3 tsk bakpulver
    • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker
    • 4 msk kakao
    • 2 msk vatten
    • smör eller margarin till formen
    • ströbröd eller mannagryn till formen

    Glasyr

    • 4 1/2 dl Dansukker Florsocker
    • 5 msk kakao
    • 2-3 msk vatten
    • 2 tsk olja
    • 2 dl Dansukker Florsocker
    • Gul hushållsfärg
    • 2-3 tsk vatten
    • 1 tsk olja

    Smörj och bröa en stor form, ca 30 x 40 cm. Sätt ugnen på 175 °C.

    Smält matfettet och låt det svalna.

    Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och rör ner i äggsmeten.

    Tillsätt matfettet och mjölken.

    Häll 2/3 av sockerkakssmeten i formen. Blanda kakao och vatten i resten av smeten. Häll på den mörka smeten och drag med en gaffel genom smeten så att den färdiga kakan får ett marmorerat utseende.

    Grädda aptårtan i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter.

    Blanda ihop alla ingredienserna till glasyren.

    Skär ut apans form och bred på glasyren. Dekorera med lakritssnöre till mun, brunt strössel som hår och lakrits som ögon.

    Receptet är framtaget av

    Dansukker