Danska äppelmunkar

- Recept Hilda Kirkhoff
Till detta recept behöver du ett traditionellt munkjärn i gjutjärn, de finns att köpa nya men brukar dyka upp då och då på loppmarknader. Hemma hos mina föräldrar är det tradition att vi gräddar äppelmunkarna på vedspisen i vårt växthus – det smakar så ofantligt gott då. Självklart går de utmärkt att göra på spisen också.

12–15 munkar

PT1H

2 timmar

Betyg (52 st)

Sätt betyg

Ingredienser

75 g smör + 50 g smör till gräddning
2 dl mjölk
25 g jäst (1/2 paket)
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
3 tsk Dansukker Strösocker
1 citron, rivet skal
2 äpplen
1 msk kanel
3 msk Dansukker Strösocker + 1 dl att rulla i

Till servering
3 dl vispgrädde
½ msk Dansukker Strösocker
4–6 socker- och kanelskorpor
eventuellt äppelmos

Instruktioner

1. Smält 75 g smör i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader.

2. Smula ner jästen i en skål och häll över mjölkblandningen.

3. Rör ner ägg, vetemjöl, vaniljsocker, strösocker och rivet citronskal. Jäs smeten i rumsvärme under bakduk i 45 minuter.

4. Skala under tiden äpplena, skär dem i tärningar och blanda med kanel och socker i en skål.

5. Värm ett traditionellt munkjärn på spisen på medelvärme. Smörj in järnet i rikligt med smör så att munkarna inte fastnar.

6. Fyll varje hål i järnet med munksmeten och lägg en äppelbit på varje munk.

7. Använd en gaffel för att vända munkarna, rucka lite försiktigt så att de lossnar, smeten rinner ner och andra sidan gräddas. De ska vara gyllenbruna på undersidan. Grädda tills munkarna är genomgräddade och gyllene i färgen. Rulla dem genast i strösocker.

Till servering
1. Vispa grädde och socker till luftig konsistens.

2. Lägg upp munkarna, grädden, krossade kanel och sockerskorpor och spritsa eventuellt lite äppelmos. Garnera med ätbara blommor och blad om säsongen tillåter.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Fläderblomssaft, fläderisglass och flädersangria

Fantastiska fläder

Äntligen blommar den fantastiska flädern! Fläderblommorna kan du hitta i juni-juli och i augusti blir fläderbären mogna. Av både fläderblommorna och fläderbären kan du göra massvis med gott – och dessutom är det väldigt lätt att göra. Här har vi samlat alla våra fantastiska fläderrecept!

Enkel jordgubbstårta

Härliga jordgubbstider

Sommaren – härliga jordgubbstider! Nu gäller det att ta vara på alla jordgubbar. De är givetvis goda att äta som de är, men låt dig gärna inspireras av våra recept med jordgubbar som ingrediens. Om du inte hinner ta vara på denna härliga jordgubbstid, så är bären lätta att frysa in till vintern.

Vaniljglass med lemoncurd och bärripple

Sommardesserter

När det är varmt är det extra gott att bjuda på en sötsyrlig och fräsch sommardessert som avslutning på grillkvällen eller sommarfesten. Här hittar du våra tips på härliga sommardesserter, både för den som vill bjuda på ett enklare alternativ och för er som vill testa något lite mer avancerat.

Rabarbermarmelad med punsch

Läckra recept på sylt och marmelad

Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Fläderisglass

Gör din egen glass

Gör din egen glass i sommar! För varför köpa glass om du kan göra den helt själv? Använd Glykossirap som ger glassen en krämig och mjuk konsistens. Här har vi samlat våra bästa glassrecept, men experimentera gärna fram dina egna favoriter!

Flädersangria

Sommardrinkar

Bjud någon du tycker om på en uppiggande drink med smak av sommar. Här hittar du läskande sommardrinkar för alla smaker och även alkoholfria alternativ. Varför inte testa Bubbelsangria eller Rabarber Margarita?