Fastlagsbullar

Fastlagsbullar, semlor eller fettisdagsbulle, kärt barn har många namn. En klassisk semla med mandelmassa och grädde. Glöm inte att pudra florsocker på toppen!

ca 40 st

2 timmar

Betyg (111 st)

Ingredienser

50 g jäst för söta degar
5 dl mjölk, rumstempererat
200 g smör, rumstempererat
1 1/2 dl Dansukker Vit Sirap
1 tsk kardemumma
ca 12-14 dl vetemjöl
1/2 tsk salt

Pensling
ägg + lite vatten +lite salt

Mandelmassa
3 dl sötmandel, utan skal
1 dl Dansukker Florsocker
1 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1 1/2-2 msk vatten
3-4 bittermandlar

Garnering
5 dl vispgrädde
Dansukker Florsocker

Instruktioner

Smula jästen i en skål. Häll på mjölken och rör tills den löst sig. Blanda i sirap, kardemumma, smör och nästan allt vetemjöl.

Arbeta därefter in mjölet till degen släpper skålens kanter, cirka 10 minuter. Tillsätt saltet mot slutet. Låt jäsa under duk i 30 minuter.

Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela i cirka 40 bitar som rullas till bullar. Lägg på plåt och låt jäsa under duk i 30 minuter. Sätt ugnen på 225-250 °C.

Pensla med uppvispat ägg, vatten och salt. Grädda fastlagsbullarna mitt i ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Skålla, skala och mal nästan all mandel, spara en halv dl och ställ åt sidan. Tillsätt sockret, vatten och riv ner bittermandel. Mixa till en massa. Grovhacka resten av mandeln och tillsätt i mandelmassan.

Vispa grädden och skär av ett lock från bullarna och spritsa mandelmassa på nederdelen. Spritsa sedan grädden över mandelmassan och lägg på locken. Dofta över florsocker.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Choklad- och tahinikakor

Gör livet mustigare med Muscovado!

Upptäck skillnaden med Muscovadorörsocker du också! Sockret är fuktigt, finkornigt och har en unikt mustig och fyllig smakton. Går utmärkt att använda i all sorts bakning, matlagning och i dryck.

Halloweendammsugare

Halloween

Låt barnen klä ut sig, klä upp dig själv, och överraska med läskigt mumsiga godsaker.

Päronkaka med rosmarin

Baka med äpple och päron

Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter.

Äppelmos

Älskade äpplen

En av de frukter som är sist ut på sommaren är äpplet – läckert, saftigt och gott. Det går att göra så mycket med det. Vi har både läckra bakrecept med färska äpplen och förslag på hur du kan njuta av dina äpplen längre, som saft, äppelmarmelad eller äpplegelé.

Chokladbiskvier

Ljuvlig choklad

Mmm! Finns det något godare än en riktigt fyllig och smarrig chokladkaka som får livsandarna att jubla. Som en extra guldkant på tillvaron eller som avslutning på en god måltid.

Traditionell lingonsylt

Läckert med lingon

Visst är det läckert med lingon! Dessutom har bären många användningsområden. Vi använder lingonen bland annat i kakor, till sylt eller varför inte göra lingonsaft? Nedan hittar du våra syrliga lingonrecept.