Chokladkolatartlett med salt

- Recept Peter Dahlberg
Något jag älskar är kombinationen av salt och karamell. Salt och choklad är också gott, så varför inte göra en kombination av detta? En liten tartlett med chokladkola som är smaksatt med lite salt och toppad med en god chokladganache är inte fel!

15 små munsbitar eller 4-6 minipajer

Betyg (13 st)

Ingredienser

MÖRDEG
2 dl vetemjöl (120 g)
1/2 dl ekologiskt Florsocker från Dansukker (30 g)
100 g kallt smör
1 ekologisk äggula (18 g)

SALT CHOKLADKOLA
3/4 dl Glykossirap från Dansukker (105 g)
1 dl Strösocker från Dansukker(100 g)
1/2 dl vatten
2 msk kakao
2 1/2 dl ekologisk vispgrädde (250 g)
1 tsk flingsalt

CHOKLADGANACHE
100 g mörk choklad 70%
1/2 dl ekologisk vispgrädde (50 g)
flingsalt till dekor

Instruktioner

1. MÖRDEG: Värm ugnen till 200 grader under- och övervärme.
2. Blanda vetemjöl och Florsocker i en skål eller i en matberedare. Tärna smöret och nyp ihop med mjölblandningen (eller kör i matberedare). Tillsätt äggulan och forma till en smidig deg. Platta till och plasta in. Låt vila i kylen i c:a 30 minuter.
3. Tryck ut degen i små pajformar (á 10-13 cm i diameter), eller i små minipajer (á 3-4 cm i diameter). Nagga botten med en gaffel.
4. Ställ formarna på en plåt och grädda i mitten av ugnen i 15 minuter. Låt svalna.
5. SALT KOLASÅS: Blanda Glykossirap, Strösocker, vatten och kakao i en lagom stor kastrull. Låt smälta samman på hög värme, rör om då och då. När sockret smält, låt karamellen koka tills den blir 140 grader, utan att röra. Värm under tiden upp vispgrädden. Tillsätt grädden i karamellen (det kan bubbla en del, var försiktig) och låt koka samman i 10 minuter på svag värme. Tillsätt flingsaltet. Låt svalna något. Häll upp kolan i de små pajskalen.
6. CHOKLADGANACHE: Hacka chokladen fint och lägg i en skål. Värm upp grädden i en kastrull, undvik kokpunkten. Häll grädden över chokladen. Låt stå i någon minut. Blanda samman så chokladen smälter och ganachen är len. Toppa pajerna med chokladganchen och lite flingsalt. Låt stelna i rumstemperatur.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Kokos och karamellpopcorn

Fredagsmys

Fredag är kanske veckans absolut bästa dag och fredagsmys är det bästa sättet att fira arbetsveckans slut. Vi har recepten till din myskväll!

Våfflor med salt karamell, banan och bär

Bjud på frasiga våfflor

Bjud på frasiga, nygräddade våfflor med hemmagjord sylt och andra toppings.

Blondies med krusbärsmarmelad

Baka i långpanna

Att baka i långpanna är både enkelt och praktiskt och framför allt blir det ju så mycket av ditt bak. Perfekt om du ska ha kalas eller bjuda på fika på jobbet.

Varm kaffedryck

Värmer gott när det är kallt

Här hittar du varianter på te, kaffe och varm choklad. Recept som passar allt ifrån att ta med sig ut i termos, till att avnjuta hemma, morgon, eftermiddag eller kväll.

Citrusmarmelad med saffran

Citrusmarmelader

Finns det något godare än att börja morgonen med hemlagad marmelad på smörgåsen. Låt säsongens citrusfrukter inspirera dig. Använder du dessutom vårt Syltsocker gör du din egen marmelad på några minuter.

Brownie med mjölkchokladganache och pekannötter

Ljuvlig choklad

Mmm! Finns det något godare än en riktigt fyllig och smarrig chokladkaka som får livsandarna att jubla. Som en extra guldkant på tillvaron eller som avslutning på en god måltid.