Till servering
1. Smält 75 g smör i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
2. Smula ner jästen i en skål och häll över mjölkblandningen.
3. Rör ner ägg, vetemjöl, vaniljsocker, strösocker och rivet citronskal. Jäs smeten i rumsvärme under bakduk i 45 minuter.
4. Skala under tiden äpplena, skär dem i tärningar och blanda med kanel och socker i en skål.
5. Värm ett traditionellt munkjärn på spisen på medelvärme. Smörj in järnet i rikligt med smör så att munkarna inte fastnar.
6. Fyll varje hål i järnet med munksmeten och lägg en äppelbit på varje munk.
7. Använd en gaffel för att vända munkarna, rucka lite försiktigt så att de lossnar, smeten rinner ner och andra sidan gräddas. De ska vara gyllenbruna på undersidan. Grädda tills munkarna är genomgräddade och gyllene i färgen. Rulla dem genast i strösocker.
Till servering
1. Vispa grädde och socker till luftig konsistens.
2. Lägg upp munkarna, grädden, krossade kanel och sockerskorpor och spritsa eventuellt lite äppelmos. Garnera med ätbara blommor och blad om säsongen tillåter.
- Recept Hilda Kirkhoff
Copyright/fotograf: Frida Wismar