Danska äppelmunkar

- Recept Hilda Kirkhoff
Till detta recept behöver du ett traditionellt munkjärn i gjutjärn, de finns att köpa nya men brukar dyka upp då och då på loppmarknader. Hemma hos mina föräldrar är det tradition att vi gräddar äppelmunkarna på vedspisen i vårt växthus – det smakar så ofantligt gott då. Självklart går de utmärkt att göra på spisen också.

12–15 munkar

2 timmar

Betyg (1 st)

Ingredienser

75 g smör + 50 g smör till gräddning
2 dl mjölk
25 g jäst (1/2 paket)
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
3 tsk Dansukker Strösocker
1 citron, rivet skal
2 äpplen
1 msk kanel
3 msk Dansukker Strösocker + 1 dl att rulla i

Till servering
3 dl vispgrädde
½ msk Dansukker Strösocker
4–6 socker- och kanelskorpor
eventuellt äppelmos

Instruktioner

1. Smält 75 g smör i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader.

2. Smula ner jästen i en skål och häll över mjölkblandningen.

3. Rör ner ägg, vetemjöl, vaniljsocker, strösocker och rivet citronskal. Jäs smeten i rumsvärme under bakduk i 45 minuter.

4. Skala under tiden äpplena, skär dem i tärningar och blanda med kanel och socker i en skål.

5. Värm ett traditionellt munkjärn på spisen på medelvärme. Smörj in järnet i rikligt med smör så att munkarna inte fastnar.

6. Fyll varje hål i järnet med munksmeten och lägg en äppelbit på varje munk.

7. Använd en gaffel för att vända munkarna, rucka lite försiktigt så att de lossnar, smeten rinner ner och andra sidan gräddas. De ska vara gyllenbruna på undersidan. Grädda tills munkarna är genomgräddade och gyllene i färgen. Rulla dem genast i strösocker.

Till servering
1. Vispa grädde och socker till luftig konsistens.

2. Lägg upp munkarna, grädden, krossade kanel och sockerskorpor och spritsa eventuellt lite äppelmos. Garnera med ätbara blommor och blad om säsongen tillåter.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Sprid kärlek på Alla Hjärtans Dag

Bjud på fika med något extra gott som är en fröjd såväl för ögat som för gommen. Och din Valentin blir garanterat glad.

Säsong för Semlor

Semlor, eller fastlagsbullar, finns i en rad olika varianter. Inspireras av våra recept och bjud på egna semlor.

Vinterutflykter

Fyll på med energi i sportlovsbacken. Här har vi samlat goda recept som passar perfekt till utflykten och kan enkelt packas i termosen och ryggsäcken.

Citrusmarmelader

Finns det något godare än att börja morgonen med hemlagad marmelad på smörgåsen. Låt säsongens citrusfrukter inspirera dig.

Värmer gott när det är kallt

Varma drycker är bra under alla årstider i vårt lynniga, nordiska klimat. Men framförallt uppskattas de att värma sig med på vintern efter en tur i skidbacken.

Det enda svenska strösockret!

Nu har vi tagit fram en ny design på vårt Från Sverige-märkta strösocker. Allt för att göra det enklare för dig att välja svenskt!