Danska äppelmunkar - Recept

Danska äppelmunkar

12–15 munkar 2 timmar
Till detta recept behöver du ett traditionellt munkjärn i gjutjärn, de finns att köpa nya men brukar dyka upp då och då på loppmarknader. Hemma hos mina föräldrar är det tradition att vi gräddar äppelmunkarna på vedspisen i vårt växthus – det smakar så ofantligt gott då. Självklart går de utmärkt att göra på spisen också.
- Recept Hilda Kirkhoff
Danska äppelmunkar
Betyg (0st)

Ingredienser

  • 75 g smör + 50 g smör till gräddning
  • 2 dl mjölk
  • 25 g jäst (1/2 paket)
  • 3 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker
  • 3 tsk Dansukker Strösocker
  • 1 citron, rivet skal
  • 2 äpplen
  • 1 msk kanel
  • 3 msk Dansukker Strösocker + 1 dl att rulla i

Till servering

  • 3 dl vispgrädde
  • ½ msk Dansukker Strösocker
  • 4–6 socker- och kanelskorpor
  • eventuellt äppelmos

1. Smält 75 g smör i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader.

2. Smula ner jästen i en skål och häll över mjölkblandningen.

3. Rör ner ägg, vetemjöl, vaniljsocker, strösocker och rivet citronskal. Jäs smeten i rumsvärme under bakduk i 45 minuter.

4. Skala under tiden äpplena, skär dem i tärningar och blanda med kanel och socker i en skål.

5. Värm ett traditionellt munkjärn på spisen på medelvärme. Smörj in järnet i rikligt med smör så att munkarna inte fastnar.

6. Fyll varje hål i järnet med munksmeten och lägg en äppelbit på varje munk.

7. Använd en gaffel för att vända munkarna, rucka lite försiktigt så att de lossnar, smeten rinner ner och andra sidan gräddas. De ska vara gyllenbruna på undersidan. Grädda tills munkarna är genomgräddade och gyllene i färgen. Rulla dem genast i strösocker.

Till servering
1. Vispa grädde och socker till luftig konsistens.

2. Lägg upp munkarna, grädden, krossade kanel och sockerskorpor och spritsa eventuellt lite äppelmos. Garnera med ätbara blommor och blad om säsongen tillåter.


;