Chokladkolatartlett med salt
- Recept Peter Dahlberg
Något jag älskar är kombinationen av salt och karamell. Salt och choklad är också gott, så varför inte göra en kombination av detta? En liten tartlett med chokladkola som är smaksatt med lite salt och toppad med en god chokladganache är inte fel!
Ingredienser
MÖRDEG
2 dl vetemjöl (120 g)
1/2 dl ekologiskt Florsocker från Dansukker (30 g)
100 g kallt smör
1 ekologisk äggula (18 g)
SALT CHOKLADKOLA
3/4 dl Glykossirap från Dansukker (105 g)
1 dl Strösocker från Dansukker(100 g)
1/2 dl vatten
2 msk kakao
2 1/2 dl ekologisk vispgrädde (250 g)
1 tsk flingsalt
CHOKLADGANACHE
100 g mörk choklad 70%
1/2 dl ekologisk vispgrädde (50 g)
flingsalt till dekor
Instruktioner
1. MÖRDEG: Värm ugnen till 200 grader under- och övervärme.
2. Blanda vetemjöl och Florsocker i en skål eller i en matberedare. Tärna smöret och nyp ihop med mjölblandningen (eller kör i matberedare). Tillsätt äggulan och forma till en smidig deg. Platta till och plasta in. Låt vila i kylen i c:a 30 minuter.
3. Tryck ut degen i små pajformar (á 10-13 cm i diameter), eller i små minipajer (á 3-4 cm i diameter). Nagga botten med en gaffel.
4. Ställ formarna på en plåt och grädda i mitten av ugnen i 15 minuter. Låt svalna.
5. SALT KOLASÅS: Blanda Glykossirap, Strösocker, vatten och kakao i en lagom stor kastrull. Låt smälta samman på hög värme, rör om då och då. När sockret smält, låt karamellen koka tills den blir 140 grader, utan att röra. Värm under tiden upp vispgrädden. Tillsätt grädden i karamellen (det kan bubbla en del, var försiktig) och låt koka samman i 10 minuter på svag värme. Tillsätt flingsaltet. Låt svalna något. Häll upp kolan i de små pajskalen.
6. CHOKLADGANACHE: Hacka chokladen fint och lägg i en skål. Värm upp grädden i en kastrull, undvik kokpunkten. Häll grädden över chokladen. Låt stå i någon minut. Blanda samman så chokladen smälter och ganachen är len. Toppa pajerna med chokladganchen och lite flingsalt. Låt stelna i rumstemperatur.
- Recept Peter Dahlberg - www.peterbakar.se
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Halloween
Låt barnen klä ut sig, klä upp dig själv, och överraska med läskigt mumsiga godsaker.

Baka med äpple och päron
Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter. Smakrik Pärongalette med chèvre och saftiga äppelmunkar är några av de goda recept som vi har samlat här.

Chutney - kryddstark smaksättare
Chutney har sitt ursprung i den indiska matlagningen och består oftast av inkokt frukt, socker och kryddor. Chutney passar till det mesta och är en kryddstark smaksättare. Här har vi samlat våra bästa recept på chutneys som du kan använda i din matlagning.

Läckert med lingon
Visst är det läckert med lingon! Dessutom har bären många användningsområden. Vi använder lingonen bland annat i kakor, till sylt eller varför inte göra lingonsaft? Nedan hittar du våra syrliga lingonrecept.

Älskade äpplen
En av de frukter som är sist ut på sommaren är äpplet – läckert, saftigt och gott. Det går att göra så mycket med det. Vi har både läckra bakrecept med färska äpplen och förslag på hur du kan njuta av dina äpplen längre, som saft, äppelmarmelad eller äpplegelé.

Gör livet mustigare med Muscovado!
Upptäck skillnaden med Muscovadorörsocker du också! Sockret är fuktigt, finkornigt och har en unikt mustig och fyllig smakton. Ljus muscovado påminner om ljuvlig smörkola och den mörka har en fin ton av lakrits. Går utmärkt att använda i all sorts bakning, matlagning och i dryck. Bara att prova och njuta!