Butterkaka med blåbär

Denna butterkaka med härlig vaniljkräm har toppats med hemgjord blåbärssylt. Kan det bli bättre? Vanilj och blåbär matchar varandra perfekt!

ca 12 bitar

PT2H
PT0M
Vetebröd

ca 2 tim

Betyg (0 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Blåbärssylt
250 g blåbär
125 g Dansukker Syltsocker

Vaniljkräm
1/2 vaniljstång
2 1/2 dl mjölk
4 äggulor
1/2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
2 msk majsstärkelse
25 g rumstempererat smör

Vetedeg
25 g jäst
2 dl mjölk
1/2 dl Dansukker Svensk Vit Sirap
1 tsk kardemummakärnor, stötta
75 g smör, rumstempererat
1 ägg
7-8 dl vetemjöl
1/4 tsk salt

Kanelfyllning
50 g smör, rumstempererat
4 msk Dansukker Farinsocker
2 tsk kanel, malen
1/2 msk majsstärkelse

Pensling
ägg + salt + vatten

Instruktioner

Börja med blåbärssylten. Skölj och rensa blåbär. Blanda bär och socker i en kastrull och koka i 7–10 minuter. Skumma och häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut och förvara svalt.

Gör sedan vaniljkrämen. Skrapa ur en vaniljstång och koka upp med mjölk.

Ta upp vaniljstången. Vispa äggula, socker och majsstärkelse poröst. Häll vaniljmjölken över äggsmeten under uppvispning.

Häll tillbaka i kastrullen och koka upp under konstant vispning. Lyft bort från plattan när krämen tjocknat och tillsätt smöret lite i taget under vispning. Sila vaniljkrämen genom en finmaskig sil. Lägg vaniljkrämen i en spritspåse och förvara i kylen.

Gör vetedegen. Smula jäst i en degbunke och tillsätt mjölk. Rör tills jästen löst sig.

Tillsätt sirap, kardemumma, smör, ägg och 2/3 av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Tillsätt salt och ytterligare mjöl och arbeta degen tills den släpper från bunkens kanter. Låt jäsa under bakduk ca 20 min.

Gör under tiden kanelfyllningen. Vispa ihop smör, farinsocker, kanel och majsstärkelse.

Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut till en rektangulär platta, ca 30x45 cm, och bred på kanelfyllningen. Rulla samman och skär i ca 4 cm bitar. Ställ bullarna glest i en springform på ca 22 cm i diameter med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 1 timme, till dubbel storlek.

Sätt ugnen på 200°C, över- och undervärme. Pensla med uppvispat ägg och spritsa vaniljkräm i mitten av varje bulle. Klicka ut en sked blåbärssylt vid vaniljkrämen.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen, i ca 25-30 min. Låt kakan svalna och lossa sedan försiktigt kanten innan kakan kallnat helt. Låt svalna på galler.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Sylt och marmelad med Syltsocker

Från buske till burk!

Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Inlagda gurkor

Inlagda sommargrönsaker

Spara ner en liten bit av sommaren i en burk. Med inlagda sommargrönsaker förlänger du smaken av sommaren. Perfekta att använda till sena grillkvällar. Följ recepten så har du snart kylen fylld med hemgjorda, inlagda sommargrönsaker!

Saft

Safta i sommar

Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbärssylt

Blåbär – skogens bästa bär

Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Plommongalette med mandelspån

Plommonplock

Plommon är en av våra vanligaste trädgårdsfrukter och är goda att göra desserter och marmelader på. Varför inte göra en härlig plommonmarmelad eller plommonchutney att servera till ostbrickan? Eller testa vår härliga plommonpaj.

Björnbärscobbler i portionsformar

Björnbärslyx

Lyxa till det med björnbär i sommar! Björnbär passar utmärkt i bakverk, smoothies, sylt och saft. Dessutom är det extra fint att använda som dekoration och garnering. Björnbär växer under sensommaren och tidig höst.