Danska äppelmunkar

- Recept Hilda Kirkhoff
Till detta recept behöver du ett traditionellt munkjärn i gjutjärn, de finns att köpa nya men brukar dyka upp då och då på loppmarknader. Hemma hos mina föräldrar är det tradition att vi gräddar äppelmunkarna på vedspisen i vårt växthus – det smakar så ofantligt gott då. Självklart går de utmärkt att göra på spisen också.

12–15 munkar

PT1H

2 timmar

Betyg (56 st)

Sätt betyg

Ingredienser

75 g smör + 50 g smör till gräddning
2 dl mjölk
25 g jäst (1/2 paket)
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
3 tsk Dansukker Strösocker
1 citron, rivet skal
2 äpplen
1 msk kanel
3 msk Dansukker Strösocker + 1 dl att rulla i

Till servering
3 dl vispgrädde
½ msk Dansukker Strösocker
4–6 socker- och kanelskorpor
eventuellt äppelmos

Instruktioner

1. Smält 75 g smör i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader.

2. Smula ner jästen i en skål och häll över mjölkblandningen.

3. Rör ner ägg, vetemjöl, vaniljsocker, strösocker och rivet citronskal. Jäs smeten i rumsvärme under bakduk i 45 minuter.

4. Skala under tiden äpplena, skär dem i tärningar och blanda med kanel och socker i en skål.

5. Värm ett traditionellt munkjärn på spisen på medelvärme. Smörj in järnet i rikligt med smör så att munkarna inte fastnar.

6. Fyll varje hål i järnet med munksmeten och lägg en äppelbit på varje munk.

7. Använd en gaffel för att vända munkarna, rucka lite försiktigt så att de lossnar, smeten rinner ner och andra sidan gräddas. De ska vara gyllenbruna på undersidan. Grädda tills munkarna är genomgräddade och gyllene i färgen. Rulla dem genast i strösocker.

Till servering
1. Vispa grädde och socker till luftig konsistens.

2. Lägg upp munkarna, grädden, krossade kanel och sockerskorpor och spritsa eventuellt lite äppelmos. Garnera med ätbara blommor och blad om säsongen tillåter.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Sylt och marmelad med Syltsocker

Från buske till burk!

Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Inlagda gurkor

Inlagda sommargrönsaker

Spara ner en liten bit av sommaren i en burk. Med inlagda sommargrönsaker förlänger du smaken av sommaren. Perfekta att använda till sena grillkvällar. Följ recepten så har du snart kylen fylld med hemgjorda, inlagda sommargrönsaker!

Saft

Safta i sommar

Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbärssylt

Blåbär – skogens bästa bär

Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Plommongalette med mandelspån

Plommonplock

Plommon är en av våra vanligaste trädgårdsfrukter och är goda att göra desserter och marmelader på. Varför inte göra en härlig plommonmarmelad eller plommonchutney att servera till ostbrickan? Eller testa vår härliga plommonpaj.

Björnbärscobbler i portionsformar

Björnbärslyx

Lyxa till det med björnbär i sommar! Björnbär passar utmärkt i bakverk, smoothies, sylt och saft. Dessutom är det extra fint att använda som dekoration och garnering. Björnbär växer under sensommaren och tidig höst.