Ingredienser
50 g smör
5 dl mjölk
1 tsk havssalt
1/2 tsk vaniljpulver
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
4 dl Dansukker Florsocker
1 1/2 dl vetemjöl
2 ägg
2 äggulor
3 msk mörk rom
1 msk Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
Skal från 1 apelsin, gärna obesprutad
Caneléformar 4,5 cm i diameter
(25 g smör och 25 g bivax till formarna, bivax kan man hitta på t ex. hemgjord.se)
Instruktioner
Dag 1
Blanda smör, mjölk och salt i en kastrull, tillsätt vaniljpulver och vaniljsocker. Hetta upp tills smeten nästan kokar. Dra kastrullen från plattan och låt svalna.
Sikta ner florsocker och mjöl i en bunke.
Rör ihop ägg och äggulor försiktigt med en gaffel. Blanda ner äggen i mjöl- och sockerblandningen och rör ner mjölkblandningen lite i taget med en slickepott. Om det har blivit lite klumpar kan smeten silas.
Tillsätt rom, muscovadorörsocker och apelsinskal och rör ihop.
Täck bunken med plastfolie och låt stå i kylen minst ett dygn.
Dag 2
Sätt ugnen på 250 °C.
Smält smör och bivax till formarna på låg värme i en kastrull. Värm formarna en stund i ugnen, annars blir det för mycket bivax på kanterna. Fyll den första formen med bivaxblandningen, tänk på att täcka hela formen. Häll sedan över i nästa form, och nästa… Ställ formarna upp och ner och låt dem rinna av lite. Låt svalna i kylen i cirka 10 minuter.
Ta ut smeten från kylen och häll upp i formarna och lämna cirka 5 mm till kanten.
Sätt in plåten i ugnen och sänk temperaturen till 175 °C.
Grädda i 60 - 90 minuter. Ta ut en kaka och lossa från formen. Kakan ska vara brun på utsidan men lite krämig i mitten. Ta ut kakorna och lossa dem från formarna. Förvara dem luftigt så den knapriga ytan inte förstörs.
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Från buske till burk!
Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Inlagda sommargrönsaker
Spara ner en liten bit av sommaren i en burk. Med inlagda sommargrönsaker förlänger du smaken av sommaren. Perfekta att använda till sena grillkvällar. Följ recepten så har du snart kylen fylld med hemgjorda, inlagda sommargrönsaker!

Safta i sommar
Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbär – skogens bästa bär
Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Plommonplock
Plommon är en av våra vanligaste trädgårdsfrukter och är goda att göra desserter och marmelader på. Varför inte göra en härlig plommonmarmelad eller plommonchutney att servera till ostbrickan? Eller testa vår härliga plommonpaj.

Björnbärslyx
Lyxa till det med björnbär i sommar! Björnbär passar utmärkt i bakverk, smoothies, sylt och saft. Dessutom är det extra fint att använda som dekoration och garnering. Björnbär växer under sensommaren och tidig höst.