Fastlagsbullar

Fastlagsbullar, semlor eller fettisdagsbulle, kärt barn har många namn. En klassisk semla med mandelmassa och grädde. Glöm inte att pudra florsocker på toppen!

ca 40 st

PT1H

2 timmar

Betyg (143 st)

Sätt betyg

Ingredienser

50 g jäst för söta degar
5 dl mjölk, rumstempererat
200 g smör, rumstempererat
1 1/2 dl Dansukker Vit Sirap
1 tsk kardemumma
ca 12-14 dl vetemjöl
1/2 tsk salt

Pensling
ägg + lite vatten +lite salt

Mandelmassa
3 dl sötmandel, utan skal
1 dl Dansukker Florsocker
1 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1 1/2-2 msk vatten
3-4 bittermandlar

Garnering
5 dl vispgrädde
Dansukker Florsocker

Instruktioner

Smula jästen i en skål. Häll på mjölken och rör tills den löst sig. Blanda i sirap, kardemumma, smör och nästan allt vetemjöl.

Arbeta därefter in mjölet till degen släpper skålens kanter, cirka 10 minuter. Tillsätt saltet mot slutet. Låt jäsa under duk i 30 minuter.

Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela i cirka 40 bitar som rullas till bullar. Lägg på plåt och låt jäsa under duk i 30 minuter. Sätt ugnen på 225-250 °C.

Pensla med uppvispat ägg, vatten och salt. Grädda fastlagsbullarna mitt i ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Skålla, skala och mal nästan all mandel, spara en halv dl och ställ åt sidan. Tillsätt sockret, vatten och riv ner bittermandel. Mixa till en massa. Grovhacka resten av mandeln och tillsätt i mandelmassan.

Vispa grädden och skär av ett lock från bullarna och spritsa mandelmassa på nederdelen. Spritsa sedan grädden över mandelmassan och lägg på locken. Dofta över florsocker.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Sylt och marmelad med Syltsocker

Från buske till burk!

Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Inlagda gurkor

Inlagda sommargrönsaker

Spara ner en liten bit av sommaren i en burk. Med inlagda sommargrönsaker förlänger du smaken av sommaren. Perfekta att använda till sena grillkvällar. Följ recepten så har du snart kylen fylld med hemgjorda, inlagda sommargrönsaker!

Saft

Safta i sommar

Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbärssylt

Blåbär – skogens bästa bär

Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Plommongalette med mandelspån

Plommonplock

Plommon är en av våra vanligaste trädgårdsfrukter och är goda att göra desserter och marmelader på. Varför inte göra en härlig plommonmarmelad eller plommonchutney att servera till ostbrickan? Eller testa vår härliga plommonpaj.

Björnbärscobbler i portionsformar

Björnbärslyx

Lyxa till det med björnbär i sommar! Björnbär passar utmärkt i bakverk, smoothies, sylt och saft. Dessutom är det extra fint att använda som dekoration och garnering. Björnbär växer under sensommaren och tidig höst.