Butterkaka med blåbär

Denna butterkaka med härlig vaniljkräm har toppats med hemgjord blåbärssylt. Kan det bli bättre? Vanilj och blåbär matchar varandra perfekt!

ca 12 bitar

PT2H
PT0M
Vetebröd

ca 2 tim

Betyg (3 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Blåbärssylt
250 g blåbär
125 g Dansukker Syltsocker

Vaniljkräm
1/2 vaniljstång
2 1/2 dl mjölk
4 äggulor
1/2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
2 msk majsstärkelse
25 g rumstempererat smör

Vetedeg
25 g jäst
2 dl mjölk
1/2 dl Dansukker Svensk Vit Sirap
1 tsk kardemummakärnor, stötta
75 g smör, rumstempererat
1 ägg
7-8 dl vetemjöl
1/4 tsk salt

Kanelfyllning
50 g smör, rumstempererat
4 msk Dansukker Farinsocker
2 tsk kanel, malen
1/2 msk majsstärkelse

Pensling
ägg + salt + vatten

Instruktioner

Börja med blåbärssylten. Skölj och rensa blåbär. Blanda bär och socker i en kastrull och koka i 7–10 minuter. Skumma och häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut och förvara svalt.

Gör sedan vaniljkrämen. Skrapa ur en vaniljstång och koka upp med mjölk.

Ta upp vaniljstången. Vispa äggula, socker och majsstärkelse poröst. Häll vaniljmjölken över äggsmeten under uppvispning.

Häll tillbaka i kastrullen och koka upp under konstant vispning. Lyft bort från plattan när krämen tjocknat och tillsätt smöret lite i taget under vispning. Sila vaniljkrämen genom en finmaskig sil. Lägg vaniljkrämen i en spritspåse och förvara i kylen.

Gör vetedegen. Smula jäst i en degbunke och tillsätt mjölk. Rör tills jästen löst sig.

Tillsätt sirap, kardemumma, smör, ägg och 2/3 av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Tillsätt salt och ytterligare mjöl och arbeta degen tills den släpper från bunkens kanter. Låt jäsa under bakduk ca 20 min.

Gör under tiden kanelfyllningen. Vispa ihop smör, farinsocker, kanel och majsstärkelse.

Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut till en rektangulär platta, ca 30x45 cm, och bred på kanelfyllningen. Rulla samman och skär i ca 4 cm bitar. Ställ bullarna glest i en springform på ca 22 cm i diameter med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 1 timme, till dubbel storlek.

Sätt ugnen på 200°C, över- och undervärme. Pensla med uppvispat ägg och spritsa vaniljkräm i mitten av varje bulle. Klicka ut en sked blåbärssylt vid vaniljkrämen.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen, i ca 25-30 min. Låt kakan svalna och lossa sedan försiktigt kanten innan kakan kallnat helt. Låt svalna på galler.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Halloweenkakor

Halloween

Låt barnen klä ut sig, klä upp dig själv, och överraska med läskigt mumsiga godsaker.

Knäckig äppelpaj

Baka med äpple och päron

Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter. Smakrik Pärongalette med chèvre och saftiga äppelmunkar är några av de goda recept som vi har samlat här.

Chutney

Chutney - kryddstark smaksättare

Chutney har sitt ursprung i den indiska matlagningen och består oftast av inkokt frukt, socker och kryddor. Chutney passar till det mesta och är en kryddstark smaksättare. Här har vi samlat våra bästa recept på chutneys som du kan använda i din matlagning.

Lingondricka

Läckert med lingon

Visst är det läckert med lingon! Dessutom har bären många användningsområden. Vi använder lingonen bland annat i kakor, till sylt eller varför inte göra lingonsaft? Nedan hittar du våra syrliga lingonrecept.

Äppelmos

Älskade äpplen

En av de frukter som är sist ut på sommaren är äpplet – läckert, saftigt och gott. Det går att göra så mycket med det. Vi har både läckra bakrecept med färska äpplen och förslag på hur du kan njuta av dina äpplen längre, som saft, äppelmarmelad eller äpplegelé.

Choklad- och tahinikakor

Gör livet mustigare med Muscovado!

Upptäck skillnaden med Muscovadorörsocker du också! Sockret är fuktigt, finkornigt och har en unikt mustig och fyllig smakton. Ljus muscovado påminner om ljuvlig smörkola och den mörka har en fin ton av lakrits. Går utmärkt att använda i all sorts bakning, matlagning och i dryck. Bara att prova och njuta!