Blåbärssnurror med vaniljkräm

Underbara blåbärsnurror med vaniljkräm. Plocka blåbär i sommar och baka in i dina somriga bullar. Blåbärssnurror till alla sommarens fikastunder.

ca 40 stycken

ca 2 timmar

Betyg (173 st)

Ingredienser

Vaniljkräm
1/2 vaniljstång  
2 1/2 dl mjölk
4 äggulor
1/2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1/2 dl majsstärkelse
25 g smör, rumstempererat

Vetedeg
50 g jäst
5 dl mjölk, rumstempererat
1 1/2 dl Dansukker Svensk Vit Sirap
2 tsk mald kardemumma
200 g smör, rumstempererat
13-15 dl vetemjöl
1/2 tsk salt

Mandelmassafyllning
100 g mandelmassa
80 g smör, rumstempererat
3/4 dl Dansukker Rörsocker
300 g blåbär

Pensling
uppvispat ägg

Instruktioner

Börja med vaniljkrämen. Skrapa ur en vaniljstång och koka upp med mjölk.
Ta upp vaniljstången. Vispa äggula, socker, vaniljsocker och majsstärkelse poröst. Häll mjölken över äggsmeten under uppvispning.

Häll tillbaka i kastrullen och koka upp under konstant vispning. Lyft bort från plattan när krämen tjocknat och tillsätt smöret lite i taget under vispning. Sila vaniljkrämen genom en finmaskig sil. Plasta skålen och ställ i kylen.

Förbered vetedegen. Smula jästen i en degbunke och tillsätt mjölk. Rör tills jästen löst sig.

Tillsätt sirap, kardemumma, smör och nästan allt mjöl. Arbeta degen blank och smidig. Tillsätt salt och ytterligare mjöl om det behövs. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Låt jäsa under bakduk cirka 20-30 minuter

Gör fyllningen. Riv mandelmassa och mixa alla ingredienser förutom blåbär i en mixer. Vänd ner blåbären.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla ut varje deg till en rektangel och bred på fyllningen jämt över hela. Vik degen på mitten och skär remsor. Snurra ihop till cirka 40 snurror. Låt jäsa under duk i 40 minuter.

Sätt ugnen på 225 °C. Fyll en spritspåse med vaniljkräm och spritsa vaniljkräm i mitten på varje snurra. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen cirka 8-10 minuter. Låt svalna på galler.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Päronkaka med rosmarin

Baka med äpple och päron

Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter.

Chutney

Chutney - kryddstark smaksättare

Chutney har sitt ursprung i den indiska matlagningen och består oftast av inkokt frukt, socker och kryddor. Chutney passar till det mesta och är en kryddstark smaksättare.

Traditionell lingonsylt

Läckert med lingon

Visst är det läckert med lingon! Dessutom har bären många användningsområden. Vi använder lingonen bland annat i kakor, till sylt eller varför inte göra lingonsaft? Nedan hittar du våra syrliga lingonrecept.

Inlagda sommargrönsaker

Inlagda sommargrönsaker

Spara ner en liten bit av sommaren i en burk. Med inlagda sommargrönsaker förlänger du smaken av sommaren. Perfekta att använda till sena grillkvällar. Följ recepten så har du snart kylen fylld med hemgjorda, inlagda sommargrönsaker!

Plommonpaj

Plommonplock

Plommon är en av våra vanligaste trädgårdsfrukter och är goda att göra desserter och marmelader på. Varför inte göra en härlig plommonmarmelad eller plommonchutney att servera till ostbrickan? Eller testa vår härliga plommonpaj.

Äppelmos

Älskade äpplen

En av de frukter som är sist ut på sommaren är äpplet – läckert, saftigt och gott. Det går att göra så mycket med det. Vi har både läckra bakrecept med färska äpplen och förslag på hur du kan njuta av dina äpplen längre, som saft, äppelmarmelad eller äpplegelé.