Chokladkolatartlett med salt

15 små munsbitar eller 4-6 minipajer
Något jag älskar är kombinationen av salt och karamell. Salt och choklad är också gott, så varför inte göra en kombination av detta? En liten tartlett med chokladkola som är smaksatt med lite salt och toppad med en god chokladganache är inte fel!
- Recept Peter Dahlberg
Chokladkolatartlett med salt
Betyg: (11st)

Ingredienser

    MÖRDEG

    • 2 dl vetemjöl (120 g)
    • 1/2 dl ekologiskt Florsocker från Dansukker (30 g)
    • 100 g kallt smör
    • 1 ekologisk äggula (18 g)

    SALT CHOKLADKOLA

    • 3/4 dl Glykossirap från Dansukker (105 g)
    • 1 dl Strösocker från Dansukker(100 g)
    • 1/2 dl vatten
    • 2 msk kakao
    • 2 1/2 dl ekologisk vispgrädde (250 g)
    • 1 tsk flingsalt

    CHOKLADGANACHE

    • 100 g mörk choklad 70%
    • 1/2 dl ekologisk vispgrädde (50 g)
    • flingsalt till dekor

    1. MÖRDEG: Värm ugnen till 200 grader under- och övervärme.
    2. Blanda vetemjöl och Florsocker i en skål eller i en matberedare. Tärna smöret och nyp ihop med mjölblandningen (eller kör i matberedare). Tillsätt äggulan och forma till en smidig deg. Platta till och plasta in. Låt vila i kylen i c:a 30 minuter.
    3. Tryck ut degen i små pajformar (á 10-13 cm i diameter), eller i små minipajer (á 3-4 cm i diameter). Nagga botten med en gaffel.
    4. Ställ formarna på en plåt och grädda i mitten av ugnen i 15 minuter. Låt svalna.
    5. SALT KOLASÅS: Blanda Glykossirap, Strösocker, vatten och kakao i en lagom stor kastrull. Låt smälta samman på hög värme, rör om då och då. När sockret smält, låt karamellen koka tills den blir 140 grader, utan att röra. Värm under tiden upp vispgrädden. Tillsätt grädden i karamellen (det kan bubbla en del, var försiktig) och låt koka samman i 10 minuter på svag värme. Tillsätt flingsaltet. Låt svalna något. Häll upp kolan i de små pajskalen.
    6. CHOKLADGANACHE: Hacka chokladen fint och lägg i en skål. Värm upp grädden i en kastrull, undvik kokpunkten. Häll grädden över chokladen. Låt stå i någon minut. Blanda samman så chokladen smälter och ganachen är len. Toppa pajerna med chokladganchen och lite flingsalt. Låt stelna i rumstemperatur.