Fastlagsbullar

Fastlagsbullar, semlor eller fettisdagsbulle, kärt barn har många namn. En klassisk semla med mandelmassa och grädde. Glöm inte att pudra florsocker på toppen!

ca 40 st

PT1H

2 timmar

Betyg (143 st)

Sätt betyg

Ingredienser

50 g jäst för söta degar
5 dl mjölk, rumstempererat
200 g smör, rumstempererat
1 1/2 dl Dansukker Vit Sirap
1 tsk kardemumma
ca 12-14 dl vetemjöl
1/2 tsk salt

Pensling
ägg + lite vatten +lite salt

Mandelmassa
3 dl sötmandel, utan skal
1 dl Dansukker Florsocker
1 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1 1/2-2 msk vatten
3-4 bittermandlar

Garnering
5 dl vispgrädde
Dansukker Florsocker

Instruktioner

Smula jästen i en skål. Häll på mjölken och rör tills den löst sig. Blanda i sirap, kardemumma, smör och nästan allt vetemjöl.

Arbeta därefter in mjölet till degen släpper skålens kanter, cirka 10 minuter. Tillsätt saltet mot slutet. Låt jäsa under duk i 30 minuter.

Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela i cirka 40 bitar som rullas till bullar. Lägg på plåt och låt jäsa under duk i 30 minuter. Sätt ugnen på 225-250 °C.

Pensla med uppvispat ägg, vatten och salt. Grädda fastlagsbullarna mitt i ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Skålla, skala och mal nästan all mandel, spara en halv dl och ställ åt sidan. Tillsätt sockret, vatten och riv ner bittermandel. Mixa till en massa. Grovhacka resten av mandeln och tillsätt i mandelmassan.

Vispa grädden och skär av ett lock från bullarna och spritsa mandelmassa på nederdelen. Spritsa sedan grädden över mandelmassan och lägg på locken. Dofta över florsocker.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Mandelkaka med rabarber

Rabarberdags

Nu skjuter rabarberna i höjden och det är dags att skörda de första mjälla stjälkarna. Rabarberpaj är en klassiker, men det finns en mängd andra läckra användningsområden.

Gräddglass på pinne

Gör din egen glass

Varför köpa glass om du kan göra den helt själv? Använd Glykossirap som ger glassen en krämig och mjuk konsistens. Här har vi samlat våra bästa glassrecept, men experimentera gärna fram dina egna favoriter!

Försommarfika

Försommarfika

Duka upp för en försommarfika i solen! Här har vi samlat våra bästa recept på bakverk och drycker för en härlig eftermiddag på balkongen, i parken eller i trädgården.

Sommartårta

Tårtor till vårens fester och firanden

Bjud på en härlig tårta till säsongens firanden så som student, skolavslutning, konfirmation och andra festliga tillfällen. Här hittar du inspirerande tårtor för vårens och sommarens fester!

Grillmarinader

Goda grillsåser, marinader och rubs

Sätt lite extra piff på grillkvällen med en riktigt god hemmagjord sås som tillbehör. Här hittar du snabbfixade såser för alla tillfällen.

Blondies med krusbärsmarmelad

Baka i långpanna

Att baka i långpanna är både enkelt och praktiskt och framför allt blir det ju så mycket av ditt bak. Perfekt om du ska ha kalas eller bjuda på fika på jobbet.