Danska äppelmunkar
- Recept Hilda Kirkhoff
Till detta recept behöver du ett traditionellt munkjärn i gjutjärn, de finns att köpa nya men brukar dyka upp då och då på loppmarknader. Hemma hos mina föräldrar är det tradition att vi gräddar äppelmunkarna på vedspisen i vårt växthus – det smakar så ofantligt gott då. Självklart går de utmärkt att göra på spisen också.
Ingredienser
75 g smör + 50 g smör till gräddning
2 dl mjölk
25 g jäst (1/2 paket)
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
3 tsk Dansukker Strösocker
1 citron, rivet skal
2 äpplen
1 msk kanel
3 msk Dansukker Strösocker + 1 dl att rulla i
Till servering
3 dl vispgrädde
½ msk Dansukker Strösocker
4–6 socker- och kanelskorpor
eventuellt äppelmos
Instruktioner
1. Smält 75 g smör i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
2. Smula ner jästen i en skål och häll över mjölkblandningen.
3. Rör ner ägg, vetemjöl, vaniljsocker, strösocker och rivet citronskal. Jäs smeten i rumsvärme under bakduk i 45 minuter.
4. Skala under tiden äpplena, skär dem i tärningar och blanda med kanel och socker i en skål.
5. Värm ett traditionellt munkjärn på spisen på medelvärme. Smörj in järnet i rikligt med smör så att munkarna inte fastnar.
6. Fyll varje hål i järnet med munksmeten och lägg en äppelbit på varje munk.
7. Använd en gaffel för att vända munkarna, rucka lite försiktigt så att de lossnar, smeten rinner ner och andra sidan gräddas. De ska vara gyllenbruna på undersidan. Grädda tills munkarna är genomgräddade och gyllene i färgen. Rulla dem genast i strösocker.
Till servering
1. Vispa grädde och socker till luftig konsistens.
2. Lägg upp munkarna, grädden, krossade kanel och sockerskorpor och spritsa eventuellt lite äppelmos. Garnera med ätbara blommor och blad om säsongen tillåter.
- Recept Hilda Kirkhoff
Copyright/fotograf: Frida Wismar
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Julens småkakor
Julens kakor är så mycket mer än pepparkakor! Klassiska småkakor med en julig twist passar perfekt till julfikat på dukat fat eller som små julklappar för den pysslige. Eller varför inte låta dem vara en del av julpyntet i vackra burkar och skålar.
Glögg och godsaker
Att bjuda på glöggmingel är ett enkelt sätt att samla vänner inför julen. Vi har plockat fram några goda recept som kan ge dig lite inspiration till dryck och tilltugg.
Baka med saffran
Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.
Julgodis
Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.
Sirapsskolan
Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.
Julens godaste paket
De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.