Canelé med smak av vanilj och apelsin

Canelé är ett läckert bakverk med smak av vanilj och apelsin. Denna franska delikatess är smaksatt med ljuvlig vanilj och juliga smaker av apelsin.

20 stycken

Betyg (37 st)

Ingredienser

50 g smör
5 dl mjölk
1 tsk havssalt
1/2 tsk vaniljpulver
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
4 dl Dansukker Florsocker
1 1/2 dl vetemjöl
2 ägg
2 äggulor
3 msk mörk rom
1 msk Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
Skal från 1 apelsin, gärna obesprutad
Caneléformar 4,5 cm i diameter
(25 g smör och 25 g bivax till formarna, bivax kan man hitta på t ex. hemgjord.se)

Instruktioner

Dag 1

Blanda smör, mjölk och salt i en kastrull, tillsätt vaniljpulver och vaniljsocker. Hetta upp tills smeten nästan kokar. Dra kastrullen från plattan och låt svalna.

Sikta ner florsocker och mjöl i en bunke.

Rör ihop ägg och äggulor försiktigt med en gaffel. Blanda ner äggen i mjöl- och sockerblandningen och rör ner mjölkblandningen lite i taget med en slickepott. Om det har blivit lite klumpar kan smeten silas.

Tillsätt rom, muscovadorörsocker och apelsinskal och rör ihop.

Täck bunken med plastfolie och låt stå i kylen minst ett dygn.
 

Dag 2

Sätt ugnen på 250 °C.

Smält smör och bivax till formarna på låg värme i en kastrull. Värm formarna en stund i ugnen, annars blir det för mycket bivax på kanterna. Fyll den första formen med bivaxblandningen, tänk på att täcka hela formen. Häll sedan över i nästa form, och nästa… Ställ formarna upp och ner och låt dem rinna av lite. Låt svalna i kylen i cirka 10 minuter.

Ta ut smeten från kylen och häll upp i formarna och lämna cirka 5 mm till kanten.

Sätt in plåten i ugnen och sänk temperaturen till 175 °C.

Grädda i 60 - 90 minuter. Ta ut en kaka och lossa från formen. Kakan ska vara brun på utsidan men lite krämig i mitten. Ta ut kakorna och lossa dem från formarna. Förvara dem luftigt så den knapriga ytan inte förstörs.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Kokos och karamellpopcorn

Fredagsmys

Fredag är kanske veckans absolut bästa dag och fredagsmys är det bästa sättet att fira arbetsveckans slut. Vi har recepten till din myskväll!

Våfflor med salt karamell, banan och bär

Bjud på frasiga våfflor

Bjud på frasiga, nygräddade våfflor med hemmagjord sylt och andra toppings.

Blondies med krusbärsmarmelad

Baka i långpanna

Att baka i långpanna är både enkelt och praktiskt och framför allt blir det ju så mycket av ditt bak. Perfekt om du ska ha kalas eller bjuda på fika på jobbet.

Varm kaffedryck

Värmer gott när det är kallt

Här hittar du varianter på te, kaffe och varm choklad. Recept som passar allt ifrån att ta med sig ut i termos, till att avnjuta hemma, morgon, eftermiddag eller kväll.

Citrusmarmelad med saffran

Citrusmarmelader

Finns det något godare än att börja morgonen med hemlagad marmelad på smörgåsen. Låt säsongens citrusfrukter inspirera dig. Använder du dessutom vårt Syltsocker gör du din egen marmelad på några minuter.

Brownie med mjölkchokladganache och pekannötter

Ljuvlig choklad

Mmm! Finns det något godare än en riktigt fyllig och smarrig chokladkaka som får livsandarna att jubla. Som en extra guldkant på tillvaron eller som avslutning på en god måltid.